Thursday, 1 August 2013

Selamat Tinggal Seri Kayan

Assalamualaikum w.b.t.

Semalam adalah pertemuan antara aku dgn owner rumah lama
Aku ditemani oleh adik ipar aku and makwe dia..(lan dan mira)
Dalam jam 8.15pm kiteorg gerak dari rumah sebab si owner tu nak jumpa sebelum jam 9..

Bila sampai je aku msg owner tu..dia suruh tggu kat rumah..
Kami tiga pun naik ru mah, nak periksa keadaan rumah acaner..
Dinding rumah tu ada kecacatan (kat ruang tamu) sbb aku dgn somi aku lekat gambar poakai dabel tape..tak nak pakukan dinding..kang seribu dia tolak dr situ..

Tok...tok..tok..
Pintu kedengaran diketuk (inversi nye ayat..)
Mira pun g bukak (minah ni ada berani sikit)..
Lepastu abg tu terus masuk cek keadaan rumah
Lan tak banyak cakap, just buat muka selengeee dia..bajet garang..
Aku muka comel je, Mira muka bengis..

Abg tu memulakan bibit bicaranya..
Ada bawak semua bil api air?
Alamak, aku tertinggal kat Sarawak la pulak..
Takde aku cakap..
Pastu dia jwb : Ok, mcm ni..sy bagi RM500 dulu..RM500 saya simpan lepas dapat bil api air..(aku rasa bil kiteorg tak sampai RM500..sebab 3 bulan tak duduk situ)
Lepastu, aku kol husband aku, then aku pas tpn kat dia..
Si Mira pulak menjawab - tolak je lah dr deposit asal tu..
Awak kena faham..bil elektrik untuk bulan Julai tak sampai lagi..jawab lelaki bedebah tu
Mira memang dah panas..aku boleh kawal lagi..Lan pulak diam (ciss..takpe dia leh kasi penumbuk kalo abg tu apa apa kan)
Pastu aku ajak Mira g kat peti surat kt bawah..
Aku cek satu2..Alhamdulillan (Allah nak tunjukkan)
Ada bil elektrik untuk bulan 6 dan 7..haa..
Lama dah tak bayar bil api kot..hahaha..last aritu RM116..pastu the latest semlm RM118..(mana sampai RM500??)

*Rupanya tyme aku dgn Mira g kat peti bawah tu, owner tu ckp lagi kat Lan..yg dia akan tambah RM200 (deposit api dan air katanya)..so, total RM700..

Ok, alhamdulillah..setel bil elektrik..next pulak dia nak berdalih sal bil air..aku dgn suami aku tiap bulan tak bayar bil air..pastu abg tu ckp lagi..saya bagi RM500 + RM200 dulu..selebihnya saya bank in kemudian selepas dapat bil air..
Aku apa lagi..pergilah call kakak maintenance tu..bla bla bla..akak tu ckp memang tak payah bayar pun..
Dushhh..padan muka kau Nazeri..abg tu dah takde point lagi..sebab aku dah ada semua MAKLUMAT..

Ok..setel bab bil2..then, pembayaran deposit pulak..
Ok, sy bagi awak 2 bulan deposit..so, dua bulan deposit bermaksud RM1160..
Seingat aku, waktu aku bank in dia dulu RM1360..(dia nak kencing aku ni)
Lepastu, aku ambik bukti pembayaran (Maybank2u) dan serah kat dia..dalam tu tertulis RM1360..
Then dia jwb, ok RM1160 + RM200 (deposit api dan air)..so, total RM1360..!
Haa..kan....ko tak boleh nak tipu aku la..aku cukup smua bukti..ape lagi..

Aku cakap..mcm ni..abg tolak bil elektrik tu kat deposit..bil RM118..aku bagi dia RM120..
Pastu dia tak de duit pecah kan..so, dia tanya aku ada RM10..
Ada..aku ckp..
Pastu dia jwb..tak payah la dik..untuk BABY.(baik pulak kau ye..)
Ok, terima kasih bangggg...

Alhamdulillah..setel semua..kami pun balik meninggalkan si BODOH tu terkontang kanting..aku bagi balik semua kunci dan kad parking..

Btw, Mira memang lantang bersuara..haha..aku cool ajer..kalau dia ckp kasar mmng aku kasar balikk..mungkin sbb Mira tegas dia jd mcm gagap..kaku..lidah dia mcm kaku nak menjwb..

Dapat je duit terus asing siap2..untuk sewa bilik + repair aircond + roadtax + balik raya + tiket flyte ..fuh2..BERJIMAT LEHA..BERJIMAT..!!

Apapun, terima kasih adik2 kesygnku ( aku tahu dieorg takkan jmpa blog ni)..hanya Allah mampu membalas jasa korang kt akak..kikiki..Klah, nak wat kerja (ada ker?)

XOXO
Published..~

0 juta org yg syg saya: