Thursday, 6 December 2012

PANTANG LARANG KETIKA HAMIL..percaya atau tidak?

Halluu..berjumpa lagi..takde kerja kot aku ni..hmm..ade tp satu je..tu pun stuck sbb benda alah kt bos aku..so, baik aku buat apa yg ptt..ok, aku g google2 jgak sal pantang larang segala mcm ni..banyak info yg aku dpt..so, aku rasa aku nak tulis kt blog aku..balik nnti nak tunjuk kat hubby aku...ok2..mari2..

1.Jangan lilit tuala dekat tengkuk.Tudung tu pun tak payah nak lilit2 sangat, sebabnya takut tali pusat anak terlilit dekat tengkuk bayi..(Allahualam) - takat ni, taperasan la..aku pernah tak lilit towel kt tengkuk..tp, bab tudung tu..aku mmng tak la..sbb aku tapandai pakai tudung jenis lilit2..hehehe..

2.Jangan mandi lewat malam, nanti air ketumban berdarah dan sakit - ok, aku WAJIB mandi awal selepas ini..nauzubillah..tak nak jd pape tyme nak bersalin..so, ikut je k?

3.Tak boleh pakai cekak kepala.Nanti kepala baby ada mcm bentuk cekak yg kita pakai tu - erm,pasai pa effect smpai kat baby nok..kalo aku pakai cekak yg ade telinga rabbit tu..mcm mana? sib baik aku jenis tak bercekak rambut..hik4

4.Suami tak boleh memancing @ menjala ikan - erk, tak tahu kenapa...nnti anak sumbing..allahualam

5.Tak boleh memaku, memahat atau menggali lubang - mcm mana ye bapak2 yg kerja dlm bidang pertukangan ni..pantang 9 bulan la kot..allahualam..

6.Jangan makan pisang, takut rambut bayi lebat - aikk..yang ni aku suka..nak makan banyak2 la..nanti rambut anak aku lebat mcm aku..hihihi..

7.Tak boleh keluar malam/senja takut diganggu hantu - darah perempuan mengandung manis..so beware je..:)

8.Jangan siang ikan, nanti anak sumbing - aku mmng tapandai siang ikan pun..so, beli ikan suruh depa siang sekaligus kat kedai..kihkihkih..

9.Jaga tingkah laku, percakapan dan pergaulan - yang ini aku percaya..tu sebab sekarang ni setiap perbuatan tu aku cuba kawal..kalau aku marah sgt..cpt2 aku istighfar..baca selawat..usap2 perut aku..sebab ada insan comel dlm perut aku ni..i want the best for him/her..insyaallah..AMIN..!!

10.Ketika isteri hamil, sang suami jangan pergi memburu, menganiayai binatang - takut anak dilahirkan cacat (sumpahan binatang yang diburu/dibunuh tadi)..yg ni aku caya sikit..sbb ada berlaku..nauzubillah..simpang 44 malaikat..

11.Jangan duduk di akar kayu - nanti uri tertinggal..allahualam..

12.Suami jangan berlaku kasar dengan haiwan - nanti terkenan dekat anak..so, encik suami..behave urself sayang demi anak kita..eleh, ckp suami..aku pun sama..tkut kucing..kihkih..

13.Si ibu dilarang duduk di anak tangga - khuatir akan berlaku kecelakaan semasa si ibu tgh melahirkan anak..aku nak duduk kat tangga flat?haha..buat hal..!

14.Jangan mengikat mati benang/plastik - dikhuatiri sukar melahirkan anak..benang?aku tak menjahit..tp, plastik..erk...ok, elakkan..!

15.Jangan makan pulut dihujung kandungan - nanti laluan sukar terbuka..

16.Ibu dilarang melihat gerhana bulan/matahari - khuatiri anak lahir cacat/berkulit gelap..takat ni tajumpa lagi fenomena tu..i mean, since preggy..

17.Suami di larang meniup seruling atau alat2 bunyian - nanti anak selalu menangis..kalau gitar? laki aku suka nyanyi utk aku pakai gitar..ngee..:)

18.Jangan banyak minum ais - nanti baby besar sizenya dr biasa, then mudah terkena kuning..erk..


Erm..rasanya banyak lagi kot..boleh lah share2 dgn aku sekali yer..:)..ngee...nanti ade lagi, aku update  lg..bye!


0 juta org yg syg saya: