Sunday, 28 April 2013

pengalaman melahirkan izaara imani

salam..fuh,memg lama x update blog..he3..update pun bkn ada org bacakan..ha3..ok2,back to topic..aku nk story saat melahirkan zara..

24/4/2013
Pada pagi rabu tu,aku diserang sakit pinggang..sakit mcm period tu..aku ngadu kt husband aku..so,dia soh baring je..lepastu pinggang aku dah ok..talama lepastu dtg blik..ikutkan pd aritu husband aku g umah mak dia ambik kelapa yg kteorg beli smlm..tp,bla dah jd cmtu..bpk mertua aku x bg dia ke mana mana..kot2 ada pape jd kt aku..tgh hari plak ok,ptg ok..ptg tu mak mertua and adik ipar aku yg dtg hntr kelapa..nk tgk keadaan aku jgk sbnrnya..keadaan msh stabil tyme tu..blik je mil and sil aku,aku ajak husband aku ke salon..nak cuci rmbt..lepastu g crk mknan kt market..keadaan msih stabil..fuh,mak masak mcm2..udang bakar,udang masak merah,ikan popot bakar,sayur paku,ayam panggang..pergh..ok,menjelang mlm..msh ok,xde sakit pape pon.lps mkn aku lepak dlm blik dgn suamiku..tetiba rasa nk kencing..so,aku pun kuarla dr blik..zuppp..jatoh..sakit lutut aku..mujurlah x terhentak perut and pinggang..berderau darah smua org dlm umh..mak,bpk dan suami aku..lantai licin..mak aku mop lantai tp dia lupa bgtau aku..tp,keadaan msh dpt kawal..yg x dpt kawalnya aku asyik buang air kecil..smpai aku tdo x de pape tanda nk besalin pon..

25/4/2013
ok,dlm jam 1 lbh pagi aku mula merungut sakit perut..mcm sakit period tp sakit lg dr tu..ilang datang ilang datang je sakitnya..husband aku ajak g hospital,aku kata jgn dulu..kot kot takde pape..jam dah pukul 2 pg..aku dh x thn..husbnd aku kejutkan emak..mak bpk aku kalut dgn aku yg mcm was was nk g hospital ke x..sbb kencing x de darah or air ketuban pun..ok,dh x thn so pg je lah..dlm jam 3 pg cmtu pg la ke hospital..msok je,mak bpk and suamiku x dibnrkn msok..dktor suruh aku tkr bju dan baring..nak cek dgupan bby..pastu cek brapa cm dh bukak..ok,doktor korek..uhuk2..dia ckp x pyh blik sbb dh nak bersalin..aku mcm nk ngs thn sakit..uhuk3..aku perlukan kekuatan..kalau bleh aku nk husbnd aku ada tyme tu,tp doktor x bg msok..smpai la jam 4.30..misi dh hntr aku ke labour room..dieorg korek lg..mak ai sakitnya..lepastu pchkan air ketuban aku..pastu korek..korek korek smpai full..sakit smpai aku x thn dh.aku mengis jgk ahernya..kazen aku yg keja hospital tu yg tman aku dlm labour room..lahanat pnya nurse,janji nk pggl husbnd aku tp smpai ke sdh x pggl..hm..kesian husbnd aku tggu kt luar..aku tahu smua tgh gelisah kt luar..tepat jam 8.40 am,maka keluarlah puteri sulungku..air mata memang x dpt thn..kazen aku yg teman aku tu pun menangis..pastu aku dgr suara baby ngis..oh,anakku..pastu nurse baringkan dia atas dada aku..aku cium cium dia dgn air mata mengalir x tahan..puteh anak mami,pjg jari ank mami..rmbut dia pun dh ada..syg ank mami dunia aherat..ok pastu misi pg mandikan anak aku..ok,next..nak ambek temunek aku pulak..pergh,igtkan dh hbs..pastu jahit..dem..sakit..tp x sesakit sblm besalin tadi..jahit pnya jahit then mereka soh tdo..dh la x de line so agk susah aku nk berinteraksi dgn suami aku kt luar..lamanya la nk tggu masa nk dipindahkan ke wad lepas beranak..hmm..dlm jam brapa ntah..bru kuar..tgk muka suami kt luar aku snyum..tgk bby kami snyum..alhmdulillah..

0 juta org yg syg saya: