Wednesday, 10 July 2013

Anak Ami Yang Kuat

Salam..ya allah..lama betul tak hupdate blog..malas katakan..lagipun dok bz sekrg ni..dah ada anak..haha..statement tak leh bla..baru anak satu..ok..!memang baru anak satu tapi pada usia ini dia amat perlukan perhatian..lebih2 lagi dia ni cepat mengamok..tak boleh lambat sikit..kalau puting terlepas dr mulut dia..ya ampun..mcm amukan puaka..kalau lambat menyusu, kalau nak tido, kalau nak duduk.dia mesti menangis bersungguh-sungguh..sampai tahan2 nafas..haishh..anak siapalah ni..tapi, kalau bab2 jarumm..hmm..anak mami ni memang kebal..ok, back to the topic..aku nak story pasal aku, anak dan hospital..

Cyter dia mcm ni..dlm 4 mggu lepas..anak aku ada batuk2..so, pada tanggal 20/6/2013..aku, abg aku dan suami aku bawak anak aku pergi specialist dkt Kuching sana (Timberland)..nak cek anak aku tu..punya lah lawak..tiga2 nak bercerita keadaan izaara ni..lepastu doktor tu tanya siap yang betul2 jaga dia..kompom2 lah aku..ok, dua ekor tu kena halau keluar..ahaks..sebab doktor tu keliru nak dgr mana satu..story punya story, dia ckp masuk angin la ini la itu la..tapi, kami tak puas hati..so, kami mintak x-ray..setelah menerima keputusan x-ray..hmm..luluh betul jantung aku..doktor tu ckp anak aku terkena jangkitan kuman dalam paru2..dia kata kena masuk wad ni sebab nak bagi antibiotik..hm, dia suruh pilih nak kat Timberland tu ke or GH..op coz la GH..tamampu den nak masuk Timberland..then, dia suruh kami direct pergi ke emergency di GH..kasihan nya aku tgk muka anak aku..hati aku dah sebak..risau segala mcm..masuk emergency mcm2 yang dijumpai..mcm kapal perang ada jugak aku tgk..-,-"..jumpa dgn doktor..cerita itu ini dengan harapan tak kena tahan dalam wad..tp, memang kena tahan jugak lah gamak nya...malam tu jugak anak aku tukar baju kaler pink gitu..uniform hospital..dalam kul 11 ke 12 mcm tu la dia admit..tyme doktor ambik darah dia..masyaAllah..sedih betul dgr tangisan dia..sakit kot..budak lagi tu..dah lah lama giler doktor tu dlm bilik ambik darah tu..jgn2 dia cucuk2 tak betul pastu aleh2 tempat..hmm...kesian nya tgk muka izaara keluar dari bilik tu..then, kami diberikan katil..ok, selamat dtg ke Hospital Umum Kuching..mujur malam tu izaara tak banyak songeh..dan paling best..dia nak menyusu badan aku,,sebab before ni kadang2 dia tolak susu badan aku..dia nak botol (mengada-ngada)..3 hari sebelum dia admit, dia start nak susu badan aku..so, jadi senang la kerja aku kt hospital..tarik je baju dan bra ke atas..tak pyh nak terkejar2 buat susu tin..dah la dia ni smua nak cept..mlm pertama tu kami tido sama2..tak la nyenyak sgt..dia bgn nak menyusu jer..mujur esoknya Jumaat..ayah dan pak wa dia dah siap2 mintak cuti..

Hari yang seterus nya..dilalui dgn penuh INDAH...kesian tgk tgn anak dimasukkan tiub untuk salurkan ubat masuk..tapi dia tetap aktif..aktif menangis..aktif segala macam..nak mandi baju takde lagi..hari2 yang seterusnya pun dilalui dengan penuh GEMBIRA...Izaara ni mood nya tak stabil..kadang ok kadang tidak..2 hari terakhir tu..ya ampun..dia mengamuk bagai nak gila..aku dah buntu..mcm2 aku buat..uhuk3..hari2 aku kemas barang..hari2 husband dan abg aku ulang alik pg hospital bawak baju n makanan aku..aku tak selera la makan makanan kat situ..bukan nak sombong tapi..dieorg bg pun mcm tak ikhlas ( boleh tak kau bersyukur leha org dah bagi?)

Peristiwa yang paling aku taboleh lupa bila aku diarahkan tukar katil..aku takisah tukar katil..sebab katil yang aku huni tyme tu katil besar..so, aku dan anak aku skali boleh tidur..tgk2 pd hari tu..kami dipindahkan..katil tu cukup utk anak aku je..aku tidur atas kerusi panjang..aku tak pandai tidur jauh dr anak ni..sebab aku ni jenis tido mati aku rasa..waktu perpindahan berlaku tu, anak aku baru je habis mengamuk..so, dia dlm tgn aku (anak aku ni jenis suka dlm tgn)..tetiba sorang misi tu ckp kat aku..tlg alih brg aku tu kat sebelah sana..aku jwb lah..anak aku tak boleh letak bwh sebab dia ni jenis mengamuk tak tentu pasal..boleh2 dia jwb dengan nada sindir..owh. rupa2nya selama ni awak tak kencing tak berak..yes, dr semalam aku tak mkn, tak kencing tak berak..tak sggup dgr anak aku nangis..nanti satu hospital ni dgr..so aku thn semua tu..lahant punya misi..sakit hati aku tau..kebetulan dah nak dekat waktu melawat..abg aku dtg..aku rasa nak menangis..memang aku menangis setelah diperlakukan sebegitu...cun2 lah jugak tyme tu ada misi keling edarkan kertas kaler biru..rupa2nya kertas komen dan cadangan..punyalah abg aku tulis aduan pjg lebar..mcm karangan..aku memang anti dgn misi yang memerli aku tadi..kau tak tahu..10 org jaga anak aku tyme menangis belum tentu dapat..aku bagi kau setgh jam jaga dia..apa mcm..aku dah biasa so sebab tu aku nak elak dia menangis misi BODOH..!haa..ambik kauuuu....okok..astgafrlhzim..hari yang ditunggu dah tiba...yeay balik...!!tapi kena balik mlm sebab ubat last pada jam 8.30 malam..tau tak..sebelum balik tu..anak aku mengamok lagi..ada la sejam kot..kami bertiga pujuk dia..berpeloh siot...suara dia je dlm wad..tp, tak pe dah nak balik..nanti sunyi lah hospital tu tanpa tangisan izaara..hihihi...fuh, aku pun taselesa kat sana..mandi tak betul..tido tak betul..hmm..demi anak aku gagahkan jua..

nota kecil : izaara ni tak takut jarum..tyme nak tukar tpt letak ubt( masukkan tiun dlm tgn tu ), dia tak menangis langsung..before masuk bilik tempat cucuk tu, misi tnya nak tgk tak..aku kata tak nak n tak sggup..dlm hati aku habis lah aku lepas ni kena pujuk anak aku..tunggu punya tunggu punya tunggu..takde suara dia menangis..pastu misi panggil masuk..suruh ambik..erk, muka dia senyum..dengan tangan bertiub..punyalah kebal..-,-"..anak2..syg IZAARA IMANI dunia akhirat...

ni sebelum admit (dkt timberland)..izaara with ayah..!

cacik anak mami..uhuk3

she's strong

0 juta org yg syg saya: