Thursday, 24 October 2013

TUJUAN

Halu..tgk tajuk mcm something kan..
Aku nak cyter pasal tujuan aku buat blog ni..
Hm, ok..
Tujuan utama aku buat blog ni..untuk tatapan anak2 aku nanti..
Anak2 kau..pergh..hahaha..In Sha Allah nanti2 lah..
Tggu Zaara besar ckit..
Takde tujuan lain pon..
Blog ni tempat aku luahkan perasaan aku..
Perasaan gembira, sedih, marah, tak puas hati, bengang dan mcm2..
Blog aku ni tak la menarik sgt..
Aku suka share cyter bila aku rasa nak share dan RAJIN..
Cyter sal anak aku baru ckit sebabnya..anak aku baru 6 bulan..
Belum lagi..sabau..nanti byk lah aku update pasal beliau..
By the way, mami mishh u syg..
Sob sob..:'(
Minggu ni aku tak balik sebab kwn2 aku dtg..
Yon & Syakila..
Hm, mggu depan in sha allah gua balik 5 hari..
Cuti Deepavali..!mih3..dan Awal Muharam..
Gua sambut deepavali okeyh..!!
Tu je la aku nak share..kbye..

XOXO Published..!


Tuesday, 22 October 2013

RAYA HAJI BUJANG..~

Assalamualaikum..aku nak story sal hari raya haji lepas..
Aku rasa dah busuk bau bangkai story ni.
Tapi aku nak story jugak..
Sebabbbb..
Ni lah first tyme aku masak kuah kacang & skari daging..
Yeayyy..POYOSSS..
Aku beraya dgn anak, suami dan abg aku je di Kuching
Aku malas nak balik Sibu atas sebab2 tertentu yg tak dpt dielakkan..
Aku nk cyter mlm sebelum raya tu..
Chewahhh...
Malam tu aku masak kuah kacang kau..kelas tak iol??
Padahal..abg aku siap beli 4 tin kuah kacang..
Kuah kacang dalam tin ok..hahaha
Aku cuma ubah rasa dia jer..
Aku tumis bawang, cili, letak gula sikit..lepastu..
Tuangkan keempat2 tin kuah kacang ke dalm kuali tersebut..
Makanya..jadilah kuah kacang yang sedap..
Suami dan abg aku dok puji2..
Lahanat betol la..
Tahulah satay dalam tin..
"Rasa kuah kacang betul2 la.."
Memang la betul2 kuah kacang cuma dalam tin jer..haha..
Terasa i tau..
Lepas masak kuah kacang tu terpaksa layan Zaara dulu
Dia dok merengek2..nak tido tp tak nak tido..
Gosok2 mata..pandai betol anak beta..
Aku pujuk jugak..letak dalam buai..
Akhirnya beliau tewas..
Yeah..boleh la gua masak kari daging pulak..
Yang potong daging halus2 nya encik husband aku..
Sebab dia pakar..
Ketang ketung ketang ketung..maka siap la kari tanpa santan aku
Sebab nya tanpa santan..?? Sebab esok baru letak santan..nanti basi kari i..
Dah setel smua..aku iron baju kami semua..bibik pulak rasa diri ni..
Hahahaha..penat siot..terus tido je lepastu..dh tak peduli apa jd sekeliling..
Awl pg bgn..masak nasik impit, lemang dan tambah santan dlm kari..
Tahu tak yg sadisnya..???? Lemang aku hangus..
Aku leka..sebab layan zaara lepas mandi..dia tak nak sorg2..
Cis..salahkan anak..hahahA
Hitam kot dalam periok..dahtu lemang memnag dh tak leh mkn..
Baling anjing pun anjing tak nak hidu..haha
Kuah kacang aku nyaris2 hangus..cis..
Baru anak sorg..belom lagi anak berorg2..
Hahaha..kesian..balik je abg aku dan suamiku dr sembahyang raya baru aku mandi..
Serius mcm bibik..dgn tak mandi nya lagi..haish..
Anak je lawa tyme tu..maknya HAMPEH..
Ini lah cerita kami yg raya bujang..kikiki..

*pada hari raya haji jugak majlis aqiqah zaara dan kazen mazen nya selesai..
alhamdulillah..smua dah setel (cukur jambul dah, aqiqah dah, sunat dah..syukur)

*terima kasih mak bpk abg byk membantu..*big hug*

BYEBYE..
XOXO
Published..~

Kembali Ke Pangkal Jalan

Salam..huhu..
Tak sampai sebulan pon aku dok kat tpt kak gee
Mcm tak puas je jaga Dato' AAA..
Chewah..ayat tak menahan..
So far kerja dgn dia OK je..
Tak tau la sebab aku belum lalui mimpi ngeri kerja dgn dia..
Bak kata PKP dia..asal siapkan kerja yg dia bagi..
Everything gonna be OK..
Alhamdulillah..maksudnya ok lah tu.
Erm..aku dpt berita 2 minggu lepas
Sebelum aku cuti raya haji
CC yg kol aku gtau yg ada PA baru dtg
ERm..agak tergamam sbb rasa dicampak2..
Ahaks,sedih tau..hikhokhikhok..
Tapi dlm masa yg sama CC gtau aku..
Kita tgk dulu, sama ada Dato' nak ke idok..
Dalam hati aku, mesti lah dia nak.
Tapi pihak2 di sekelilingku menidakkan
"Tak lah Siti, Dato' mesti nak yg dah pandai kerja dlm court ni"
"Memang lah yg baru tu berpengalaman tp dia tak berpengalaman kerja dlm court"
"Saya rasa awk sampai thn depan ni siti"
Adakah itu ayat ambik hati aku..? Atau ia adalah kenyataan yg benar2 belaka..
Hahaha..apapun kita tunggu lepas raya haji jawab ku..

*&^%%$&^%&

Balik dari raya haji tu..aku tetap masuk ofis kak gee..
Ok dah berkenalan ngn akk tu..Indian okayh..! 3 thn lg nak pencen..
Dalam hati aku..OK lah tu..dh byk sgt pengalaman berbanding aku..
Aritu Dato' nk jumpa dia, TP Sivil, TP Jenayah dan PKP..
Aku kat luar bilik mcm tgh tunggu keputusan risikan dr pihak laki..
Haaa..gitu..
Tak tau nasib aku lepas tu mcm mana kan..
Dup dap dup dap..Cis..perlu ke?
Aku blur dgn aku sendiri..
Sbnrnya aku suka jgk kerja situ..mcm BEST..bilik rapi jer..
tak mcm bilik aku..HARAM..sepah sana sini..
Tapi aku suka jugak kalo tak keja kat situ lg..
Sebabnya adalah AKU BOLEH NGULAR..yeayy.,..
Bukan mengular apa..i mean Jumaat boleh la kuar awalkan..
Flight aku selalu je awal..dah awal je yg murah..haish..
Takpe la..mana2 la..
Selang beberapa minit kemudian..
Keputusannya ialah.....
Dato' memilih beliau..
Ok aku redha..(Percaya pada diri dengan harapan dan keyakinan - ala2 AF)
Aku tarik luggage aritu kuar dr bilik tu bawak diri..
Hahahaha..poyos je kan..
Tapi org sekeliling aku mintak aku tunjuk ajar minah tu..
Ok la..boleh la..tapi aku tak nak dok situ..RIMAS gua..
Aku mintak dok kat atas..n kalo de pape kol je patik..!!
ADA FAHAM..
Aku masuk bilik tu smlm dah bau lain mcm..
Busuk semcm..(serius tak tipu)..

Oklah..mls nk cyter pjg..aku kat CC ni..
Bosan dok umah..puih..hahah

BYEBYE..
XOXO
PUBLISHED..~

Wednesday, 9 October 2013

AIR ASIA BIADAP



Salam..hallu...(hallu diri sendiri)
Sebab sendiri jer baca..
Minggu lepas aku balik Kuching..
Jumpa anak ..yeay..
Aku naik flight 10.45 pm..
Aku naik Air Asia
Balik kerja aku shoot g Putrajaya
Sebab aku nak letak kereta kt rumah Farah
Pastu nanti mintak Farah hantar kat Putrajaya Sentral  jer..
Petang tu aku sempat la singgah pasar malam P2..
Lama dah tak pergi situ..
Mcm2 ada..duit je takde..acaner..?
Aku beli lah makanan sikit utk bawak ke rumah Farah..
Mandi..makan2..pastu gerak.
Dalam kul 8.00 camtu la kalo tak slh igt aku.
Sampai LCCT dlm kul brapa tah tak igt..
Aku direct je masuk..
Mls nak berkeliaran kt luar tu
Sebab takdok kerusi..
Aku menghala ke tpt charge handset laa..
Sebab bateri aku nyawa2 ikan..
Nasib baik dh mkn..kalo tak..
Dah la makanan kt situ mahal..
Kata bebas cukai tapii..mahalnya melampau2..
Ikut hati nak je g stabak..dudok situ...haha
Tasaba nya nak balik..
Pastu hati aku t ergerak nak tgk skrin
Skrin tu tunjuk la kul brapa boarding
Kul brapa delayed..etc..
Jeng2..panas hati guaaa..
Flyte gua delayed..
Kalau sejam tak pe..
Ni berejam3..
Pukul 1.25 am baru gerak dr KL..
Fuh, tyme aku tgk tu jam dah kul 9.30 pm
So, mcm nak hempas diri ats lantai
Lahanat punya AA..
Pastu dieorg pujok la kami2 ni dgn kupon MCD..
Aku tarasa lapar so aku tak g claim..
Aku bwk kupon tu balik bagi abg aku..
Hm..menunggu menunggu menunggu..
Boring
Aku memang dah belunjur kat tpt charger tu..
Penat tau...kaki aku penat sgt..
Drive kot..
Pastu sedar tak sedar dah kul 1.00 am
Hm, lama jugak la..
&*%&Dalam jam 2.45 am dah sampai Kch..
Giler la pilot tu pecut..-,-"
Yey alhamdulillah sampai..
En.husband ambik kt aport..
Balik rumah anak dah tido..
Hm..klah..nanti smbung cyter lgi..
Bye2..

XOXO
Published..!

Friday, 4 October 2013

SCR biadap

Salam..hallu..lama dah tak hupdate utk tatapan sendiri kan
Maklumlah semua nak blok..blok itu blok ini..STRESS TAU..!
Ini menyebabkan staff takde mood nak BUAT KERJA..faham?
Hm, nak story pasal mggu lepas..mggu lepas hari Ahad..
Ok, hari Ahad lepas aku kt Swk..
Pada hari tu aku kluar ngan family aku
Kiteorg g jenjalan kat Merdeka Plaza
Mak aku nak cari baju Zaara katanya..
Dah habis shooping sgala mcm..perut pun lapar..
Kelas kau nakkk...nenek shopping beriban2 utk kau..
(jeles mode)..habuan zaara hari tu dress, jacket, socks dan topi..
Jenama apa ntah..PUMPKIN PATCH..!!Kelas uol..ngade jerrr..
Ok ok..nextttt..
Kiteorg g makan kat Singapore Chicken Rice..
Masuk dalam tu dlm jam 2.30 pm i guess..
Menunggu punya tggu punya tggu punya tggu..
Side dishes dah sampai..
Antara side dishes yang kiteorg order adalah :
**Chicken Meat Roll
**Beancurd in oyster sauce (2)
**Bean Sprout with salted fish
**Crispy Prawn
Benda alah kat atas asal sampai je..bedsuppp..habis..lapar weyy
Main menu yg sempat sampai adalah menu husband aku
Fried Chicken Rice..Simple..tu pun sejuk kottt..
Aku, mak, bpk and abg aku order yg mcm dlm kuali kecik tu
Ntah pape nama dia..
Yang penting kitaeorg tggu sejam dah..tasampai2
Aku dah mula hangin..
Aku saja besarkan suara..
"Lapar la..lambat betol".
Kebetulan staf dia lalu..
Terus pergi ke meja tu..(meja kami dekat je dgn dapur)
Dia tanya kenapa..
Aku cakap "Kami dah sejam dlm ni makanan tak sampai2..yang baru sampai dpt dulu"
Dia cek cek cek..sambil ckp mintak maaf mintak maaf
Abg aku.."paammmmm" - meja dia hentak..
Bapak aku terkumat kamit marah..(rungut dah sejam dlm tu makanan tak sampai)
Lepastu staff tu pergi area dapur..utk cek menu kami konon nya..
"Maaf ni makanan korang.."
Korang tahu dia bagi aku apa..
Kebetulan aku yg sambut benda alah tu..
Makanan yang telah dimakan oleh staff mereka
Aku perasaan ada dua kuali kecil dekat situ dr tadi..
Sambil staff mereka ke hulu hilir hntr makanan..
Dan aku perasan ada dua staff cuit makanan guna chopstick
Dan aku perasan dia cuit dlm kuali kecik yg staf td bg aku
Punyalah aku panas..
Aku pergi hantar balik ke area dapur..
"Aku tak nak ni..!!Aku tgk ada staf makan cuit ambik daging dalam ni guna chopstick"
Staff yg bersalah tu aku dah lupa muka dia..hmm
Dia tanyalah siapa makan siapa makan
Yang lain tak nak mengaku..
Aku hempas meja kuat2..semua customer tgk gua
Panik perempuan(staf) tu..
Takpe2 nanti kami bagi diskaun katanya..
Aku bebel2..yg lain dah kluar g kaunter nak byr..
Lepastu dlm kereta..aku tgk resit..
Hahaha..5 side dishehs tak masuk dlm resit kau..
Kelas kau leha...yg masuk cuma nasik ayam laki aku..
Dan air2 kami tadi..total RM25.++
Padahal kalau ikutkan memang mahal jugak..
Sebab 5 side dishes tak masuk..
Mihmihmih..Puas hati aku
Tu la lembap
Bab lambat tu aku boleh maafkan
Tapi bab usik makanan customer tu aku mcm nak lempang..
Oklah oklah..nak make up..

XOXO
Published~

Tuesday, 1 October 2013

Terima Kasih Bapak

Tanggal 25/9/2013..jam 7.15 pm..di bilik adik ipar gua..
Just give me a reason..bla bla (ni nada ring tone aku tau)..
Mak aku call..borak2 la mcm biasakan..

Mak : Mak rasa nak pergi Kuching minggu ni..nak jumpa Zaara..
Aku : Yakah, pergilah..dapat mak cik relek sikit sebab mak datang..
Mak : Kau tak nak balik?
Aku : Erm, duit tak cukup mak..nanti2 lah balik..ada duit cuma byk pikir..
Mak : Ye lah kan..tiket pun mahal..mak ngan bpk pun tgk la nanti (nak sedapkan hati aku lah tu)
Aku : **^*&%^$
Mak : ^^$(&^(*

Lepastu tamat perbualan..
Tetiba mak aku ring balik...

Mak : Bapak tanya, kau nak balik tak?
Aku : Siapa tak nak balik jumpa anak mak?
Mak : Kalau nak balik g cek tiket sekrg..nanti bpk bank in..tak pun pakai duit kau dulu..nanti bpk byr balik..
Aku : Betul kah mak? (muka gembira- hati terasak-asak..sebab seminggu dah tajumpa anak)
Mak : Ye..g cek..lepastu cek tiket bpk n mak jgk dr Sibu ke Kch..
Aku : 7*%&^46
Mak : 65764587589

Tamat je perbualan..bedesuppp..aku g cek tiket...Hm, jumaat sebelah mlm memang mahal pon..
Aku tgk 6.30 am (RM69 ke kalau tak lupa2 igt aku)..Panjang aku pk..sbb aku nak ganti PA baru ni..
Argh lantaklah..minggu ni je aku boleh buat mcm ni..So, aku nekad nak EL..g mampuslah..
Tapi, mujurlah aku dah jumpa Dato' tu hari Khamis tu..n briefing sikit2 dr kakak lama tu..
Keja dia sama je tiap bulan..cuma peel je tasama dgn bos lama aku kan...
Ok..tanak cyta sal kerja..
Lepastu aku LINE abg aku bgtahu nak balik..
Abg aku pulak g tolong belikan dulu..
Cuma sekrg aku nak ke CC, ke ATM..
Ke CC sebab? nak cek bas dr OU ke LCCT jam berapa ada?
Lepastu nak print boarding pass (in case kan)
Nape tak on9 pakai phone jer?
Sebab line LEMBAP laaaa....arghh..
Aku g Shell (cucok duit) - rama2 wallet aku tyme ni..
Lepastu terus ke CC (jam dah kul 9) dgn berbaju kurung n tak mandi lg
Nampak? Nampak tak ke excitedan aku nak balik jumpa ANAK?
Aku dah nekad ambik flight 6.30 am Jumaat..
So, aku cek la bas ke LCCT..paling awal jam 3.00 am - 4.00 am..
Hm, aku takut bas takde doowhh
Aku tido dua jam jer..
Kol 2 bgn..siap2 pecut g OU..
Aku park modjo kat situ..
Bedezup naik bas jam 3.00 pg..
Tau tak? Rasa menyesal naik jam 3.00 pagi..
Baik aku naik jam 4.00 pagi..hmm..takpelah..
Yang penting aku dah selamat smpai LCCT dalam jam 4.30 pagi..
Haaahaha..menunggu la kau layha..
Urgh..tasaba tasaba..
Aku menidorkan diri dlm satu kedai mkn..
Sebab ramai yg tidur2 kat situ..siap baring2 atas kerusi dia
Ikutkan hati nak baring atas meja kan..Hahaha...
Cepatlah 6.30 cepatlah 6.30..
Tadaaa..ok naik flyte..
Yg tak best nya..aku sampai rumah tuu zaara cebik2 muka..
Ala..takuttt..tapi tak nangis..
Lepastu lama2 ok...sayang anak ami..
Aku taknak balik KL dah..hahaha..
Oklah...babaiii

XOXO
Published!

Ganti PA

Salam..wee..aku kt tempat baru hari ni..
Start hari ni aku ganti SU Dato' AAA..
SU lama dia dah pencen tapi bakal masuk balik nanti..
Hm, bilik dia agak menarik..=)
Aku suka..lawa bilik ni..
Just sekrg ni aku rasa nebes/cuak sikit la
Maklum lah ..bos baru..tak tau perangai lg..
Erm, tp yg pasti dia dgn SU lama dia serasi la
Kalau tak, takde la sampai suruh dia sambung kontrak kan..
Ok tak kisah..mmng akk tu layak smbung balik pun
Kerja dia bgus, dia tak pernah silap buat kerja..
Sebab tu la aku takut..
Aku ni dah lah agak cuai sedikit..
So, start from now kena hati..
Jangan tergopoh-gapah
Jangan suka tangguh kerja..
Dapt je nota, type terus..huhuhu..
Aku suka menaip..chewah..
Cuma ntah..ada satu perasaan takut menyelubungi aku
In sha allah..aku dpt buat..
Doa kan aku ye..
Actually, aku baru tahu aku ganti akk ni pd 26 September 2013
Surat sebenarnya sampai pada 25 September 2013
Tapi memandangkan aku kursus so keesokan harinya baru aku tahu..
Agak panas hati lah sikit kan..kalau seminggu tahu leh prepare minda sikit..
Mujur la aku dgr ura2 dr salah seorg SU tu yg kata aku ganti akk ni..
Tak lah tekujat sgt kannn..
Act, kakak ni pernah tnya dgn SU seorg lagi yg takde Dato' jugak.
Tapi dia tak nak..hmm...
Kenapa tak tanya aku jugak?
Mungkin dia takut jawapan aku tak nak kot..
Mula2 tu rasa macam bengang jugak.
Yelah terkejut kan..terkejut la sgt..
Sebab aku ni slalu balik Swk..
Mcm petang Jumaat aku dah chow dah..
Bila ada bos baru ni..terpaksa la balik kpg mlm Jumaat @ pagi Sabtu
Tapi biasanya tiket malam Jumaat mahal..
Lepastu kalau balik Sabtu pulak, rasa tak puas disamping anak tu menebal..
SU yg tak nak ganti tu pulak jauh dr laki..dia pun sllu gak balik kpg di kt N.9..
So, mcm sama je mslh..cuma bezanya aku ada ANAK..dan aku terpaksa naik FLIGHT..
Tu je..
Tapi, aku cuba terima hakikat dan redha
Mana tahu kan rezeki pindah aku dtg secepat mungkin..
Aku positifkan diri..yg aku boleh buat..
Aku boleh..in sha allah..
Benda ni mengajar aku supaya lebih berdisiplin..berprotokol..erm apa lg erk..
Semua yg positip2 la..sebab aku ni jenis langgar peraturan..haa..
Sekarang, ini mkn dia LAYHA..
Oklah..aku nak g beli breakfast..tapi, aku belum lapar..acaner?
Rindu bilik aku..(cheh, baru je tadi lepak kat bilik sendiri)..
Kbye..

XOXO
Published~