Tuesday, 26 February 2013

I-city..

Hye..ok the next day pulak.erm..senang cerita mlm next day tu..kiteorg bingung nak makan kt mana..hmmm...lastly g bawak abg aku makan kt PORT KLANG..makan seafood katanya..tapi kali ni agak kurang memuaskan hati..apesal erk..butter prawn dia tak sedap ketam dia tak sedap..ke lidah aku yg tak leh trima benda2 tu..aku tgk abg dgn laki aku berselera je..kami order ketam sweet n sour, butter prawn, crunchy sotong ngan sayur kailan ikan masin..habis semua..sebab semua lapar...jumlah pemakanan kami RM109..berbaloi ke tak?erm..bahagi 3..ok lah tu..ahaks..RM36 sorang..hamboii..hahaha...lepas makan kami shoot g i-city..saja bawak abg aku jalan2..sebab byk kali dah dia g sini..tak pernah g i-city katanya..so, tak nak la hampakan abg aku..aku dgn laki aku pun bawak la dgn muka aku yg tak ber make up..pucat giler2..hm..tak tomey..ahahahaha...sampai2 je..agak ramai le org..mula igt nak masuk snow world..mahal kau..RM35 sekepala..huh..~keknekponek jak lah~ abg aku sempat lagi sambar jam berapi, kucing menari..ape lagi dia sambar ntah..aku tukang tgk jer...pusing punya pusing..at least kena main satu benda kt sini..kami masuk jurassic park jer..tu pun mcm harem..takat dinosour plastik..goyang2 ekor..bukak2 mulut..RM15seorang..sabor je lah..igtkan masuk2 je kena kejar dinasour ke..jalan berliku2 ke..ade harimau ke..hmmm...takpelah..sedekah kat i-city je lah RM15..ok.berhenti merungut..meh tgk gmbr yg aku sempat ambik..

hm..devil with the big tummy..gyeahh..!!

cantik nyer punnn

candid..katanyer

ni lah yang masuk RM15 sekepala tu..

abaikan kepucatan aku..

Oklah..takat ni je kot...babai...XOXO..publish..~

Jalan-Jalan GM KL

sakai..first tyme kereta naik lift skali..

dalam kedai ni, aku dgn abg aku nak dekat sejam

satu RM3..lai lai laii..

ini yang aku sempat sambar..saja mengumpol rantai..-,-"

Haaa..tgk tgk..aku g mana..aku bawak abg aku g GM KL..hahaha...nak rabak rasa kakiku..aku dgn alasan nak beli brg baby katanya..tgk2 tak byk sgt brg baby kt sana..tp, aku sempat la sampar bip, topi+mitten+botten..betul ke tak ejaan tu..abaikan..sampai2 je GM KL..kami terkejut..JAKUN kan..tak pernah naik parking skali dgn kereta2 naik lift..fuyooo..rasa SAKAI sgt..hahahhaa...kereta aku msok lift woi woii..ahaks..!! ok..masuk2 je trus jumpa al-quran yg mak nak..al-quran elektronik..ala yg ada pen digital tu...fuh..harga dia RM140..dua kali ganda kat luar..kat luar RM280..RM300 pun ada..sib baik jln ke sini..jmpa jgk yang murah kannnn..selamat...lepastu jalan2..abg aku borong jam..-,-"..aku dgn laki aku pun borong jam utk bawak balik SWK nanti..utk bagi anak2 buah katanya..selain tu, abg aku borong rantai, gelang..aksesori wanita katanya..nak ampu org opis..aku tumpang lah berkaki2...dapat half price kalau ambik byk...tu gambar atas tu yg aku borong..mihmih..laki aku pulak takde borong pape..actually, dia nak borong jersi bola..tapi, size takde dan team yg dia minat pun takde..dan dan nak tukar team..ahaks...next tyme kalau family akud tg aku nak bawak g sini..sesuai utk mak ngn bpak aku yg suka beli byk2 utk jadikan buah tgn kat sana..haa..borong la seberapa byk korang nak..aritu aku nak bawak, korang jalan ngn org lain pulak ( nada kecik hati )..hahaha..lepastu ckp aku tak gtau yg aku nak bawak g sini..haishh..padahal aku dh ckp awl2 kat mak nak bwk mereka g sini..tgk plan bertukar bila sampai KL..hm, takpelah..in sha Allah next tyme..kluar dr GM..hujan sgt lah lebat..dan jalan lah sgt JEM..ok bye..!sekian makasih ya buk..XOXO..publish..!

JAKUN

Salam..halluu..mggu lepas abag aku dtg KL lagi..tiap2 mggu kau...tp, kali ni atas urusan kerja..dia duduk hotel ( STAR POINT ) so dia ajak aku dgn laki aku tidur skali dgn dia..kami memang tak akan menolak..ape lah lagi kan.JAKUN..hihihi..mlm kiteorg sampai tu abg aku tgh usha2 brg kat jalan tar..lepastu teman dia usha sekejap..pastu balik ke hotel..penat..tp, belum makan..mcm mana tu..kiteorg call kfc and mcd delivery..mak aii..kfc takde buat penghantaran la pulakk..terpaksa la aku ngn laki aku jalan sikit kat area depan hotel menapau kfc nyer pun...abg aku stay je dia kol mcd..aku nak makan bubor..dasar pemakan kan..lepas makan segala mcm boleh pulak aku muntahhhhhh..habis kluar balik smua yg aku makan..sampai kwn dia bilik sebelah dgr aku batuk dan muntah..haiyaaaa...akud ah tak larat..zzz...laki aku tidur kol 3.00 pagi layan cerita kat fox movie ke ape ntah..haha..maklomlah rumah kami takde astro..esoknya bgn2..trus g bekpes..bekpes free..yeahh..sebab abg aku ade kupon..rezeki kau anak..bapak saudara kau belanja tido dan bekpes hotel..padahal....kerajaan bayar...hahaha...ok apepun aku mkn smpai kenyang dowh...meh tgk gmbr yg aku sempat ambik...huarghhh...



SI KURUS KERING KU..mwahaha..


ok bye..XOXO..PUBLISH!

Wednesday, 20 February 2013

Bra Extender

Wah..tajuk tak menahan..benda alah ni lama dah aku carik..yeay..ari ni dah beli dah puas hati aku..semalam carik gak kat Ole2..tapi boliau maaa..sampaikan laki aku bagi cadangan..ambik bre lama..gunting..jahit kan hujung2 dia..siap..lepastu aku ckp kt laki aku balik..apa kata bee tunjuk cara dia..nnti ayg sdiakan bahan2..haa..ok tak? (dgn kata lain dia jahitkan utk aku)..hahaha..siapa suruh bg cadangan yang mcm menyusahkan aku..hik3..kalo dia rajin boleh jugak..almaklomlah bini dia ni bukan pandai jahit ponn..ahaks..!sampaikan beg laki aku, laki aku sendiri jahit..kesian tak kesian..pernah sekali aku masuk bilik tidur (baru lepas kemas dapor) tgk dia menjahit seluar kerja nya..oh...so sweettt...puihhh..kasihan kau dpt bini tapandai jahit..ahaha...ok, lari topikkk...ak beli bra extender ni tadi kat AVON..ngeee..beli 2 kaler..satu skin kaler..satu sexy black..oh tasaba nak pakai..*pelik*..apasal tasaba..hahaha..dlm dia ada 2 jenis..2 cangkuk satu dan 3 cangkuk satu..hrga RM7.50 satu set tu tadi..so, beli dua..bebelas jugak la...itsokay..janji gunung2 aku selesa..hee....:)...ok lah..nanti pape update lagi..takde gambor..sorryy..bkn ade org tgk pon..utk aku baca sendiri blog nih..hahhaa..*kenangan katanya..* ngee...ok bye..XOXO- publish !

Move Baby Move

Hallu...salam..semalam aku ngn laki aku g cek up baby cam biasa..kiteorg dpt nombor 1016..yeahhh..sungguh asyik bila menunggu kan..rutin bulanan..ambik berat-ambik darah-kencing-cek degupan jantung..tapi, cek up kali ini..aku disuruh buat cek HIV..baiklah..alhamdulillah everything okay..walaupun berat aku naik 2.8kg..dari 63.8kg ke 66.6 kg..haishh..kuat bebnor makan..aku dah kontrol tau..mkn buah mkn benda2 ringan..makan sikit tapi kerap..haish..takpe lah janji anak aku sihat..ngeee...part paling best semalam..tyme tu nurse tekan2 perut aku..mungkin nak cek kedudukan baby..nurse tekan2 lepas tu anak aku tendang..ahaks..!terus nurse tu cakap..aik, marah dia..aku pun tergelak.aku memang mcmtu..akan gelak bila tgk dia gerak..gelak sorang2..-_-'..lepastu nurse nasihat itu ini..erm..dia kata mulai 20/2/2013 dah boleh start kira pergerakkan bayi..kalau bayi gerak sekali tick..kalau mcm dekat sgt jarak pergerakkan dia..di kira sekali..kiralah smpai pergerakkan ke sepuloh..sehingga jam 10.00 malam..kalau smpai 10.00 malam still tak cukup 10 pergerakkan..so, cpt2 g klinik..takut2 baby telan najis sendiri ke, baby lemas, usus berselirat ke..(ya allah mintak jauh semua tu)..so, hari ni aku dgn excited nya menanda pergerakkan anak aku..tapi, yang malangnya BUKU PINK tertinggal pulak..so, aku buat sendiri..tu pun cincai maa..ahaks..!takpe..janji gerak..mwah2..~

ok..!babaii..XOXO- publish~




Thursday, 14 February 2013

mana vitamin C & free gift...?


tadaaa...dah sampai dah..set berpantang aku..dah nekad tak nak makan jamu..uik..ayat tak leh bla..so, sekrg dah leh berpantang dah sebab set dah sampai..ahaks..!! *kidding*..erm..pg tadi aku terima panggilan dari budak G-Dex..tnya2 mana opis aku..haishhh..pelik aku...smpai ke dpn IPK Shah Alam dia pergi carik mahkamah..-,-"..aku tggu jgk..tasampai2..lepastu dia kol lg..dlm kul 12.00 mcm tu jugak budak tu sampai...aku dgn rakusnya membuka kotak tu ( tp selepas budak tu bla la )..aikkk..ada 3 je dlm kotak..sepatutnya 4..( ye, aku tahu stok utk vitamin C akan sampai dlm bulan 4, tp akak ni kata..dia akan gantikan dgn vitamin yg sama fungsi dgn vitamin C..)..lepastu dia lupa ke nak bagi FREE GIFT..hmmmm...trus aku whatsapp akak tu...dia ckp..FREE GIFT dan VIT C on the way..nanti dia pos lagi..aku dh risau dah tkut kena tipu..haish..tp, insyaallah tak kot..so, aku pun nyatakan hasrat aku nak beli ESP pulak utk bulan ni..tp tggu gaji..hik3..dia bagi hrga ahli katanya..RM132 including postage..ye ke..? tak pe..tggu gaji k...hik3..apepun tak sbr nak tgk free git..tetiba..ahaks..! k bye..! nantok..! -publish- xoxo..!~

Wednesday, 13 February 2013

mereka datang lagi..

DAY 1

Salam..halluu..hari ni dah start keja balik dah..mak aii..malas bebenor rasa setelah 4 hari bercuti nih..hm..rindu mak..:(..hehe..hari Sabtu lepas mak aku datang dgn bapak, mak saudara, bapak saudara dan abang aku..dieorg datang dlm kul 9.00 lebih gitu kot..bpk aku tak bagi kiteorg ambik kt airport..sebab dieorg nak naik bas katanya dr lcct ke kl central..so, aku dgn laki aku terus gerak ke Wangsa Maju, rumah abg aku seorg lg..disebabkan malu2 kucing nak naik rumah dulu, aku dan laki aku lepak makan satay kat kedai bawah2 area umah abg aku tu..lepastu mak aku call ckp dh smpai..soh g danau kota..erk..baiklah..dah jumpa dieorg..ape lagi..mak ngn bpk aku shopping..tp tak byk benda yg di shopping nyer pun...dlm kul 1 ke 2 kalau tak silap igt aku..kiteorg pun balik..penat siot..aku 15 minit baru start jalan kaki dah lenguh..aikk..pelik..tido2 pun dalam kul 3 cmtu..kitoerg tido umah abg aku kat Wangsa Maju ( tajadi tido hotel sbb abg aku tak kasi )..


DAY 2

Hari ahad pulak, kiteorg g kenduri kazen aku kat Selayang..kenduri angah dan abg fariz..mcm biasa...datang je pengantin..relek sekejap..terus gerak..konon2 nak jalan..mmng mak aku dtg nk berjalan2 pun..dia plan nak g Nilai katanya,,so, mereka pun melakonkan watak sendiri..ahaha..abg abu pulak sebagai direktor..yelah, bukan apa..abg abu sepatutnya jadi wakil majlis jugak..tp, bz dgn mak aku dtg..so, dia pun nak cepat2 lari dr majlis tu..hihi..then, ptg tu kiteorg pun g ke Nilai..aku, laki aku dgn abg aku satu kereta..dan yg lain satu kereta..aku mcm biasa..jalan sekejap kaki dah lenguh..so, lepak dlm marrybrown..aku just sempat sambar toto..untuk tidur..hehe..2 bijik RM50..hehehe..murah lah tu..kot la..hehehe..mak aku ckp lg, mlm ni tido umah abg abu..mula2 kata nak tido umah aku..dah la aku dgn husband aku bwk baju utk hari ahad je..so, kiteorg mtk kebnran balik Shah Alam ambik baju..abg aku ikut skali..haha..tapi, malangnya..smpai je rumah aku..tiga2 tak larat nak bgn lg..nk g makan pun tak larat..penat kot.....tyme aku tido..mak kol..suruh balik ke wangsa maju lagi..jgn lewat sgt..tp, abg aku ckp aku tido..so, mak ckp takpe lah..esok je lah dtg wangsa maju..yahuuu...kami pun trus tido tanpa makan..walau perut sgt2 lapar.. -,-"

gambar yg sempat aku ambik dgn kazen aku kt majlis angah

crazy cuzzy..!!


DAY 3

Ok..hari isnin pulak dah..hehehe...still kat rumah aku..dieorg mak dgr2 nak g Jalan TAR hari tu..mak ckp, kiteorg tak pyh dtg KL..sebab mereka nak datang Shah Alam..so, ape lagi..kiteorg lepak Shah Alam je lah..relaks....mula2 breakfast kt Mcd..lepastu g Plaza Alam Sentral..teman abang aku nak carik power bank..aku sempat pulak sambar baju baby..2 pasang..RM20.00..hik3..husband aku sambar samsung corby..-,-'..dan paling best..abg aku sambar iphone 5..actually, dia bukan sambar..dia tukarkan iphone 4s dia dgn iphone 5..kisah lucu di sebalik penukaran iphone abg aku : hahaha..setiap kedai tanya berapa hrga iphone5 sekrg..ada yg murah dan ada yg mahal..lastly, kat satu kedai amoi ni,,tnya la berapa dia boleh terima iphone4 abg aku..amoi tu ckp, tmbah RM1100 je..aku apelagi..mintak seribu terus..then, amoi tu ckp boleh la..tp, abg aku pulak serba salah..beli tak tukar ke tak..aku dgn husband aku senyap je..jgn hasut aku ckp kat laki aku..tergelak kot kiteorg..hahahaa...abg aku ckp, tak jadi lah..hahah..baiklah..lepastu lepak kat dunky donut..dia masih berfikir nak tukar ke tak..dia mtk pendpt kami..laki aku pun ckp, kalau dia..dia ambik je..sebab nanti kalau iphone 6 kuar..tak lah jaoh beza sgt dgn iphone5 berbanding iphone 4s..sebab abg aku ni fanatik jenama apple..haish..so,samsung taminat ler..dia pk punya pk punya punya pk..lastly dia ambik..lepastu dia ckp, jgn terkejut lepas ni tgk aku mengemis kat tepi jalan kat kuching..lepastu makan sekali dgn kucing aku di rumah tu.( maksudnya, makan maknan kucing )..hahaha..haish..mcm2..nasiblah aku ni jenis kalau satu phone tu..satu je..pakai smpai rosak..!rosak sgt2 baru beli baru..fuuuhhh...lepastu mak kol ckp dah sampai shah alam..dieorg lepak umah sampai kul 4 mcmtu..sbb nak jalan2 ke klcc dan jalan tar..rupa2nya belum pergi jalan tar..-,-"..katanya nak naik tren..baiklah makkk..kami tiga mcm biasa..gerak lewat sikit dr shah alam..sebab malam tu nak tidor wangsa maju lagi..singgah wangsa walk..sebab abg aku nk mkn POPEYE..-,-"..skali pergi situ, POPEYE dah tukar jd kedai lain..dah tukar jadi THE MAHANTTAN FISH MARKET..so, kiteorg try makan situ..ok..its will be the first and the last..tak sedap langsung..huh..~lepastu mak kol pulak...suruh cr kotak..sampai sri rampai kiteorg carik..tu pun curi..sebab kedai2 tak nak jual..curi tepi jalan..hihi..balik2 je aku trus tido..penat nak mampuihhh..aduheh...zzzzz


TMFM..-,-'


DAY 4

Dieorg mak balik dahhh hari isnin..kiteorg hntr mak ke airport..gerak kul 4 lebih pagi kot dari wangsa maju..ya allah..ngantuk giler giler dan giler..flyte mak kul 8.20 am...so tayed..tp pergi kali ni, mak tak tido umah aku..huhuhu..mak ckp next tyme dtg mak tidor rumah ye..hm..lepas smua setel..aku dgn laki aku balik..tido sepjg hari..fuhhh..tp, nape la penat sgt walaupun tak berjalan sgt..berbanding mak dtg yg lepas..tu lg byk jalan kottt...mgkin aku dah sarat sikit..sarat la sgt..hahaa...k lah..nk smbung kerja..k bye..!!

Friday, 8 February 2013

Rupa-rupanya..

Salam Jumaat..alhamdulillah masih bernafas lagi.boleh lagi update blog hari ni..erm, pg td aku kol mak aku..ye lah nak tnya mcm mana dieorg esok..rupa-rupanya ada cerita di sebalik esok..haha..ini semua plan bapak aku..tanpa berbincang dgn mak aku..tahu2 je dia trus kol abg aku..suruh booking tiket utk mereka semua..abg aku pun satu..dia gtau yg tiket murah pulak..tu la mak ckp..sbb duit nak simpan utk renovate rumah abg, beli peti sejuk abg, nak tukar pintu rumah..tp, tahu2 lain pulak jadinya..pastu mak ckplah, mcm mana nak buat bukan duit mak..bapak kata pergi..pergi je lah..bapak aku tu nak sgt lawat kitaorg kat sini..rindu agaknya dgn anak dia yg comel ni dan berperut buncit ni..tasaba pulak tggu mereka dtg esk..yiipi..tp, mlm ni dgn esok tungkus lumus la aku nak kemas rumah..mcm la rumah kau besar sgt ct zaleha..haha..tu mak ckp kt abg aku, lain kali kalau bapak kol..benda yg dia belum beritahu mak..ckp je tiket mahal.-,-"..baiklah..ahaks..!nak buat mcm mana mak, tiket dah beli..so, selamat dtg ke KL lagi esk..ahaks..!!dieorg sampai dlm kul 9.00 esok kot..kira murah la bagi aku kalau tiket flyte utk 5 org RM1905..cinsider RM2k la..5 org ok..padahal aku dgn husband aku..2 org nak balik bulan 3 ni..RM900 lebih..nak dekat seribuuu kau..hmmm...rezeki bapak nak lawat kami..yeayyyy..oklah..nak sambung siiikit lg alasan yg aku tgh manja2manjakan sekrg ni..ahaks..baibaibai..!!

Thursday, 7 February 2013

abracadabra..

Haluuu...ahahaha..ok ah..abg aku baru msg..dia suruh aku kemas rumah..sebab bapak call dia suruh book tiket pergi KL pd hari Sabtu ni..haha..mataiii...!!!aku pakat ngn abg aku suruh dia book hari sabtu sebab pg sabtu tu laki aku ada training paintball..first training dia dgn team yg betul2 team utk tahun ni..dgr2 bpk aku sponser tiket..uik..siap nk sponser skali mak cik dgn pak cik aku jgk pulak tuuu..kelas kauu bapakkk..iphone 5 satooo...!!! so, sabtu ni tungkus lumus lah kau ye mak yong...kemas2 apa yg patut..aduyaii..hahaha...rasanya tak selerak sgt kot rumah tu..hahaha..ala, mak sndiri tak pe.kalo mak mertua tu naya sikit..abg aku cakap..bapak suruh beli hari sabtu balik selasa..wohoo..okok..!! erm..aku dah tau nak bawak mak aku g mana nanti..ahaks..!!Kenanga City Mall dengan GM KL kauuu..pastu aku biarkan laki aku berkeliaran la dgn abg aku..shuh2..aku suruh abg aku dtg skali...kebetulan bpk nak sponser tu..haaa..kau pergi lah skali ye bang..ahaks..!! tp, masalah kereta je lah nanti..kereta comel sgt..bpk aku nanti mesti gedik nak naik KTM kan..aku yg sarat ni mana larat..cheh..ayat tak leh bla..haha..larat je kalo g dua tempat tu..aku nekad dan nekad nak bawa mereka ke situ sebab aku pun nak ke situ..hahah..nak sembelih bapak aku la beli baju byk2 kat situ,,ok..kesian..sptt bpk sembelih anak..murah rezeki kau bapak..aminn..!! berita ni aku belum sampai kan kat laki aku lg..hihih..apa lah reaksi dia..dia seronok la..kurg mengemas..aku kol jgk part time house keeping ni nanti..hahaha..lawak..!k bye!tp, tasaba jugak tggu mereka datang ni..hehe..boleh jenjalannn..wee..!!

malas nak pk dah..

Hye peeps..hehe..MALAS NAK PK DAH..so aku dah decide nak beli SHAKLEE kat akak SURIYA..ntah tak kenal..tapi, byk2 agen..dia je paling low price aku tgk..ahaks..low price utk FULL PACK (boleh thn 4-5 bulan)..harga dia ok lah..mula2 RM215..lepastu dia cakap ada promosi..so dapat harga RM195.00  (including postage + free gift tau..)..aku dh tnya kwn husband aku jgk..tp, agak MAHAL la..ala2 cekik darah gitu..so, malas pk pjg..ambik je lah yg termurah ni..insyaallah, bulan depan nak beli susu dia pulak..suapaya susu aku meriah..-_-"..ok, ni sahaja cerita aku utk kali ni..ade lg nanti...aku hupdate lagi..hik3..

Wednesday, 6 February 2013

CHECK LIST

Hallu..hihi..sementara tggu waktu balik bosan pulak takde buat pape..mama dah balik..so, aku buat la benda alah ni...check list utk diri sendiri..haishh...byk lagi yg pending..bukan ape yg pending tu..sebab mcm senang nak dapat..hik3..so, beli sikit2 la nanti..so, let's check it out..kalau ada yg tertinggal nanti aku cek balik..hihihi..

FEEDING 

1.  Feeding Bottle ( 3oz/5 oz ) - PENDING
2.  Newborn Teat - PENDING
3.  Storage Bottle - DONE (tggl nak ambik je lagi..aku beli 30 bijik dgn hrga RM75 - murah tak murah)
4.  Breast Pump - PENDING (lepas bersalin kot..tgk mcm mana aku punya **** berfungsi..)
5.  Bottle & Teeth Brush - PENDING
6.  Sterilizier, Dryer & Warmer - DONE (aku beli set combo) - dah stop shopping bulan ni..!
7.  Nipple Cream - PENDING
8.  Nursing Bra - PENDING
9.  Nursing Pas Disposable (1 box dulu ) - PENDING 
10. Bottle Cleanser -PENDING


BABY GEAR

1.  Long Sleeve - DONE
2.  Short Sleeve - DONE
3.  Rompers/Bodysuit - DONE
4.  Short Pants - DONE
5.  Long Pants - DONE
6.  Mittens & Botties - DONE
7.  Binder (ape ni?)
10. Baby Bip/ Washcloth - DONE

*tapi yg DONE tu mcm nak tambah sikit lagi..erk..make sure jgn beli yg NEW BORN ye leha..!!


BABY NURSERY

1. Bidding Set - PENDING ( tp yang kt kpg mak aku dah buat )
2. Blanket with/without hooded - DONE
3. Mosquito Net - DONE (skali ngan katil baby aritu..)
4. Storage Drawer for Baby Gear -PENDING
5. Laundry Basket - PENDING
6. Receiving Blanket/Napkin ( untuk bedung ) -DONE ( mak aku dah buat )
7. Bouncer - PENDING (nanti fikir balik..)


BABY CARE/BATHING

1. Toileteris - PENDING
2. Towel - DONE ( 3 pasang kalo tak silap )
3. Cotton Buds - PENDING
4. Cotton Ball/Pad - PENDING
5. Nasal Aspirator - PENDING
6. Bathtub - PENDING (mandikan dlm sinki boleh tak?)
7. Viks & Minyak Telon - PENDING
8. Nail Clipper - PENDING
9. Small towel - DONE


BABY DIAPERING

1. Newborn Diapers -PENDING
2. Diaper Wipe - PENDING
3. Changing Mat - PENDING
4. Diapers Rash Cream - PENDING
5. Wet Tissue - PENDING
6. Detergent - PENDING
7. Napkin Liner - PENDING


TRAVELING EXTRA

1. Car Seat - DONE
2. Stroller - DONE
3. Baby Sling - PENDING 
4. Nursing Cover - PENDING
5. Diaper Bag - PENDING
6. Cooler Bag for EBM - PENDING
7. Body Support for stroller - PENDING 


FOR MAMA

1. Sweater - DONE
2. Maternity Pad - PENDING
3. Normal Pad - DONE (sebab aku punya byk lagi )
4. Socks - DONE (senang carik)
5. Confiment Set - DONE (yahuuu..tp, bulan depan beli susu dia plak..tamampu nak beli skaligus)
6. Bengkung - DONE ( mak dah buatkan )
7. Massage Oil - DONE (mak dah siapkan kot)

Kenapa Bank In RM440..?

Mak aiihh..rajin semacam je aku hari ni kan..ahaks...tgk tajuk entry tu..aku type ni dlm kondisi tidak stabil ya..(geram+marah)..

mcm ni kisah nya..ahad lepas..aku dgn hb aku g bank in duit sewa rumah..sewa rumah kiteorg sebulan RM580..tp, kiteorg bayar RM440 je kat NAZERI BIN ABU ni..sebabnya..lebih tu kiteorg bayar maintenance..kiteorg dah serik dah..dlm 4 bulan lepas kot..tetiba takleh masok dalam utk parking..bila pergi kat opis maintenance..akak situ ckp 3 bulan dah tak bayar maintenance..tahu tak perasaan aku tyme tu..darah aku smpai ke kepala dah..menggelegak..padahal, tiap2 bulan aku ngan laki aku bank in dgn NAZRI BIN ABU ni sebanyak RM580..sebab tyme mula2 dulu..dia cakap dia yang akan bayar kan maintenance kiteorg..sebab tu jumlah nya RM580..DASAR PENIPU..mana kau punya bayarrr...lepastu..sampai sekarang maintenance tak bagi2 kauuuu..nak dekat setahun dah aku dgn laki aku duduk situ..nak pindah takde rumah yang sesuai..kat situ dah ok just owner mcm HARAM..aku nak je msg maki2 dia..tapi, laki aku halang..yelah takut jadi pape...

semalam pulak dapat berita terbaru, kalau owner rumah tak hantar borang SYABAS..alamatnya tak mandi sebulan..hm..dah la si NAZRI ni susah bebenar nak diajak berjumpa..mengikut keterangan mangsa sebelum kami (iaitu akak yang duduk selang beberapa buah rumah dari kami), si NAZRI BIN ABU ni makan duit deposit mereka..ada RM500 lagi si NAZERI tak bagi balik..dgn alasan..nak cat rumah..aku pun pelik..ape kaitan duit akk tu dgn cat rumah..tu rumah NAZERI bukan rumah akk tu.so pulangkan la balik deposit akak tu..tp, akak tu pintar sikit la..NAZERI tak bagi deposit balik..dia tak bagi kad parking balik..sebab tu nak dekat 4 bulan aku dengan laki aku parking luar haritu..kesiiann..kami pulak jadi mangsa kannnn...

Ko ingat ye NAZRI BIN ABU..ALLAH MAHA ADIL...!! aku dgn laki aku dah plan awal2..kalau dia halau kami..bagi balik deposit..kalau tak bagi balik jangan harap kami nak keluar..tp agak susah sikit sebab takde hitam putih ni..hurmmm..geram pulak hati aku..!aku nak kol celcom la..manatahu msg2 lama aku mereka simpan..boleh jadikan bukti nanti..ok..chooww..!!

jgn makan banyak..!!

halluu..tora dtg lagi..mcm lama dah tak hupdate sal baby ku sygku..2 mggu lepas aku g cek up cam biasa..nak tahu ape nurse cakap..

"Perut naik banyak..awak kena control makan ye..minum susu anmum memang cepat naik..so, minum susu sehari sekali.."

Semenjak dari haritu aku nekad..tak nak mkn byk2..bkn sebab susu aku gemok tu aku rase..sebab aku kuat makan.nak buat mcm mana..lapar..tp, makan tak berakal..hahaha.tp, jarang la aku ambik nasik kalau ikutkan..kalau dah ambik nasik tu mahu 2 kali tambah..nak2 lagi haritu makan kat FENDI IKAN BAKAR (promote) kedai ni kat KELANA JAYA..rasanya sgt yummeh...asam dia sedap nak mampus...senang kata..utk cicah ikan tu..aku pun tak tahu nak panggil ape...sampai ke ikan husband aku kot..aku ratah..kerang aku semangkuk..nasi 2 mangkuk..perghh..perut rasa nak pecah pulak tuuu..(iklan sebentar)

gambar hiasan
Hm, sekrg aku nak insaf dah..pagi2 makan oat..kalau teringin sgt baru mkn berat..tp bila mkn berat pg..tgh hari aku tak mkn berat dah..depend la..depend dgn nafsu..mlm sekrg mmng aku tak ambik nasi lagi buat masa ni..roti roti..pau pau..buah-buah dan lain2 selain nasik...sbb tu aku  sllu terbgn jam 3 4 pagi..lapar..sib baikd ah ready awl2 biskut...kalo malas nak bgn jgk aku ready biskut tepi katil..biskut skali ngan tabung air..dasar kan..kalau terlebih rajin masak mee..tp share ngn hb..terpaksa la dia tlg aku mkn..kih2...takpe..demi anak..mami mu snggup tak mkn byk sgt nakkk...wehheee..jgn la naik lg cek bulan ni..risau aku..sbb kan org preggy kena naik 12 kg je..haishh...abg aku plak bila dgr nurse suruh control..dia mrh2 nurse..ape bdoh punya nurse..org lapar makan la..hahaha..baiklah abang ku..nanti kau dah kawen dah de bini n bini kau pregnant baru kau tahu prosuder dia mcm mana..

ok lah..bai bai bai..nanti update lg ye..hik3..ari ni rs rajin semacam..

SHAKLEE OH SHAKLEE

Salam..hm..ok2.aku sekrg tgh survey set berpantang nanti and aku dah nekad ank ambik shaklee je kot..malas nak pikir pjg dah..so, sekrg ni tgh survey2 harga mana yang lebih berpatutan..sebab ada yang murah dan ada yang mahal..harga lebih kurang tp..kena pandai survey..nanti rugi..dasar kedekut..ahaks..bukan kedekut..JIMAT..haha..aku siap listkan lagi dalam diari..pengedar dan harga yg mereka berikan..ada yg offer ini itu..ada yg cekik darah...so, kat situ aku boleh pilih mana penjual yang aku nak..hak memilih hak pelanggan..ahaks..!! tp, aku nak share kat diri sendiri..apa yang ada dalam set berpantang shaklee ni..aku ni nanti jgn makan je tak tahu ape fungsi..so, nak kopipes je lah dr bloger2 lain..hik3..



Orang cakap 4 di atas adalah basic nya bukk...ye lah kot..aku survey tiap blog memang ckp 4 ni basic dia..so, aku nak tahu la apa kelebihan keempat-empat benda alah ni..supaya nanti bila org tnya aku tyme pantang senang aku nak jawab..(kena hafal ni..ahaks - mcm ujian sekolah kan..main hafal2..)

VITAMIN B-COMPLEX DGN ASID FOLIK [B-Beauty]
-penenang
-mengelakkan stress/meroyan 
-meningkatkan pembentukkan sel darah merah
-menukarkan makanan yang kita ambil menjadi TENAGA (so, si ibu lebih bertenaga dan kurang keletihan)
-menjaga kulit dari dalam (dgn kata lain mejaga kecantikkan kulit)

VITALEA/MULTI VITAMIN DGN ZAT BESI
-membekalkan 23 jenis vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh (tyme pantang susah nak dpt vitamin dan mineral tu, sbb waktu tu makan benda2 merepek je..merepek la sgt..haha..)
-zat besi pulak utk hasilkan darah merah 9dia gantikan darah yang banyak keluar tyme kita bersalin tu)
-kalau tak de vitamin dlm bdn nanti nampak pucat..tak gojes..gituuu...ahaks..!

VITA-C
-penyembuhan luka jahitan 
-membaik pulih tisu yang rosak 
-meningkatkan sistem pertahanan badan (mkn sebijik vitamin C ibarat makan 7 bijik oren..yummeh) 
-yang penting...benda ni penting dalam kecantikkan kulit (perempuan mmng perempuan jugak) kerana ia membentuk kalogen...

ZINC COMPLEX
-membaik pulih luka jahitan dan luka dalaman
-benda ni ala2 pengganti ikan haruan konon2 nya..haa..gituuu...takkan la hari2 mak aku nak masak ikan haruan kot..kalo weekend tu ok lagi..hik3..
-haa..ni penting..membantu masalah 'KEDINGINAN' selepas bersalin..(paham nggak?)
-menjamin bayi membesar dengan optimum (utk ibu yang menyusukan anak)..aku nanti insyaallah nak susukan anak sampai umur dia 2 tahun..insyaallah...kena rajin pam susu la nanti..sebab kerja kan..hik3..


Selain daripa set-set di atas..depa kata boleh tambah vitamin2 lain..sebagai contoh :-

ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP)
-memberi tenaga
-melancarkan penghasilan susu
-penting untuk kelenjar dan tumbesan
-mencantikkan kulit I
-membantu kawal paras kolestrol
-memberikan rasa kenyang
-mengalirkan susu yang meriah..haa..elok lah tuuu...

OSTEMATRIX
-membekalkan nutrien-nutrien harian
-membantu pembentukkan dan penjagaan tulang dan gigi
-mengandungi magnesium, vitamin D dan mineral zink, tembaga dan manganese


ALFAFA COMPLEX
-ala2 kacip fatimah gituu..
-milk booster bagi ibu menyusu..
-melegakan sakit sendi dan belakang
-hilangkan kelesuan dan tekanan
-memberi kelegaan semasa haid
-memulihkan urat selepas bersalin
-bagus untuk elergi dan ekzema
-merawat asma
-mencuci usu dan membuang toksik
-membantu masalah penghadaman dan pencernaan
-meneutralkan asid dalam badan 
-membesarkan dan mengangkan tetek
-melegakan sembelit
-memberi sensasi 'rasa sejuk'..giteww...

oh, okkkkk..aku dah tahud ah serba sedikit pasal shaklee..so nak teruskan pencarian lagi nii..hahaha...tapi, ok ke kalau beli awal ni..takde due nye ker..aku tak nak beli tyme aku kt sarawak nanti..nanti harga dia lagi besar..sebab postage2 kannnn..ada paham..?hehehe..jap lg smbung balik..nak serbey2..


Monday, 4 February 2013

purple + turqoise

Salam..hik3..mcm rajin pulak aku nak hupdate blog pg ni..rasa mcm tak tentu arah tp malas la nak pikir sgt..hamboii..ayat..ahahhaa..aku nak story pasal peplum..tak habis lagi..sebab mggu lepas aku dok belek2 peplum kt website2 penjual peplum..ahahaha..byk yg lawa..tp, harga pun lawa2..hik3..survey punya survey..aku berkenan dgn satu ni..walaupun mcm tak cantik sgt tp nanti aku buat kau cantik ye..hik3....ni yg aku berkenan..


sebab aku pilih dia ni..sebab MURAH..MURAH ke kalo satu set RM70.00 (including postage)? boleh la bagi aku yg kedekut..tggu lah raya nnti aku slim balik aku beli yg lawa lagi dari ni..haha..skali dgn anak aku pakai peplum nanti..haaa...dasyat kau..ahahah...kaler dia ok lah..block kaler..betul ke tidak tu..hahaha..satu lagi sebab dia labuh..:)..aku suka labuh2 ni sungguh pun aku free hair..aku tgh pikir mcm mana nak menggayakannya..ahaha..ayat tak leh bla..gayakan dgn tudung..insyaallah..:)..kalau pakai kan dgn rantai ni..lawa jugak..mengada2..




Ok..sudah2 lah leha...org tgh bz buat statistik..astaga..hahahaha..nanti sambung yee..