Monday, 25 March 2013

kerisauan yg melampau..


Assalamualaikum 

boleh ke tyme mengandung naik flight?
nanti bersalin dekat Sarawak ke??

soalan ini memang aku dah agak dah, memang orang akan tanya. doktor kata sebenarnya tak ada effect apa-apa pun kalau naik flight tapi untuk perjalanan yang dekat je la. bukannya dari KLIA ke London. maksudnya untuk perjalanan International memang tak digalkkan. tapi untuk perjalanan domestik tak ada masalah. 
Selagi kandungan belum mencecah usia 37 minggu still lagi boleh naik flight. tyme tu bila2 masa je boleh bersalin. ala, tapi bukan takat naik flight je tak boleh.naik kereta ke keretaapi ke bas ke memang tak digalakkan.lagi satu if tak nak rasa terhentak sangat time flight landing, duduk pada bahagian tengah flight (doktor pesan)..

lagi satu, sebelum fly aku kena dapatkan surat pengesahan daripada doktor..hm, tasaba nak mintak..mcm nak mintak malam ni je kat klinik nik ishak.tapi, masalahnya boleh ke dia bagi sedangkan alat scanning pun dia takder..hmm..

in sha allah lepas la aku naik flight sabtu ni..mcm mana nak buat..nak mintak cuti tanpa gaji lagi susah..dah la nak beranak nak pakai duit.b.ila dah cuti tanpa gaji..hm, mana cukup duit..even suami bekerja pon..lepastu nak angkut family ke sini..mesti kena adil..angkut mak bapak aku n angkut mak bapak suami..bab tu memang kami la kena bagi tambangkan..nak bajet besar jugak..makan minum mereka..hm..walaupun aku tahu..mesti bapak aku nak je pakai duit sendiri..ahaks..!tapi, sbg anak mcm tak sedap hati lah kan..nak angkut kena angkut keempat2..lebih2 lagi cucu pertama bagi setiap keluarga..perempuan pulak tu..memang suka lah nenek datok mereka kan..anak masing2 sorang je perempuan..tu pun anak angkat..ya allah ya tuhanku semoga flight aku sabtu ni lepas..AMIN..~

SABTU YANG MEMENATKAN

Halluu...huhuhu..kurang sehat pulak hari ni..actually dr Jumaat lepas..since dpt mimpi buruk tu smpai ke hari ni aku demam..semangat aku lemah kot tyme dlm mimpi tu trus terkesan hingga ke hari ni..Sabtu lepas adalah ahri yang sgt memenatkan..aku dgn laki aku kemas satu rumah.ye lah..mggu ni nak balik Swk dah so buang lah apa yg tak patut..cuci peti ais..kemas dapur..kemas bilik..kemas itu kemas ini..byk2 tpt, dapur paling lama aku kemas..sbb nak sisih2 brg taguna..lpstu cuci kontena tu kontena ni..haishh..habis2 pun dalam pukul 5 lebih camgitu..tahu je lah..nyawa mak yong ni nak dibandingkan dgn nyawa org2 biasa..mmng triple kali penat lah..hm, ade lg yg belum setel kemas sbnrnya..haish..mcm2..hurmm..ok lah..xoxo..publish..~

Friday, 22 March 2013

mimpi paling buruk



Haluuu..slurpp ( sedut hingus )..hahaha..smlm aku mimpi buruk pasal suami aku..uhuk3..mcm2 yg jadi dlm mimpi..last2 aku tak tahan..aku nangis dan bukak muta..terus carik suami..kami tidur tilam berasingan..( tidur kt ruang tamu ) - laki aku atas toto aku atas tilam tebal sikit..hahaha..padahal muat je aku ats toto tp kurg selesa..ok2..lepas aku bgn tu trs aku meraung peluk2 dia..nangis tersedu2..kali ini sedu kaw2 punya..ni lah mimpi paling teruk aku rasa..dia pujuk2..ada je bee ni..aku still gak teresak2..smbil suruh dia tgk aku jer..-,-"..dia pulak bz baca kisah sejarah dlm tab..tak phm aku..haha..tyme tu dlm kul 5.00 am kot..trus aku pindah tpt tidur..tido skali atas toto..tapi, otw nak tido tu teresak2 lagi..astgfrlhzim...mintak jauh la..ya allah jauhilah kami dari perkara2 buruk..amin..!!


DOA APABILA MENDAPAT MIMPI BURUK 
Ertinya: Ya Allah! Aku berlindung kepada Engkau dari perbuatan syaitan dan dari jahatnya mimpi.

Thursday, 21 March 2013

first trial..!!

Salam..hallu...tgk tajuk entry aku..pasal makanan..yumeh...semalam dok lepak2 kat bilik kak bunga berpk gak nak masak apa..bila kak bunga cakap semalam dia masak ayam masak kurma..ting..nak try lah..kot2 menjadik..hahaha...kak bunga ckp senang je..ok senang..balik tu singgah supermarket beli bahan..hik3..bersungguh2 kau..siap tumbuk pakai lesung bahan2 tumis..padahal dekat resipi kata hiris ajer..hahaha..

Sementara aku buat menu makan mlm, husband aku layan ps3 dia..okey2..takper..nanti kau jd tukang rasa aku yer..dah siap tumbuk brg tumis..start menumis..terdgr suara husband memuji..erm, sedapnya bau..hahahaha...lps tu aku rasa la..mcm ade yg kurang..sekali aku tambah 3 sudu gula..haha..kot2 sedap..puih..manis giler kot...lepastu aku letak garam lg..still manis..last2 panggil tukang rasa..dia kata : rasa cokelat sayang..! baiklah..aku suruh dia adjust rasa smpai menjadik..dia tambah cili api..dia tambah garam..dia tmbah lada..hokeyh..sedap jadinya..terima kasih encik suami..kalau awk takde sy tak tahu la rasa ayam masak kurma saya itu mcm mana..sebab kalau bab rasa2 ni mmng aku bg kt laki aku..aku main campak2 je dlm kuali..hahahaha..dasyat tak dasyat..

lepastu menu kedua pulak, sambal belacan..ok, ini aku sgt expert..hik3..just kurang limau laki aku bilang..ok yang ni makan dgn timun dan mangga muda aku tu..hik..last skali telur dadar..hehe..ala..simple2 je..janji kenyang kannnn..alhamdulillah..suami kenyang, aku kenyang and baby kenyang...

kenyang la sgt..yg aku sedar pukul berapa ntah tgk ada pinggang mangkuk dlm singki..seolah2 ada seseorg lepas makan..baiklah..suami aku lapar..so, dia buat instant pratha..aku tnya mkn pratha dgn apa..dgn ayam masak kurma..haha..kesian nyaa...isteri tido suami kelaparan..sib baik pandai hidup..hik3..

hokeyh, nak share gmbr sikit..hik3..

ayam masak kurma/telur dadar/sambal belacan/budu/timun/mangga muda..

my first trial.
nota kaki : tengkiuk kak bunga sebab bagi idea nak masak apa semalam..hik3..ok..babai!xoxo..PUBLISH..!

Wednesday, 20 March 2013

pity her..:(

Hallu..semalam MIL aku call kami..saja2 nak borak2 ngn anak menantu dia..dia risau sgt kot2 aku tak lepas naik flight..husband aku cakaplah - kalau ada surat doktor in sha allah lepas...sgt sayu suaranya kalau kami tak dapat balik..sob sob...

lepastu borak2 punya borak..MIL bukak cerita pasal anak buah dia (Lin) gugur lagi buat kali kedua..Ya Allah kesian nya dia..aku dgn laki aku gtau MIL aku suruh adik Lin g jmpa doktor pakar..sbb ni dah kali kedua dia gugur..haritu elok2 dah 5 bulan..ketentuan ilahi semuanya tu..dalam pada masa yang sama aku bersyukur dgn diri sendiri..sungguhpun aku byk bergerak kasar...tak mcm org mengandung..alhamdulillah..sehat semuanya..smoga sehat sampai anak mami lahir ye..aku turut bersimpati dgn adik lin..MIL aku cakap, keluar je dari bilik rawatan dia meraung menangis teresak2..dahlah tyme tu mak dia dgn husband dia pergi Sarikei..nak ambik minyak ape ntah..malam kejadian..adik ipar aku trus bawak dia g jmpa specialist..kesian nya ya allah..adik lin ni kahwin selepas 3 hari aku dan laki aku kawen..ngee..dieorg dulu yg dpt berita gembira..aku pun tumpang gembira la dgr dia nak dpt baby..aku dan husband aku still releks lagi..tup tup 6 bulan lps tu - oh, mami wanna be rupanya aku..MIL aku imbas kembali - tyme aku balik raya haritu dah nampak lain muka aku..*biasalah org tua kan..mesti tahu berisi ke tak berisi..aku gtau MIL alhamdulillah baby takde pape..sbb masa raya aku sakan minum air gas, makan nanas..terhentak sana sini (otw balik kpg kan), main paintball dgn laki aku..turun naik tangga opis..berpindah randah, angkut brg2 berat..alhamdulillah..sihat smpai skrg..aktif giler2 dlm perut mami nya..smpai bapak nya terkejut tgk pergerakkannya yg laju..syg, smua sedang menunggu kelahiranmu..nenek, mak cik, pak cik, mami dan abah nya tasaba tau..ngeeee..love anak mami..!! semoga adik lin dikurniakan zuriat lg selepas ni..amin..!!

d.i.y..paper wheels




haaa..ni namanya habiskan harta kerajaan..hurm..ni aku boring sgt haritu smpai tak tahu nak buat apa..chewah..ayat tak leh bla..aku g google2..jmpa benda comel..so, aku nk try..aku g korek dalam almari opis kertas kaler2...buat2..siap! comellll...okbye..! tu je..hahaha

hupdate lagi..=)

Salam..halluu..lama dah tak hupdate...hurm..isnin lepas aku g cek up kat klinik lagi..alhamdulillah takde pape..tekanan darah ok air kencing ok..BERAT TURUN..wahh..sgt teruja..hokeyh hokeyh..aku nak update brg baby yg aku belom beli..uhuk3..agak risau di sini..mcm byk jugak yang belum beli..hihihi...

1. Nipple Cream
2.Bottle Cleanser
3.Drying Rack
4.Drawer baby
5.Laundry Basket baby
6.Cotton buds/balls
7.Nasal Aspirator (lepas bersalin pon boleh kot)
8.Minyak telon
9.Nail Clipper (lepas bersalin pon boleh I guess)
10.Newborn Diaper (wajib sbb mls mencuci..boleh?)
11.Diaper wipe/wet tissue
12.Changing mat
13.Diaper rash cream
14.Detergent ( cuci baju baby )
15. Nappy liner ( agak penting la aku baca kt blog sorg mami ni - dia kata baby umur 1 bulan dia punya popo sikit je..so leh la lapik kan nappy ni atas pampers..so tak payah tukar pampers..buang nappy..cuci bontot baby..pastu pasang nappy baru dgn pampers lama tadi..)
16. Nursing Cover 
17.Diaper bag
18. Cooler bag ( for EBM ) 
19. Botol susu baby..(aduyai)..igt nak beli 3 botol je dulu..
20.Baju lobang2 baby..(ni satu pun belom beli..haishhh..cmner tu?)
21. Pam susu (tggu la mcm mana lps bersalin nanti - ada yg nasihat beli manual je dulu)

*nanti kalo ada lagi yg tertinggal aku hupdate k..?hihihi

ala tomey2...

p/s : aritu mak aku dtg dia tegur..kenapa baju mcm lelaki..-___-"..manada mak...baju ni laki perempuan boleh pakai..hahaha...siapa suruh beli awal kan..takpe..dah beso sikit nanti aku bg dia keperempuanan..harap tak la kasar mcm mami nya..hik4..

Saturday, 9 March 2013

polimu poliku jua..*memory*

with farah

with farah mak enon

with yon

with mamakila







Tadaaaa...gambar sem 1 sampai 4..byk lagi..mcm nak tepek semua je..sungguh comotkan..fuhhhh...apapun ENJOY..!

9/3/2012-9/3/2013


alhamdulillah.dah setahun usia perkahwinan kami ( masih jauh perjalanan hidup )..i love u so much encik suami ( mr.airman havit )..mtk maaf if aku tak jadik isteri yg baik..huhu..masih bertateh kata org..apapun tengkiu for being a gud hubba for me..semoga berkekalan hingga akhir hayat..aminn..!!

bukan lupa tetapi tak ingat


hye..bersiaran lagi kita di petang sabtu yg mulia ni..hehe..aku nak story pasal semalam..hmm..semalam 8 Mac 2013..ok! aku dr pagi kusyuk kot dok type alasan yg dato' bagi kat aku..type punya type tak sedar tinggal 2 muka surat lagi..yeayyy..!! tiba2, terdgr dato' borak dlm phone.."oh, tengkiu for the birthday wisheh"..sentap akuuuu..trus berhenti buat kerja kau..trus rasa diri ni bersalah dan rasa diri ni tak guna..hahaha...on the spot aku msg staf2 lain ajak beli cake and kad sesama..abg zul okk ajew..kak j pulak ( ayo, sy sejam dlm bilik dia borak tak wish lngsung..aiyo, u lah ni tak igtkan i ), puan j ( yeke? kenapa x gtau awal - dgn nada yg amat kesal dgn sikap aku..nak bg apa ni? sllu kami bg bos lama bunga..bla bla bla..)..f pulak buat biasa jer..hm..ok aku slh..lepastu aku trus ajak fatin kluar g crk kek dan kad..terkocoh2 aku..dgn bawak perut..peloh2 siottt..crk je kek dlm pkns..lepastu kad mcm hampeh segala..dgn abg zul msg ckp dato' crk..makin panik la aku..sampai je opis..tulis kad..sign..hm,kad comot..lepas dh ready smua..dato' pulak dh tggu pak cik kt  bawah..tak sempat..ok..lunch hour..kuar dgn kak bunga..tenangkan fikiran dlm mayfair jap..aku gtau kak bunga nk beli kad baru sbb kad lama comot..pusing seksyen 7 tajumpa..last2 kak bunga bwk aku g the store..hokey..jumpa..balik opis..smua dh masuk kecuali aku..pintu dato' still tutup..igtkan takde org..puan j duduk kt tpt aku ( serius, rs nyampah ade jgk )..sbb bunyik mcm slhkan aku..sabar leha sbar..jgn pk sgt bak kata kak bunga..tyme aku beli kad sempat lg nak suruh aku crk hadiah utk hari wanita..puihh..ko tak sdr ke jam dah kul brapa..lepas tu boleh pulak komplen pasal kad yang aku beli " mcm budak2 lah kad yg u beli"...dlm hati aku..ya allah..semua yg aku buat tak betul..dah la betis aku bisa ditambaha dgn penat lelah tekejar2...jd satu trus jd sakit hati..hmm..ok fine..tetiba dgr dato' tekan bell..ok, maksudnya dato' dh smpai awl..hmmm..tasempat lg..last2 kmi tggu hbis kes ptg baru bagi..ok sekian..!

p/s : tengkiuk kak bunga for the bubur ayam mcd dan milo ais nyer pun..ngee..!!xoxo..

Friday, 8 March 2013

alat penimbang rosak kot..

Salam..halluu..malasnya rasa nak buat kerja hari ni..biasalah jumaat kan..kihkihkih..tapi kena buat jugak..haish..tak lama lagi nak cuti pjgkan..ok lah, nak story mory pasal cek up semalam..hmm..sgt menghampakan..berat naik lagi 3kg..haishhhh..lepas je timbang tu dlm hati aku..abislah kena minum air gula lah aku ni..sampai ke last bilik pun aku still bingung..smpaikan ambil air kencing pun kencing aku sikit..perlu? hahaha..masuk je last bilik tu, nurse tu tegur..kenapa n aik byk sgt? awk telan semua ke..?hmmm..dlm hati aku..kami anak beranak lapar dan aku dah diet..aku mkn sikit tapi kerap..cmner tu..takde la berat2 sgt aku mkn..entah lah..berat dah nak naik..aku berdebar jugak..kot2 dia suruh minum air gula..tapi, alhamdulillah..takk..tapiii, aku kena jadi pelawat setia klinik start dua minggu lagi sebab berat naik byk sgt..ahaks..!aku kena g klinik tu 2 kali seminggu..ambik timbang, air kencing dan tekanan darah...hmmmm...bos aku caye ke tidak rasa2nya nanti erk?hahaha..apepun tyme cek up kat klinik luar aritu semua sihat..baby sehat mami sehat..alhamdulillah..semoga segala urusan dipermudahkan..amin..!!

Monday, 4 March 2013

MEET MY LITTLE KHALIFAH

HALLU...takde mood nak buat kerja sebab lift rosak ( ade kaitan ke? )..ckp je malas..semalam aku dgn laki aku g scan 3d/4d baby..hik3..aku dah survey segala mcm klinik..ni yg agak murah la..murah la kot..RM120, gambar + disc skali dia bagi..disc baby gerak2 dan gmbr2 tertentu dlm disc tu..aku dah survey kt tpt lain..ada RM150, RM180, RM230..byk mcm la..mujur la jmpa yg ni..RM120..aku dah book tarikh semalam awl2 pd jam 12.40 pm..so aku dgn laki aku memang menepati waktu pulak semalam..excited katanya..yelah first baby kan..mula masuk..mak aii..ramai jugak org..daftar lepastu tunggu..tak la tunggu lama sgt..ada dlm 15 minit kot..lepas tu ada doktor cina yg comel panggil aku..dia suruh baring bukak baju..eh..tipu..hahah..baring dan selak sikit baju kt bahagian perut laaa...alaaa...baby tgh tido..nyenyak giler kat...doktor comel tu ketok2 lembut perut aku.."baby, bgn baby.."..sbb tgn baby halang muka dia...lepastu aku pulak ambik alih kerja tu..kasi kejut anak aku dlm perut..ok2..dah beralih dah..yes yes dh bgn..boleh tgk dia bukak mata (kata aku dlm hati)..cis, rupa2 nya beralih posisi tidur je..dia toleh tempat lain pulak..tgn dah kat dada dah..tapak kaki dia comellll...kemaluan dah nampak dah..terang jelas dan nyata..terjawab semua persoalan..hahaha...alhamdulillah, doktor tu cek everything ok..berat dia pun sesuai dgn umur dia sekrg..aku lah berat maksudnya ni..hahaha...doktor comel tu tak putus asa..dia sueuh aku mengiring lagi..kasi bgn baby..aiyoo.tak nak bgn langsung kauuuu....makin nyenyak..ok lah anak mummy..penat kot teman bpk dia smlm main paintball smpai kul 2.00 pg..tu yg anak mami penat ye syg..ok,t akpelah..janji semua sihat..alhamdulillah..aku pun terlebih sehat..berat baby dalam 1.7kg ke gram? ahaks..failed math..nanti aku hupload my little precious ok..disc kt rumahhh...chubby mcm aku lepastu bibir angelina jolie..kelas kauu nakkk....





p/s : nyenyak bebenor si kecik ni tido..heheh..=)

melantak + mewayang + menDAISO

Salam..halluu..aku tgh majuk ni..tu yg lepak dlm bilik..geram betul dgn si pojot.mcm nk tampar2.ok abaikan..Sabtu lepas g mid valley jmpa kwn lama..dh lama x jmpa..hehe..so g mkn2 dan mewayang..dia ajak mkn kt tony romas..so, let's go...isi perut yg sememangnya tgh lapar nih..hahaha..



Ini mkn utk 3 org ok.eh 4, termasuk baby aku..hahhaa..kenyang nak mampuihhhh..lps mkn mkn kteorg g lyn movie pulak..citer rock ooooo..agak lawak la..selesa jgk kerusi dlm wayang tu..boleh sandar..tp yg tak best nya depan sgt..2 dari skrin..sebab dah penuh..after tgk wayang, menyempat jugak la nak singgah DAISO..aku sempat sambar 6 barang je..nasib baik org ramai kalau tak lama lg kot aku kt dalam tu..aku sambar stoking, utk cuci bra tu, spek itam, selipar dlm rumah dgn headphone utk baby..erk..byk lg sbnrnya nak borong tp....hahahaha..k la, aku nak post gmbr..hik3..

aunty maery teruja melihat perut aku yg semakin membesar

semakin hari semakin chubby

Friday, 1 March 2013

HANTU OREN



Oh..so sweet..sweet la sgt..hahaha..bgn bgn pg tgk ada sticker lekat kt peti ais..lepas tu bukak peti, ada lagi sticker lekat kt tupperware berisi buah oren kegemaranku...since, aku preggy ni aku suuuuka sgt makan oren..ala sunquick/limau mandarin tu...tp, yg manis la..tak nak yg masam..euww..hahaha...semalam g beli buah ni kt pasar malam kt Bandar Utama..jauh bebenar kan..sib baik murah..actually, g beli disc kt UPTOWN KD lama..so, singgah sebentar di ayam penyet ibuk..terlalu lah pasar malam..trus sang suami mengikuti kehendak sang isteri yang rangkakkk..hahahaa..ok bye..!! ni pun tgh ratah limau..meleleh kat baju..kenapa sgt pengotor leha..?

HUPDATE HUPDATE


FEEDING 

1.  Feeding Bottle ( 3oz/5 oz ) - PENDING
2.  Storage Bottle - DONE (aku dah beli 3 kotak jenama Amazing Mom-murah dpt hrga RM75.00)
3.  Breast Pump - PENDING (lepas bersalin kot..tgk mcm mana aku punya **** berfungsi..)
4.  Sterilizier, Dryer & Warmer - DONE (ni aku beli set combo skali boleh pakai dlm kereta..RM175 je, jenama AUTUMNZ)
5.  Nipple Cream - PENDING (aku rasa nak beli cocoa butter punya, mcm cream stretch mark aku)
6.  Nursing Bra - DONE (dah ada 2 tapi rasa nak tambah lg..tggu gaji k k k?)
7.  Nursing Pas Disposable (1 box dulu ) - PENDING 
8. Bottle Cleanser -PENDING
9.Drying Rack - PENDING


BABY GEAR

1.  Long Sleeve - DONE
2.  Short Sleeve - DONE
3.  Rompers/Bodysuit - DONE
4.  Short Pants - DONE
5.  Long Pants - DONE
6.  Mittens & Botties - DONE
7.  Binder (ape ni?)
10. Baby Bip/ Washcloth - DONE

*tapi yg DONE tu mcm nak tambah sikit lagi..erk..make sure jgn beli yg NEW BORN ye leha..!!


BABY NURSERY

1. Bidding Set - DONE
2. Blanket with/without hooded - DONE
3. Mosquito Net - DONE (skali ngan katil baby aritu..)
4. Storage Drawer for Baby Gear -PENDING
5. Laundry Basket - PENDING
6. Receiving Blanket/Napkin ( untuk bedung ) -DONE ( mak aku dah buat )
7. Bouncer - PENDING (nanti fikir balik..)


BABY CARE/BATHING

1. Toileteris - PENDING
2. Towel - DONE ( 3 pasang kalo tak silap )
3. Cotton Buds - PENDING
4. Cotton Ball/Pad - PENDING
5. Nasal Aspirator - PENDING
6. Bathtub - PENDING (mandikan dlm sinki boleh tak?)
7. Viks & Minyak Telon - PENDING
8. Nail Clipper - PENDING
9. Small towel - DONE


BABY DIAPERING

1. Newborn Diapers -PENDING
2. Changing Mat - PENDING
3. Diapers Rash Cream - PENDING
4. Wet Tissue - PENDING
5. Detergent - PENDING
6. Nappy Liner - PENDING (wajib - jimat pampers - sbb baby umur 1 bulan dia popo sikit..so bleh buang nappy tu n tak payah tukar pampers - ini aku baca kt blog org la..)


TRAVELING EXTRA

1. Car Seat - DONE
2. Stroller - DONE
3. Baby Carrier ( utk laki aku kendong anak )  - PENDING 
4. Nursing Cover - PENDING
5. Diaper Bag - PENDING
6. Cooler Bag for EBM - PENDING
7. Body Support for stroller - PENDING 


FOR MAMA

1. Sweater - DONE
2. Normal Pad - DONE (sebab aku punya byk lagi )
3. Socks - DONE (senang carik)
4. Confiment Set - DONE (yahuuu..tp, bulan depan beli susu dia plak..tamampu nak beli skaligus)
5. Bengkung - DONE ( mak dah buatkan )
6. Massage Oil - DONE (mak dah siapkan kot)

susu gantung di dalam peti..

Salam Jumaat..alhamdulillah masih bernafas dan masih boleh hupdate blog aku..ari nak update sal TIPS PENYIMPANAN SUSU IBU (EBM) haaa...kan tak lama lagi little khalifah nak kuar dr perut aku..so, kena la rajin baca info2 cam gini..igt nak copy paste je..tp , better aku type balik..supaya akus endiri faham (ala2 study dulu)...puihh..ahaks..
ok, aku baru tahu..susu kita ni ada anti-bakteria yang membolehkannya disimpan lama dan kekal segar..Bawah ni ada gambar ringkas (mudah nak faham) bagi tempoh penyimpanan susu ibu...



ok..nak explen satu-satu..jika kita menyimpan susu ini - 
  • suhu bilik - tahan 4 jam
  • cooler bag - 12-24 jam
  • peti ais bawah ( 2 pintu ) - 48 jam
  • peti ais atas (tempat beku tu) - 3 bulan
  • peti ais satu pintu - 1 minggu sahaja
  • deep freezer ( mcm tempat mak kita letak daging ikan sgala mcm tyme raya ) - 6 bulan ( ada jugak 

PANDUAN MENYAHSEJUKBEKU SUSU IBU
  • Ok, if nak guna susu itu esok hari..so, kita kenalah kluarkan susu itu siap2 pada sebelah malamnya..jgn esok nak pakai, esok tu jugak kau serabut nak kluarkan dr peti ye leha..-,-"
  • Untuk panaskan susu yang beku tadi, rendamkan dalam air panas/ suam ( kalau panas sgt hilang nutrien susu nyah ) ..ala sekrang pakai EXPRESS BOTTLE WARMER jer..erk..ahaha..
  • Goyangkan sedikit botol susu supaya suhu dia sekata atau dgn kata lain..goncang..titik dulu kat belakang tapak tgn..kang panas sgt melecur lidah anak aku..-,-


PANDUAN ASAS PENYIMPANAN SUSU IBU
  • Botol simpan susu mestilah dibasuh dgn sabun..dibilas dgn air yang pns mendidih serta keringkan dgn sepenuhnya sebelum disimpan.
  • Catat tarikh bila kau perah susu tu kat atas botol tu..senang..!
  • simpan susu dalam kadar mencukupi untuk tempoh 1 kali penyusuan (3-4 oz)
  • Jangan simpan smpai penuh...tinggalkan sedikit ruang (membolehkan pengembangan berlaku semasa proses pembekuan)
  • Simpan bahagian sejuk dulu lepastu baru simpan kat freezer ( sebaik-baiknya ) - takut hilang nutrien - perubahan suhu mendadak..
  • elakkan simpan susu di bahagian pintu sebab pintu sllu bukak tutup bukak tutup..so, suhu tak sekata..
  • digalakkan simpan kat bhgn atas peti dan bhgn pling dlm - situ suhu stabil katanya..
  • if guna cooler bag - make sure ice pack mencukupi ye..- elakkan bukak tutup cooler beg tu agar suhu dapat distabilkan.


PANDUAN TAMBAHAN BAGI IBU BERKERJAYA ( INI SGT PENTING ) 
  • susu yang diperah kat opis..ko kena simpan dalam cooler bag tau..make sure ice pack tu cukup..sampai je rumah kau boleh terus simpan susu tadi ke dalam peti sejuk bawah atau atas..
  • jangan simpan dalam tempat sejuk beku kalo kat opis..even pun kat opis kau ada peti..sebab susu yang dah beku tadi kena beku selama-lamanya kecuali bila kau nak pakai..nanti dah cair bila otw balik rumah tu, susu jadi rosak..
  • susu beku yang telah cair ( even cair sikit ) kenot dibekukan semula - simpan dlm peti sejuk bawah..kalau boleh pakai terus..sebelum rosak..
  • sebaiknya simpan susu di peti sejuk bawah sekiranya utk stok beberapa hari..kalau lebih 5 hari tak pakai baru masukkan dalam bahagian beku..
  • jika susu yang telah dipanaskan utk diberi kpd baby tidak habis minum, boleh simpan semula dalam peti sejuk bawah utk guna balik ( tp, make sure jgn lebih 2 jam )..tp, lps penyusuan kali kedua tak habis jugak..kena buang..paham?
  • jgn pnskn susu dgn air panas menggelegak, microwave atau air melebihi suhu 70 degree celcius kerana khasiat di dlm nya kan rosak.