Wednesday, 31 July 2013

PJJ

Assalamualaikum..

PJJ? What is PJJ? Pengajian jarak jauh? No no no..Perkahwinan Jarak Jauh..hmm..!
Bagi sesuku orang, perkara itu BIASA tapi bagi aku PJJ ini sudah cukup menduga..
Tetapi oleh keranasebab-sebab yang tidak boleh dielakkan, so terpaksalah kami memilih cara hidup begini walaupun ia menyeksakan..

Aku sekrg kerja cam biasa kat Shah Alam
Suami aku pulak kerja kat Kuching
Anak aku kat Sibu..
Semua jauh2 belaka..
Hubby aku cadang balik Sarawak je..huhuhu..
Dia sekrg duduk dgn abg aku..
Aku pulak duduk dgn kawan2 dia..
Dia tak nak bagi aku tinggal sorang..kalau kat situ ada juga org tgk-tgkkan aku..

Aku kol JPA..aku masih senarai keempat..hmm...doa2kan lah ye semoga rezeki aku ada kat kuching tu nanti..dapat duduk anak beranak sekali..huhu..

*baru dua minggu PJJ..semoga rezeki aku dpt pindah dtg lepas raya..Amin..!

XOXO
Published~

Tuesday, 30 July 2013

Tema Baju Raya



Assalamualaikum..

Nampak tak gambo kat atas tu.
Ha..tu lah tema baju raya kami tahun ni.. (tak termasuk hitam tu ok..)
Yang kunin tu sedondon dgn family sebelah husband..
Yang hijau tu pulak sedondon dgn family sebelah aku
Makanya yang pink tu pulak..khas utk kami tiga anak beranak..

Tahun ni makanya beraya sebelah husband dulu..hu3..
napa ada nada hu3 tu..hehe..

Actually, baju kaler kuning tu aku beli jer..sbb last minute bru gtau ada sedondon..aku dpt hrga RM40.00 je..hambik kau..ala2 peplum gitu..hubby aku punya plak aku sambar kt Gulatis..(RM89.00-sekali dgn samping)..baju anak tak jumpa lagi..kasihan Izaara

Sebelah aku pulak, mak aku mmng dah siap tempah dr awal..dia beli kain thn lepas lagi daa..baju Izaara pulak dibuat atas lebihan kain kaum adam..hik3..tomey jer kann..erm, pastu abg aku ada belikan kebaya pulokkk..kaler hijau utk izaara imani yg gendut ni..hik3..

Yang kaler pink pulak tak terfikir langsung..tyme tu beli cari baju Zaara..tetiba tgk kebaya pink kecik yg comel giler ba**..so, aku sambar..then rasa tak syok pulak kalo zaara je pink..so, aku sambar sekali utk kami dua laki bini..haa..gituuu..tasaba nak tgk anak dara aku pakai kebaya..mesti mengada..dah lah botak..ahaks..!!

Borak pasal baju raya ni kan..duit pun mengalir mcm air..SADIS tul..lepas raya nak jual balik le baju raya ni..hikhik..

XOXO
Published~

Thursday, 25 July 2013

Kerana Sebotol Susu


Salam..hari ni pagi2 dah kluar rumah..selesaikan apa yang patut..ye lah..pay day kan..so pay debt..hahaha..tapi, yg pling penting..botol susu anak kesygn ku..mihmihmih..tepat je kul 10.00 aku trus chow..ahaks..aku kuar tak gtau sesape..kecuali Kak Bunga..malas la..kang nampak mcm slalu sgt kluar..sementara mama takde ni senang sikit nak gerak sana sini..so, pergilah aku ke Seksyen 13..aku cari punya cari kedai tu..rupanya sebelah AM BANK..sebelum pergi tu aku call dulu..kot2 takde stok ke..rugi je pergi kan..disebabkan ada stok tu lah yg aku dok press minyak ke sana..hihi..nama kedai tu ONE BABY WORLD..satu2 nya kedai online yang menjual botol tu lebih murah berbanding kedai2 lain..aku tanya offer sampai bila..sampai bulan depan dia jwb..hokeyh..bulan depan sambar satu lagi..bulan ni tamampu nak sambar byk sgt..nanti terdampar di tepian pantai..belek2 jugak brg kat situ..hmm, takde yg menarik perhatian ku..lepas buat pembyrn terus gua balik..yeahh..mission accomplished..btw, hari ni genap 3 bulan dah umur anak aku..yeahh..i mish u so damn much anak..jgn nakal2 kat sana..hari ni injection mesti tak menangis punya la..anak ibu kan KUAT..hihihii..mami luv u much IZAARA IMANI (rindu ayah izaara jugak)..klah, bye..XOXO..!PUBLISHED!!

Haa..ni map nak ke situ..kihkihkih..!!


Wednesday, 24 July 2013

POTONG GAJI..GAJI POTONG

Hmm..tgk entry pun mcm takde mood ajer..tadi Aini dr PTJ call aku..dia kata bulan 9 nanti aku kena spend duit lebih cket sebab bulan 9 nanti gaji aku kena potong banyak..sebab...tyme cuti bersalin, elaun PA takdakkkk...hmm, so apabila RM250 X3 = RM750..makanya gaji aku sikit dong...hmm..dah gtau awl2 kt husband..kena spend awl2 ni..kalau idup berdua takpe lg..ni bertiga..so, kena pandai bajet la..huhu...oklah..tu je..tgh pkir ni..nk berbukak dgn apa..ermmm...


Collagen Plus Vit E - Whitening Beauty Soap, Day Cream & Night Cream



MANA NAK CARIK NI..??? hehehe..hurm..aku nak try benda alah ni la..org cakap bagus..org cakap laaa..aku dah kaji2 jugak..ni hasil kajian aku.. (aku kopipes dari blog org jer..hohoho)



COLLAGEN PLUS VIT E WHITENING BEAUTY SOAP, DAY & NIGHT CREAM


Whitening Beauty Soap diformulasi khas untuk pembersihan dan pemutihan kulit wajah. Ianya mengekalkan kelembapan dan kelembutan kulit tanpa menyebabkan kekeringan pada kulit. Penggunaan yang kerap akan menghasilkan wajah yang bersih, cantik dan berseri.

Cara Penggunaan: Basahkan wajah dengan air dan kemudian gosok serata wajah dengan sabun Collagen Whitening Beauty Soap sehingga berbuih. Biarkan selama 3 minit. Bersihkan semula dengan air kemudian keringkan dengan tuala yang lembut.


Krim Siang & Malam berfungsi untuk:

• Memutihkan dan melembapkan wajah
• Menghilangkan bintik-bintik hitam, jerawat dan bekas jerawat di wajah
• Mengecilkan pori-pori
• Menganjalkan kulit wajah
• Membuat wajah putih dan berseri

Cara Penggunaan:

• Krim Siang (Kuning) Vit. E - dipakai siang hari dengan cara menyapau rata secara nipis di serata wajah.
• Krim malam (putih) untuk dipakai waktu malam selepas membasuh kulit dengan cara menyapu rata secara nipis ke serata kulit wajah.
• Dapat digunakan sebagai alas bedak / pelindung dari sinar matahari.
• Wajah akan kelihatan bersih dan putih dalam masa secepat 1 minggu.



hari-hariku tanpa mereka

Salam...hmm..mcm sedih je nak tulis entry kali ni..semlm hantar husband balik Kuching..huhu..sedih la jgk tapi air mata tak kluar sgt..kluar sikit2 je..dgn perasaan rindukan anak..memikirkan kehidupan tanpa suami di sisi..haishh..perit jugak..mungkin baru lagi..in sha allah nanti2 ok lah tu (sedapkan hati sendiri)..ye lah..kalo sebelum ni..suami teman tido..teman gaduh..teman ketawa..teman duka..pastu terigt anak pulak..terigt tangisan dalam kerinduan dia yang sukar dihentikan..terigt dia ketawa..terigt semua lah..anak aku pulak byk mcm kerenah..tu yg buat aku rindu sgt kt dia..semua dia nak buat dalam satu masa..nak duduk la..nak meniarap (waktu tido pun dia boleh2 nak buat aksi tiarap)..padahal mata pejam tapi kepala nak2 je agkt..tu mengada2 namanya..lepastu nak mandi lama2..kalo menyusu nak lebih..kalo mkn nestum pulak nak lebih2 jugak..dia kecik lagi so aku limitkan la segala pemakanannya..sebab tu kalo dia nak lagi susu aku sumbat je puting..berhenti la merengek..rindu nak mandikan dia..nak tidurkan dia..nak bergurau..semua la..arghh..taboleh lyn sgt perasaan ni..nanti makin kurus..ceh, ayat tak menahan..tapi, takpe..minggu depan hari Jumaat aku dah balik..hip hip hooreyyy...tasaba nak peluk kedua2 nyawa aku tu..oklah..tak nak lebih2..nak fokus buat kerja..tapiii..mood utk kerja belum mari maaa...bos aku belum masuk kerja lagi..mihmihmih..so, takyah nak serabut sgt..kbye..! XOXO..!PUBLISHED!




Tuesday, 23 July 2013

SUSU KAMBING KARIHOME

Assalamualaikum..hari ni hari kedua aku masuk kerja setelah bercuti panjang dan lebar..hmm..nak story pasal susu anak..anak aku sekrang memang tak la menyusu badan sebab berjauhan..nak pam pun susu aku tabanyak..hmm..nak tak nak terpaksa bagi susu tin..sebelum beralih arah ke susu kambing, aku pernah try SIMILAC & S26..tp, mcm tak serasi,,susu kambing ni aku ckp serasi sebab tyme dia kuning, memang dia minum benda alah ni je..kalau minum S26..mcm 3 hari tak popo..is it normal? ntah lah..emak aku la yg kecoh..taelok susu ni taelok..guna susu kambing je..tu je yang serasi dgn dia..susu kambing memang lah TERBAIK..tp, harga dia pun terbaik..kalau kat tempat aku tu setin dalam RM55..if kat Kuching RM45..tu la sekrg ni aku nak survey kat KL pulak..kot2 dpt murah..so, boleh aku borong 5 tin skaligus..ye lah anak aku kuat menyusu..haritu tyme tgh kering giler2..nasib mak ayah support utk susu dan pampers..segan jugak..tp, mak ckp tak pe..mak tak nak berkira...dia syg cucu lebih dr syg anak..-,-"...baiklah mak..huhuhu..

p/s : rindu yg teramat sgt dgn anak..dah la ptg ni husband pulak balik Swk..takpe..demi mencari rezeki utk kami tiga beranak..yes..aku kena KUAT..KUAT..!! (smbil mata berkolam2)

Thursday, 18 July 2013

last weekend...!!

salam..halluu..mggu lepas aku ke kuching..melawat encik suami yang baru balik training dua mggu dr kl..wuwuwuwu..rindu yg amat..aku ambek flyte jam 6.30 ptg dr sibu ke kuching..mula nak bawa anak, tp nenek nya tak kasi..hmm..ok tak peeee..dlm flyte tu rasa tasabar nak tatap muka suami..hehe..sampai2 je dah masuk waktu berbuka...aku, suami dan abg ku direct ke Sarawak Plaza..nak berbuka kat Hartz..satu kepala RM17..mkn smpai pecah perut..perh..makanannya tak la sesedap sgt..cukup2 utk aku yg taberapa nk kuat mkn ni..pastu balik rumah dgn kenyangnya..lepastu tasedar sahur..elok lah tu..tiga2 tidur mati..astgfrlhzimmm...nampaknya bertahan lah ye..ganjarannya petang tu abg aku bawak berbukak dekat PICC..satu kepala RM65..yg ni pun mkn smpai pecah usus..hehehe..pelbagai makanan dihidangkan..kek sedap2 wooooo...taramai sgt org..yg ramainya kau lain..fhm2 je lah..mungkin tgh bulan..kih2..aku mkn smpai beround2..makan tak hingat kot..pastu sempat membuang..ahakssss..lepastu pg Matang hntr ESP kat Syakila..mihmihmih..aku beli je tp tamakan  pon..tasedap..yeckkkk...then balik rumah..huhu..esoknya dah nak balik Sibu..sedih pulak nak tgglkan suami..tp, kat Sibu ada pengubat rindu..IZAARA IMANI..hihi..Isnin tu aku dok sorg kt rumah..hmmm..flyte aku jam 8.20 mlm..aritu abg aku balik awl..so, aku la g ambik husband aku dr tpt kerja..(aku nak tgk perempuan nama UMMI niiii..geram) lepastu dlm kol 6.00 shoot ke airport..sampai dalam 6.45 pm camgitu..dah cek in drop luggage bagai trus g berbukak kat mcd..bila jam dah nak dekat2, trus naik balik..sbb dah nak boarding...haishh..tgk2..CANCEL..flyte CANCEL..mcm terkedu seketika..tp, apa yg tasangka I jumpa ILA DAMIAA..auwww..hahhaa..tapernah tgk real..ni tgk real..siap dia slm aku..ok..aku artis..PERASAN..hahaha..(dah kwn laki aku mmng ye lah dia tegur dan borak dgn aku kan)..ADI MENTOR pun ada sekali..yg satu tu aku ade tgk tp dia lepak dgn mak ayah dia..macam mana la kalau aku terserempak dia kan..mihmihmih..mesti kena jelingan tajam..hmmm..pihak MAS mohon maaf dengan menyediakan hotel untuk aku stay..memang tak arr..malas aku..kalau MERDEKA PALACE ke PULLMAN ke...nak jugakkk..hik3....so, mlm tu aku tido rumah abg aku jer..esok nya flyte aku jam 1010 pg..tyme kol mak aku mlm tu, dia mrh2 sbb balik lewat..aikkk, mcm mana nak buat bukan aku kot bawak flyte..tp, kalau aku skalipun bwk flyte rasanya aku takkan drive flyte tu kalo cuaca buruk..kannnn...so, ada satu mlm lagi malam bersama suami..tido pelok2 suamii..hik3..gatal..klah...bye...xoxo..PUBLISH..!

Wednesday, 10 July 2013

mimijumi mimijumi


Hallu..aku nak story pasal anak aku yang cerewet..ni pasal menetek nii..haish..hahhaa..actually, anak aku sejak lahir aku dah biasakan dgn botol..aku bagi dia susu tin sebab susu aku takeluar lagi lepas beranak tu..hari keempat baru keluar..so, utk mengelakkan dia lapar terpaksalah bagi susu formula..alhamdulillah hari keempat susu aku dah kluar..mencurah2..ahaks..kadang2 aku pam aku letak dalam botol..kadang2 aku direct bf jer..bulan lepas..anak aku pelik sikit..tetiba tukar selera..dia nak susu badan aku jer..bagi2 susu guna botol dia tolak..dia merengek2.rupa2nya dia nak susu badan..nenek dia punyalah risau sebab anak aku tak nak susu botol..ye lah nanti anak aku nak tinggal kan..mcm mana?? takkan nak menetek dgn dia..hehe..lama jugak anak aku beralih arah niii..last2 aku terigt kwn aku.SYAKILA...anak dia pun tak nak lepas susu badan..susah ibu bekerja ni kan..ehehe..dia beli botol MIMIJUMI..apa lagi aku text dia mana nak beli..pagi tu jugak aku pergi PLAZA MERDEKA..belikan botol tu..bukan apa, ptg tu nanti aku nak g ambik abg aku dgn husband aku kat opis..tinggal la anak aku dgn nenek dia..risau dia mengamuk tak nak susu botol..before ni dia guna botol PUREEN dan AVENT..AVENT tu aku tak beli set..aku beli dua botol je..pastu satu lagi abg aku beli..AVENT jugak..memang tak serasi dgn Izaara Imani ni..haisshh..anak2..sekrg ni dia ikut mood dia...dua2 dia terima..tp, dia more to botol..kecewa jugak..uhuk2..okok..dah2 anak aku dah merengek..nanti update lagi..


Layan Ajew..












Anak Ami Yang Kuat

Salam..ya allah..lama betul tak hupdate blog..malas katakan..lagipun dok bz sekrg ni..dah ada anak..haha..statement tak leh bla..baru anak satu..ok..!memang baru anak satu tapi pada usia ini dia amat perlukan perhatian..lebih2 lagi dia ni cepat mengamok..tak boleh lambat sikit..kalau puting terlepas dr mulut dia..ya ampun..mcm amukan puaka..kalau lambat menyusu, kalau nak tido, kalau nak duduk.dia mesti menangis bersungguh-sungguh..sampai tahan2 nafas..haishh..anak siapalah ni..tapi, kalau bab2 jarumm..hmm..anak mami ni memang kebal..ok, back to the topic..aku nak story pasal aku, anak dan hospital..

Cyter dia mcm ni..dlm 4 mggu lepas..anak aku ada batuk2..so, pada tanggal 20/6/2013..aku, abg aku dan suami aku bawak anak aku pergi specialist dkt Kuching sana (Timberland)..nak cek anak aku tu..punya lah lawak..tiga2 nak bercerita keadaan izaara ni..lepastu doktor tu tanya siap yang betul2 jaga dia..kompom2 lah aku..ok, dua ekor tu kena halau keluar..ahaks..sebab doktor tu keliru nak dgr mana satu..story punya story, dia ckp masuk angin la ini la itu la..tapi, kami tak puas hati..so, kami mintak x-ray..setelah menerima keputusan x-ray..hmm..luluh betul jantung aku..doktor tu ckp anak aku terkena jangkitan kuman dalam paru2..dia kata kena masuk wad ni sebab nak bagi antibiotik..hm, dia suruh pilih nak kat Timberland tu ke or GH..op coz la GH..tamampu den nak masuk Timberland..then, dia suruh kami direct pergi ke emergency di GH..kasihan nya aku tgk muka anak aku..hati aku dah sebak..risau segala mcm..masuk emergency mcm2 yang dijumpai..mcm kapal perang ada jugak aku tgk..-,-"..jumpa dgn doktor..cerita itu ini dengan harapan tak kena tahan dalam wad..tp, memang kena tahan jugak lah gamak nya...malam tu jugak anak aku tukar baju kaler pink gitu..uniform hospital..dalam kul 11 ke 12 mcm tu la dia admit..tyme doktor ambik darah dia..masyaAllah..sedih betul dgr tangisan dia..sakit kot..budak lagi tu..dah lah lama giler doktor tu dlm bilik ambik darah tu..jgn2 dia cucuk2 tak betul pastu aleh2 tempat..hmm...kesian nya tgk muka izaara keluar dari bilik tu..then, kami diberikan katil..ok, selamat dtg ke Hospital Umum Kuching..mujur malam tu izaara tak banyak songeh..dan paling best..dia nak menyusu badan aku,,sebab before ni kadang2 dia tolak susu badan aku..dia nak botol (mengada-ngada)..3 hari sebelum dia admit, dia start nak susu badan aku..so, jadi senang la kerja aku kt hospital..tarik je baju dan bra ke atas..tak pyh nak terkejar2 buat susu tin..dah la dia ni smua nak cept..mlm pertama tu kami tido sama2..tak la nyenyak sgt..dia bgn nak menyusu jer..mujur esoknya Jumaat..ayah dan pak wa dia dah siap2 mintak cuti..

Hari yang seterus nya..dilalui dgn penuh INDAH...kesian tgk tgn anak dimasukkan tiub untuk salurkan ubat masuk..tapi dia tetap aktif..aktif menangis..aktif segala macam..nak mandi baju takde lagi..hari2 yang seterusnya pun dilalui dengan penuh GEMBIRA...Izaara ni mood nya tak stabil..kadang ok kadang tidak..2 hari terakhir tu..ya ampun..dia mengamuk bagai nak gila..aku dah buntu..mcm2 aku buat..uhuk3..hari2 aku kemas barang..hari2 husband dan abg aku ulang alik pg hospital bawak baju n makanan aku..aku tak selera la makan makanan kat situ..bukan nak sombong tapi..dieorg bg pun mcm tak ikhlas ( boleh tak kau bersyukur leha org dah bagi?)

Peristiwa yang paling aku taboleh lupa bila aku diarahkan tukar katil..aku takisah tukar katil..sebab katil yang aku huni tyme tu katil besar..so, aku dan anak aku skali boleh tidur..tgk2 pd hari tu..kami dipindahkan..katil tu cukup utk anak aku je..aku tidur atas kerusi panjang..aku tak pandai tidur jauh dr anak ni..sebab aku ni jenis tido mati aku rasa..waktu perpindahan berlaku tu, anak aku baru je habis mengamuk..so, dia dlm tgn aku (anak aku ni jenis suka dlm tgn)..tetiba sorang misi tu ckp kat aku..tlg alih brg aku tu kat sebelah sana..aku jwb lah..anak aku tak boleh letak bwh sebab dia ni jenis mengamuk tak tentu pasal..boleh2 dia jwb dengan nada sindir..owh. rupa2nya selama ni awak tak kencing tak berak..yes, dr semalam aku tak mkn, tak kencing tak berak..tak sggup dgr anak aku nangis..nanti satu hospital ni dgr..so aku thn semua tu..lahant punya misi..sakit hati aku tau..kebetulan dah nak dekat waktu melawat..abg aku dtg..aku rasa nak menangis..memang aku menangis setelah diperlakukan sebegitu...cun2 lah jugak tyme tu ada misi keling edarkan kertas kaler biru..rupa2nya kertas komen dan cadangan..punyalah abg aku tulis aduan pjg lebar..mcm karangan..aku memang anti dgn misi yang memerli aku tadi..kau tak tahu..10 org jaga anak aku tyme menangis belum tentu dapat..aku bagi kau setgh jam jaga dia..apa mcm..aku dah biasa so sebab tu aku nak elak dia menangis misi BODOH..!haa..ambik kauuuu....okok..astgafrlhzim..hari yang ditunggu dah tiba...yeay balik...!!tapi kena balik mlm sebab ubat last pada jam 8.30 malam..tau tak..sebelum balik tu..anak aku mengamok lagi..ada la sejam kot..kami bertiga pujuk dia..berpeloh siot...suara dia je dlm wad..tp, tak pe dah nak balik..nanti sunyi lah hospital tu tanpa tangisan izaara..hihihi...fuh, aku pun taselesa kat sana..mandi tak betul..tido tak betul..hmm..demi anak aku gagahkan jua..

nota kecil : izaara ni tak takut jarum..tyme nak tukar tpt letak ubt( masukkan tiun dlm tgn tu ), dia tak menangis langsung..before masuk bilik tempat cucuk tu, misi tnya nak tgk tak..aku kata tak nak n tak sggup..dlm hati aku habis lah aku lepas ni kena pujuk anak aku..tunggu punya tunggu punya tunggu..takde suara dia menangis..pastu misi panggil masuk..suruh ambik..erk, muka dia senyum..dengan tangan bertiub..punyalah kebal..-,-"..anak2..syg IZAARA IMANI dunia akhirat...

ni sebelum admit (dkt timberland)..izaara with ayah..!

cacik anak mami..uhuk3

she's strong