Friday, 21 September 2012

Tanda-Tanda Awal Kehamilan



Kehamilan adalah antara perkara yang paling dinanti-nanti oleh pasangan yang sudah berumahtangga... Dengan kehadiran cahaya mata maka akan mengeratkan lagi perhubungan suami isteri selain meramaikan umat Nabi Muhammad... :) Bagi pasangan yang baru berkahwin, tempoh kehamilan mungkin akan mengambil masa seawal selepas sebulan atau mungkin makan masa beberapa bulan..  dan mungkin beberapa tahun! Ikut lah pada rezeki... Kalau kata ada tu adalah... Tapi jangan fikir bila Allah tak kurniakan kita rezeki anak awal maka Allah tidak memberi kita rezeki. Bukan. Mungkin Allah nak bagi yang lebih baik dari itu. Think positive... InsyaAllah yang belum ada tu.. suatu hari nanti akan ada... :) Usaha, Doa, Tawakkal..... ok?

Ok, harini aku nak share plak tanda-tanda awal kehamilan dengan korang. Yang dah berkahwin je boleh baca hoke. Yang belum kawen, tunggu dah kawen baru datang sini oke... pergi refer post pasal persiapan perkahwinan dulu heheheh...

Nak tanya ni, all mom to be out there macam mana tahu diri korang tu peknen ek? Selain tak datang bulan... ada symtom2 lain tak? Nanti share kat komen oke..? :)

Mungkin kebanyakan wanita menyedari apabila dirinya hamil dan mungkin juga ramai wanita yang masih lagi keliru mengenai status dirinya. Adakah dia telah mengandung atau tidak? 

Di bawah adalah tanda-tanda awal kehamilan, cekidaut!:

1. Loya & Muntah

Tanda-tanda ini kebiasaannya terjadi pada semua wanita hamil. Ini berlaku kerana adanya peningkatan hormon secara tiba-tiba pada aliran darah. Gejala mual ini biasanya terjadi selama enam minggu saat anda disahkan hamil.

Sebelum aku tahu aku mengandung, takde langsung rasa mual, loya atau nakmuntah.... Tak semua wanita mengalaminya... :) Atau mungkin belum terjadi di awal-awal kehamilan...Laki aku je kot yang dok muntah2 angin..sian dia..:(

2. Kerap buang air kecil

Tidur anda terganggu akibat kekerapan membuang air kecil, mungkin itu adalah tanda anda sudah hamil. Keadaan ini berlaku kerana tubuh anda menghasilkan cairan tambahan untuk janin anda. Walaupun kekerapan buang air kecil berlaku anda dilarang menahannya kerana boleh menjejaskan kesihatan diri anda.

Bab kekerapan buang  air kecil ni tak sure plak aku ada ke tak. Sebabnya, kalau tak peknen pun aku ni memang senang sangat nak membuang... Lagi-lagi kalau banyak minum air atau duduk dalam tempat air-cond yang terlalu sejuk. So, sampai sekarang ni memang senang sangat nak terkucil pun. haish macam orang tua plak...-..-'  Tapi, daripada apa yang aku tahu, nanti masa kandungan dah membesar kekerapan wanita yang mengandung ni akan meningkat. sebabnya, semakin kandungan membesar, semakin ia menekan pundi kencing tu pasal akan selalu nak terkucil hehe. tak caya? tanya lah kat mom to be yang perut dah memboyot tu hehe...

3. Keluar Darah diikuti Kram Perut

Darah ini adalah bersifat sementara dan terlalu sedikit. Ia muncul sebelum menstruasi yang akan datang, biasanya terjadi antara 8-10 hari setelah terjadinya ovulasi. Kehadiran darah ini disebabkan oleh implantasi (implantation bleeding) atau menempelnya embrio pada dinding rahim. Munculnya darah pada saat kehamilan kadang disalah ertikan sebagai menstruasi.

Selain itu, keluarnya darah biasanya diikuti oleh kram perut. Kram perut pada keadaan terjadinya kehamilan akan terjadi secara teratur. Situasi ini akan berlaku kerana rahim akan membesar dan merenggang untuk menyiapkan tempat bagi bayi anda.

Okay, setakat ini aku beluma da lagi tanda-tanda ni..just wait and see..:)

4. Mengidam

Sudah tidak asing lagi jika wanita hamil dikaitkan dengan mengidam pelbagai makanan yang pelik-pelik dan susah untuk mendapatkannya. Kebiasaannya wanita mengidam buah-buahan yang masam dan asam-asam atau mungkin lebih daripada itu!

Belum lagi lah rasa nak sangat sesuatu tu. Belum lagi kottt hehe...Rasa tak de selera makan tu adelah..smpai tak thu nak mkn apa..mulut nak kunyah pun susah..tp perut lapar..

5. Moody

Sering marah-marah pada suami dan mengalami perubahan tingkah laku. Hal ini disebabkan dari kemunculan hormon-hormon baru di dalam tubuh anda. Perubahan yang drastik daripada tidak pernah marah kepada pemarah akan berlaku saat kehamilan.

ahhaaahhh yang ni memang ada! Tapi My tak pelik pun sebab aku ni memang jenis cepat sensetip haha. Tapi masa awal-awal haritu memang ada kes dengan enchek somi. Mana tidaknya, hanya kerana perkara kecik aku tarik muka macam perkara tu besar sangat. Sampai menangis kauuuu... Aku tatahu kenapa aku rasa sedih sangat. Kalau enchek suami marah sikit-sikit pun aku menangis... Aku rasa macam dia benci kat aku... ada la 2 kali kot jadi haritu hahahaha... simtom2 ibu mengandong rupenye...:D

7. Pengsan

Gejala ini berlaku kerana kekurangan gula dalam badan. Anda dinasihatkan menjaga pemakanan bagi mengelakkan berlakunya simpton ini. Makan yang cukup dapat mengelakkan berlakunya pengsan.

Owh selamat My tak lah sampai pengsan...rasa pening-pening nak pitam tu ada la hehe....pucat sampai bibir aku kuning ok..*my hubby ckp la..

9. Cepat rasa mengah

Rasa lelah atau mengah yang berlebih akan membuat anda cepat tertidur. Hal ini disebabkan dari perubahan hormon dan juga akibat dari kinerja organ-organ vital untuk membantu perkembangan dan pertumbuhan janin. Biasanya rasa lelah ini hanya pada trimester pertama dan akan hilang saat memasuki trimester kedua.

Yang ni rasanya ada... sebab sekarang ni kalau jalan sikit je dah terasa mengah. seyes! naik tangga baru satu tingkat pun dah mengang kauuuu...

10. Tidak bermaya/letih

Hormon yang dikeluarkan di masa awal kehamilan boleh membuatkan anda berasa letih dengan cepat. Rasa letih dan tidak bermaya adalah sesuatu yang kerap terjadi di awal kehamilan.

Yang ini paling-paling lah...True! My cepat rasa letih sekarang. Kat tempat kerja pun rasa tak bermaya. Dah balik kerja tu  flat giler. Malam? Selalu tidur awal.. -.-'

11. Perubahan pada payudara


Jika terjadi kehamilan, maka payudara akan membesar, hal ini disebabkan oleh meningkatnya produksi hormon esterogen dan progesteron. Selain itu keadaan payudara juga akan terasa makin lembut, hal ini menimbulkan rasa sensitif yang lebih tinggi, hingga payudara akan terasa sakit atau nyeri saat dipegang. Puting susu membesar pula dan warnanya akan semakin gelap, kadang juga terasa gatal. Pembuluh vena pada payudara juga akan terlihat akibat penegangan payudara.

Selain itu terjadi aktiviti hormon HPL (Human Placental Lactogen). Hormon tersebut diproduksi oleh tubuh saat ibu mengalami kehamilan untuk mempersiapkan ASI bagi bayi anda ketika terlahir ke dunia.

Errr yang ni aku tak berapa pasti la sebab tak berapa nak perasan perubahan tu tapi bab sakit tu memang... rasa macam time nak period tu...tegang jek. adehhh kalau tersentuh sket dah sakit.... errr bab payudara ni takleh citer lebey-lebey ye... full stop..:D

12. Tidak datang haid (period)

Sekiranya haid anda teratur sebelumnya dan sekarang ia sudah lewat beberapa hari. Inilah masanya untuk anda menjalani ujian air kencing untuk kehamilan.

Last period aku bulan puasa aritu..bulan 8..di awal bulan 8..sekrg ni dh lewat bulan 9 nok..

Dan akhirnya.....


13. Ujian air kencing yang positif

Sekiranya anda sudah beberapa hari ketinggalan haid dan terdapat 2 jaluran pada ujian urin, kemungkinan besar anda sudah mengandung. Jumpalah doktor untuk kepastian..


yang ni hubby aku paksa g beli pregnancy test pastu paksa2 aku g kencing..baiklah suamiku..dan..

TAHNIAH...!!! ^____^

0 juta org yg syg saya: