Sunday, 28 April 2013

pengalaman melahirkan izaara imani

salam..fuh,memg lama x update blog..he3..update pun bkn ada org bacakan..ha3..ok2,back to topic..aku nk story saat melahirkan zara..

24/4/2013
Pada pagi rabu tu,aku diserang sakit pinggang..sakit mcm period tu..aku ngadu kt husband aku..so,dia soh baring je..lepastu pinggang aku dah ok..talama lepastu dtg blik..ikutkan pd aritu husband aku g umah mak dia ambik kelapa yg kteorg beli smlm..tp,bla dah jd cmtu..bpk mertua aku x bg dia ke mana mana..kot2 ada pape jd kt aku..tgh hari plak ok,ptg ok..ptg tu mak mertua and adik ipar aku yg dtg hntr kelapa..nk tgk keadaan aku jgk sbnrnya..keadaan msh stabil tyme tu..blik je mil and sil aku,aku ajak husband aku ke salon..nak cuci rmbt..lepastu g crk mknan kt market..keadaan msih stabil..fuh,mak masak mcm2..udang bakar,udang masak merah,ikan popot bakar,sayur paku,ayam panggang..pergh..ok,menjelang mlm..msh ok,xde sakit pape pon.lps mkn aku lepak dlm blik dgn suamiku..tetiba rasa nk kencing..so,aku pun kuarla dr blik..zuppp..jatoh..sakit lutut aku..mujurlah x terhentak perut and pinggang..berderau darah smua org dlm umh..mak,bpk dan suami aku..lantai licin..mak aku mop lantai tp dia lupa bgtau aku..tp,keadaan msh dpt kawal..yg x dpt kawalnya aku asyik buang air kecil..smpai aku tdo x de pape tanda nk besalin pon..

25/4/2013
ok,dlm jam 1 lbh pagi aku mula merungut sakit perut..mcm sakit period tp sakit lg dr tu..ilang datang ilang datang je sakitnya..husband aku ajak g hospital,aku kata jgn dulu..kot kot takde pape..jam dah pukul 2 pg..aku dh x thn..husbnd aku kejutkan emak..mak bpk aku kalut dgn aku yg mcm was was nk g hospital ke x..sbb kencing x de darah or air ketuban pun..ok,dh x thn so pg je lah..dlm jam 3 pg cmtu pg la ke hospital..msok je,mak bpk and suamiku x dibnrkn msok..dktor suruh aku tkr bju dan baring..nak cek dgupan bby..pastu cek brapa cm dh bukak..ok,doktor korek..uhuk2..dia ckp x pyh blik sbb dh nak bersalin..aku mcm nk ngs thn sakit..uhuk3..aku perlukan kekuatan..kalau bleh aku nk husbnd aku ada tyme tu,tp doktor x bg msok..smpai la jam 4.30..misi dh hntr aku ke labour room..dieorg korek lg..mak ai sakitnya..lepastu pchkan air ketuban aku..pastu korek..korek korek smpai full..sakit smpai aku x thn dh.aku mengis jgk ahernya..kazen aku yg keja hospital tu yg tman aku dlm labour room..lahanat pnya nurse,janji nk pggl husbnd aku tp smpai ke sdh x pggl..hm..kesian husbnd aku tggu kt luar..aku tahu smua tgh gelisah kt luar..tepat jam 8.40 am,maka keluarlah puteri sulungku..air mata memang x dpt thn..kazen aku yg teman aku tu pun menangis..pastu aku dgr suara baby ngis..oh,anakku..pastu nurse baringkan dia atas dada aku..aku cium cium dia dgn air mata mengalir x tahan..puteh anak mami,pjg jari ank mami..rmbut dia pun dh ada..syg ank mami dunia aherat..ok pastu misi pg mandikan anak aku..ok,next..nak ambek temunek aku pulak..pergh,igtkan dh hbs..pastu jahit..dem..sakit..tp x sesakit sblm besalin tadi..jahit pnya jahit then mereka soh tdo..dh la x de line so agk susah aku nk berinteraksi dgn suami aku kt luar..lamanya la nk tggu masa nk dipindahkan ke wad lepas beranak..hmm..dlm jam brapa ntah..bru kuar..tgk muka suami kt luar aku snyum..tgk bby kami snyum..alhmdulillah..

Tuesday, 16 April 2013

First Check Up

Haaa..sekrg aku nak story sal first check up aku kat Sibu.,.aku buat kat area rumah aku ajee..kat Sibu Jaya..aku ngn laki aku g dalam kul 10.00 gitu..erk..2 jam jugak la bertunggu-tungguan..tgk2 kwn aku yg jaga kaunter..sama kerja SRDC dulu...dia la yang buat pemeriksaan kat aku sumeee...tapi, yg tak bestnya terpaksa jugak gi bandar sibu sebab jumpa doktor..kat atas ni takde doktor..so, ptg tu aku igt nak g Klinik Oya jer..cek punya cek kt Sibu Jaya tu..dia ckp..darah aku kurang sebab 11 ajer..erm..ye ke? so, dia suggest aku utk beli IBERET FOLIC...(ptg tu jugak aku ngn laki aku g carik)..pastu tyme kat Klinik Oya..mujur tak ramai orang..dah jumpa doktor segala..cek baby sihat je..alhamdulillah..berat terbaru dia 2.8kg..hik3..tomeyyyyy..k lah..next check up aku update lg..next dia Khamis ni..hehehe..kbye..!XOXO..!PUBLISH..!

Mamaseh Nenek & Atok

Hallu..aku masih rajin nak update..tapi, tgn aku dah lenguh..erk..malam Ahad lepas..mak aku ajak g Daesco..hm, nak carik katil baby katanya..aku dgn husband aku dah larang berapa kali dah..simpan je duit utk pergi haji nanti..tapi, tahu je lah mak aku..nak jugakkkkk...cucu pertama katanya..tahu  tak..sampai je kat tpt katil baby tu...mak aku dah siap pilih rupanya..tggl nak beli je lagi..sygnya yg display tu la lah yang last stock..bodoh punya promoter tau..dia kata tu last stock then suruh piulih lain..bongok..mak,  bpk and abg aku bising la....sebab mak aku nak itu jugah..adekah promoter tu suruh bwk mcmtu ajer..bpk aku dah mrh2..patutnya ade kotak bapak aku cakap..dgn muka yg marah, pekerja dia cabut satu2..takde manual pon bagi..cam ne la nak pasang nnati fikir aku dlm hati..lepastu dia letak dlm troli jer..tak letak dlm kotak..even display pon, mesti ada kotak kan..huhhhhh..sabor je lah..tapi, dah mak aku berkenan yg aku..dia ambek jgak sungguhpun begitu..nenek nenek..baik simpan duit..pakai pun bukan lama nanti..mak aku akan jwb..nnti anak kedua boleh pakai..anak abg boleh pakai..baiklah nenek..so, aku dgn husband aku terdiam je...-,-"..tadaaa...bawah ni lah gmbr crib baby yg digaduhkan itu...hmm..mamaseh mak n apak..!

untuk cucu pertama dan cucu kesayangan katanya..-,-"

Pavlova Untuk Bapak

Assalamualaikum w.b.t..nak story sikit sal Jumaat lepas..Jumaat lepas birthday bapak aku..so, Khamis tu aku dah berkira2 nak buat pavlova katanya..rajin la sgtkan..puihh...hahaha...tapi, pagi Jumaat tu aku carik oven satu rumah tak jumpa..kuciwa betol..nampaknya kena tggu mak aku balik lunch hour la..tggu punya tggu..mak pun datang..dia pun cari jgk oven tu mana..(nampak sgt dah lama tak baking..ye lah raya pun main tunjok2 je semua kek kan)..cari punya cari rupanya kat luar rumah..-,-"..ok, start baking..aku ikut resipi..tapi, tak ikut sgt..acaner tu..hahah..asyik3 tnya mak..first tyme baking wooooo..tu la mak aku cakap - -"bagus mak tak balik tgh hari ni tadi, nak tgk kau buat sorang2"....ala..jgn la begitu...hahaha..bila dh siap smua bahan aku adun..so masukkan dalam oven..tggu masak..hik3...
topping dia aku kira2 nak buat belah ptg..tggu stoberi katanya..hmmm..tgk2 laki aku lupa beli stoberi..so, aku start je buat toping dlm kul 4 cam gitu..hahah..talama lpas tu mak aku pun smpai..bpk aku pun smpai dari kerja..tu la mak aku cakap - sepatutnya kek dah siap before org yg sambut hari jadi smpai..ini tidak..hahaha..abaikan..punyalah comot aku punya pavlova..uhuk3..sedih...aku tekan2 lapisan bwh mcm masih tak masak..aku bakar sekali lagi..hahah..hangus sikit belah atas..erk..arhh...aku putar whipping cream smpai kental then sapu atas kek span tadi..(konon kek span lah)..nak tgk hasilnya..??? *malulah..hahaha...


p/s : jgn lihat pada rupa...rasa dulu baru tahu...hahah..rasa dia ok lah..tak semanis di kedai..cuma imej dia kurang sesuai..hahhaa...erm, mlm tu kiteorg smbut bday bpk kat luar..bwk bpk g mkn2 tpt yg dia suka..(abg aku balik dr kuching ptg tu jugak - aku paksa balik)..hihihihi...k, bye..XOXO..Publish..!

Monday, 8 April 2013

brg baby blum beli..


1. Nipple Cream
2.Bottle Cleanser 
3.Drying Rack (utk di KL - nanti pk)
4.Drawer baby (utk di KL - balik KL nnti lah pk)
5.Laundry Basket baby (utk di KL jugak)
6.Minyak telon
7.Nail Clipper (lepas bersalin pon boleh I guess)
8.Diaper rash cream
9. Nursing Cover 
11. Cooler bag ( for EBM ) 


Thursday, 4 April 2013

akhirnya..

Haaa..makan lagiii..akhirnya dapat jugak aku makan LAKSA SARAWAK..yumehh..kenyang anak mami..asyik makan je kami anak beranak..acaner? hmmm..tp takpe..nnti pantang dah tak boleh dah..so, bantai je habis-habisan..aku berjanji akan menjaga badan..uwaa..tanak gemok..tanak gemok...!kbye..!

ber lalalala...

Ngee...rajin pulak aku hupdate kan..kihkih..semalam aku dgn husband and adik2 ipar aku pergi berlalala..MIL and FIL risau jugak..kot2 aku terberanak dalam lalala room..hahhaa...saja je bawak adik2 g lalala..sebab adik ipar aku yg perempuan tu balik kuching keesokan harinya ( hari ini lah tu )..kiteorg pergi 5 org termasuk gf adik ipar aku..sekepala RM10.00 (3 jam)..baiklah...nyanyi punya nyanyi tasedar jam dah kul 12.00..erk...kiteorg tarisau lain..risau anak dara org yg adik ipar aku angkut tu jer..kang apa pulak kata mak ayah beliau..so, dlm kul 12 lebih tu kiteorg stop..theng hantar dia pulang..tahu takutt..hehehe..ye lah..rumah dah gelap..semua dah tidur..dgn gentleman nya adik ipar aku hntr naik atas..hik3..nenek budak tu yg masih bgn..sib baik..n nasib baik jugak arini cuti..so, takdelah isu sekolah sekolah sgt kan..aku sempat snap sikit2 je gambor dgn adik ipar aku..aku kt dlm lalala room tu baring nyanyi baring nyanyi..tu je lah..hehehhee...

with SIL..(AIRYANTI HAVIT)

iGlool Snow Ice - A Cool Little Joy!

Hallu..ok..nak cyta sal makanan pulak...aritu tyme aku jenjalan sorg2 aku g makan benda alah ni..IGLOOL namanya..setakat ni aku tajumpa lg kat Shah Alam mahupun Kuala Lumpur..tp, tatahu la..kot2 ada ke..aku yang terlepas pandang..dia ala tuti frutti tapi more cheaper..erm..ada pelbagai  perisa...[MILK,ORGANIC SOY MILK, GUAVA, GREEN TEA, CHOCOLATE, MANGO, STRABERRY, COCONUT, DURIAN n etc..]..boleh tahan jugk lah rasanya..kalau ikut aku..aku suka perisa MILK..ye lah aku tapernah cuba lagi yang lain..mcm tak berkenan..next tyme lah ye..hehehe..harga dia boleh dikatakan harga mampu milik..harganya dalam lingkungan RM4.80 sehingga RM6.00..kalo tasilap aku..dia tamacam tuti frutti main timbang..yang ni ada menu dia..kita pilih nak macam mana..kalau nak tambah bahan2 just tambah RM0.50..HAA..gituuu..promote..hahaha..ok lah..aku nak show off sikit benda alah yang aku mkn mggu lepas..sorag2 pulak tu..sob2..husband aku g balik kpg kojap sbb kazen kawen..tu yang membawak diri makan ice cream..


place lyke no others..=)




Tadaaa..rumahku syurgaku...fuuuhh..sedap mata memandang..kalau tgk umah sewa kt sana.hampeh..hahaha...tp, biasalah kan..bapak aku ni jenis rajin..rajin menghias dan mengecat..tasampai setahun dah tukar kaler rumah..ni aku saja2 snap tyme baring2 kt ruang tamu..sambil tggu mata mengantuk..haishh..nanti kalo ada rumah sendiri aku nak bapak aku yg hias lah..hehhe..deko bersama mamat.haaa..gituuuu...ok2.next...hahhaa.saja berbloging di petang yang syahdu ni..(aku kt umah mertua sekrg)..

Tuesday, 2 April 2013

syukur ke hadrat Ilahi

Halluuu..sambung balik cyter tadi..flight aku dgn suami aku jam 6.00 pagi..fuuh..kami gerak ke airport dalam pukul 3.30 pagi kot..kena gerak awal kerana kami belum check in..risau sebab berat berlebihan..so tanak check in dulu..sesampai je di airpirt terus pergi tempat timbang menimbang..olaaaaa..ada lebihan lagi..jumlah berat kami 60 kg tapi barang kami 40 lebih kg je kot..takpe..check in punya check in..dah setel smua drop luggage sgala..trus masuk boarding..semua berjalan lancar..alhamdulillah....saat paling nebes dah tiba..jeng3..saat flight take off..suami aku genggam tgn aku kuat2 tyme flight naik..dengan air mata aku meleleh..sebakkkk..kot2 terberanak kat atas tu pastu tasempat tgk baby..(astgfrlhzim)...lama jugak aku menangis kot..dasar congek..hahahhaa..baby pun aktif semcm jerrr....lepas tu dia tido..alhamdulillah...saat genting yang pertama dah lepas...saat genting kedua pulak jap g..saat landing..lahanat punya pilot..tapandai landing..kuat kot hentakan dia..sakit hati aku..waktu landing pun suami aku genggam tgn aku kuat2..makin kuat hentakkan makin kuat genggaman..uhuk3..terharu..terima kasih suami kerana memberi kekuatan kepada ku..alhamdulillah tak terberanak atas sana..fuuuhhhhhhhhhhhhh......doakan semuanya selamat..

8 bulan setengah??

Salam..halluu..hari ini adalah hari yang ke-empat aku berada di Sibu..huhuhu..kalau dikenang balik pengalaman aku naik flight balik Swk aritu memang sadis..sedih..sayu..hahaha...ok, nak story sikit pengalaman aku tu.

Malam Khamis aku dapat panggilan dari kazen aku yang ada pengalaman  naik flight ketika usia kandungannya 8 bulan setengah..dia tanya aku, dalam surat doktor tu ada tak perkataan FIT TO FLY..aku cari la dalam surat doktor kerajaan tuuu..hmmm..dia tulis usia kandungan aku je and tarikh dijangka bersalin..ok, kepala mula pening...so, aku decide esok je lah cari klinik nak mintak ayat tu...

Petang Jumaat pulak punya kisah (lintang pukang ayat aku) - balik je kerja..aku dgn husband aku bergegas ke klinik Nik Ishak...huhahuha..hmm, doktor tu tak nak bagi...tak berani tanggung risiko..ok..next clinic..aku dgn laki aku pergi ke klinik Noor Hajar pulak kat klinik seksyen 19..ok, hampa lagi..doktor tak nak bagi sebab usia kandungan dah 8 bulan lebih..dia suruh pulak kami laki bini pergi ke klinik Noor Hajar seksyen 19..ok lah...bertabah lah wahai hati...sampai je kat klinik noor hajar seksyen 19 tu..hmmmm..DOKTOR TGH SUAP ANAK..PUKUL 8 DATANG BALIK..hampeeehhhhhhhhhhh....then, aku ajak laki aku g klinik nik ishak (bersebelahan dgn klinik noor hajar tadi)...pekerja dia ckp tak boleh..doktor laki..semua tak berani nk lepas sebab dah 8 bulan lebih...eeee..geram..hampir putus asa..mcm nak tulis sendiri jer kat surat doktor kerajaan tu...last sekali pergi Klinik Rosli..hmmm..aku dgn laki aku decide nak menipu je..gtau 34 minggu..kalau 35 minggu memang tak lepas..dgn doa dan tawakal masuk la ke klinik Rosli tu..fuuuhhh..alhamdulillah berkat penipuan..minta maaf Allah..bukan sengaja nak menipu tapi kalau tak buat mcm ni memang tak lepas..doktor tu tulis tangannya je pon..asal ada ayat FIT TO FLY tp dia  buat dalam bahasa malaysia...(dibenarkan menaiki penerbangan ke Sarawak)..terim akasih doktor..JASAMU DIKENANG...punya lah susah nak dapat surat pelepasan doktor tu ya allah..penat lelah rasa nak menangis semua ada....hmmmm..ok dah lepas satu..satu lagi aku takott..takot terberanak dalam flight...

oklah..aku sambung ke next entry ye...:)