Monday, 24 February 2014

Tamatlah riwayat..

Halluu..
Hari ni aku lambat masuk opis
Sebab opis tu nenek aku punya
So, ape ade hal..(ayat tak menahan)
Takdelah..sebab bateri MODJO dah kong..
Pandai2 je ko kan MODJO..
Actually byk kali dh MODJO bg signal yg jantung dia dh tua
Aku selagi dia boleh start aku guna je..
Pagi tadi..dgn keadaan rushingnya
Bedezup masuk kereta, try start MODJO..
MODJO batuk, semput, asma brg kali..takpun apendik..
Takleh start..mulalah aku gelabah..
Kol sana sini...at last aku google..
Kol mekanik yg boleh hntr dan pasang bateri skaligus..
Alhamdulillah, dlm kul 11 cmtu mekanik sampai.
MODJO, dah boleh start dah..
MODJO, aku ahrap lepasni ko tak de pape lg erk
Kasihanilah tuan mu..
Berapa riban dah habis kat kau MODJO..
Nama syarikat abg tu SAUDAGAR BATERI MURAH..
Harga dia agak OK lah..
Bateri aku td kering..aku dpt RM170
Jenama tak sure..tp boleh tahan dalam tempoh setahun lbh..
YOKOHAMA lama aku tu pun tak sampai 2 thn..
Haish..guna je lah ape yg ada..
Meh aku promote bisnes abg tu

PEMERIKSAAN, PENGHANTARAN & PEMASANGAN PERCUMA
ARIFF (0122652432 & 0133579818)
HQ dia kat GOMBAK..
HQ kau..tapi dia free delivery ke KL/SHAH ALAM

Tgk la gmbr yg aku tepek kt bawah ni..





Sunday, 23 February 2014

Ayam Masak Merah Simple

BAHAN-BAHAN
3 ketul isi-isi ayam (dipotong lagi halus-halus)
2 bijik kentang
2 bijik bawang merah
3 bijik bawang putih
1 labu bawang besar
2 sudu cili boh
Sesudu Sos Cili
Secukup rasa ajinomoto
Secukup rasa gula
Secukup rasa garam

CARA-CARA
1.Mula-mula goreng dulu ayam dan kentang (golek sikit2)
2.Lepas habis goreng tu ko tapis la dua benda alah tadi supaya tak berminyak
3.Ok, pastu panaskan minyak..bla minyak dah naik masukkan segala adik beradik bawang tadi..
4. Tumis hingga naik bau..naik smpai tgkt 10 atas tau bau dia..hihihi
5.Lepastu masukkan cili boh, garam, gula, ajinomoto dan sos cili..gaul sampai rata
7.Masukkan ayam dan kentang tadi...gaul smpai rata..hihi
6.If kering, ko tambah lah air sikit..depend la kalo kau suka kering tapayah tambah..kalau nak berkuah kau tmbahlah sebesen air...*pon boleh...
7. Masak sampai masak..!!

FAHAM?? Kalo tak faham, buat2 faham..
Meh hayati gamboo..

ayam dan kentang digolekkan terlebih dahulu

toskan utk buang minyak

adik beradik bawang dgn kazen mereka cili padi

tumis satu keluarga dlm kuali

masukkan ayam dan kentang

jemput makan..!!




nota kaki : brokoli dan carrot rebus dan budu dan timun dan sambal ayam utk lunch td..yipii..!
Berapa byk dannnn laa..
Kbye..!!
Assalamualaikum..!

Saturday, 22 February 2014

Zaara Goyang2 Kepala










Hye aunty..
Zaara dah besar dah..
Zaara dah pandai usik2 org
Zaara suka naik motosikal
Pagi tadi Zaara naik motosikal dgn Pak Wa ngan Mak Wa..
Sonokk..lepastu Zaara tertido umah Nek Mah..
Sian Nek Idahh..terpaksa ambek Zaara kt sana
Tp, Zaara bgn awl sgt..Nek Idah tak sempat nak buat apa2
Zaara kan buas..ke hulu hilir..
Sebab tu Pak Wa and Mak Wa colek Zaara sekejap..
Zaara ada peel baru..
Zaara suka muncung-muncung mulut, lepastu goyang2 kan kepalanya
Boleh mejin..??
Tomeyyy...
Oklah..ami Zaara dah nantok..
Nanyteee..!!

spagethhi goreng ami zaara

Malam..
Cerita pasal spagethhi ni..rasanya ada mcm2 version kan
Ada kuah merah, kuah kuning, kuah putih, sup pun ada..(i guess)
So, version aku kali ini adalah version suka hati mak apak aku
Aku guna apa yg ada je..
Nanti last sekali aku tepek resipi tau -_______________________-"
Ada yg nak ke masalah nya..hahaha..
Ok2..layan gmbr dulu, kemudian baru resipi k?
Janji..janji..aku letak resipi..T___T
Cakap sensorang..







RESIPI SPAGETHHI MAMI IZAARA
(hidangan utk sensorang - sedihhh!!)

1. 1 paket spagetthi (mkn sensorang tapayah nak sepaket sgt)
2. 1 ketul hot dog
3. Carrot (tapayah byk2, ambek sepotong jer)
4. Selabu bawang besar
5. 4 labu bawang putih (ye ke pakai penjodoh bilangan labu?)
6. 2 btg cili padi (kalau nk pedas lg letak la 30 btg ye)
7.Sebotol sos cili (guna ckit je, aku tak suruh tuang semua ye)
8. Sedikit gula.
9. Sedikit garam
10. Sesegi empat serbuk ayam pati KNOW (ni org punya)
11. Serbuk ORIGANO ( ni pun dak umah punya, pinjam ckit k)
12. 2 sudu minyak masak (utk menumis)
13. Cili boh @ Cili kisar

CARA-CARA
Panaskan minyak masak dan tumiskan bawang besar dan bawang putih yg telah dipotong bentuk love (acanertu??)...Masak hingga layu..tukar kaler emas..

Kemudian, masukkan cili boh atau cili kisar..gaul sampai naik bau..

Kemudian masukkan hot dog dan carrot tadi.gaul gaullll..masukkan serbuk ayam pati KNOW, sos, garam, aji dan gula sedikit demi sedikit..kalau nak rasa masukkan lidah dalam kuali k..kau mampu?

Ok, kemudian masukkan air rebusan spagethhi tadi, aku tatau apa fungsi tp aku ikut resipi org..kikiki..
Biar sampai dia mendidih...keluar2 buih..

Then baru masukkan spagetthi tadi ye..gaul sampai masak

Lastly, tabur serbuk origano dan serbuk lada hitam...!!

Kemudian ambik kamera, snap, upload...*pm me for the recipe*
Maut punya caption..

So, makann..!! Selamat mencuba..!!

Friday, 21 February 2014

Maceh Dak Fatin

Hallu..
Sejuk nya lah opis beta ni
Grrr...kalo mcm ni gamaknya takleh la g negeri salji2 nih..
Sejuk sikit ni dah bebel2..belom lg sejuk tahapa apa ntah tahap kan
Nak story sikit..semalam dak Fatin belanjaaaa mamam..
(Sebab aku hantar dia g airport Subang mggu lepas..tu jeee)
Mula dia nak belanja tomyam/sup
Tapi tekak hamba tak ke arah situ *demand kan org nak lanje*
Aku ckp nk yg ringan2 je ni fatin..
Roti canai lah...kalo camtu
Pastu tukar balik..roti nan..!!Hahahaha..!!
So, merangkak la kami menuju ke Seksyen 7..
Kat restoran BARA BARA BARA BERE BERE BERE..
Sambil menari2 masuk restoran (ko leh imejin tak??)
Okok...dah tau apa nk order lg gatal mau tgk menu..
Bukan apaaa..nak ambil gmbr la weyy..
Tapi segan jgk nak snap2..
Aku soh Fatin blok2 sikit pemndgn org sekeliling..
Tapi kalo ada org jeling2 ke..gelak2 ke..
Nanti nak jwb, 'i blogger ok, blogger..!!'
Dasyat tak dasyat..takat blogger dah tinggikan suara cam gitu..
Hahaha..harga makanan kat situ boleh dikatakan mampu milik la..
Meh layan gambar...nyummm2..!











Aku snap sekali dgn menu2 lain..
Untuk kemudahan sekalian alam..
Sape lah jugak nk tgk blog aku ni kan..
Chaihh..tgk roti nan diaaaaa..besar nak mampus..
Aku nak mkn dua potongan pun nak mampus dahh
Dua potongan tu aku mkn smbil tarik2 nafas..
Main2 kan ayam dlm mulut..kunyah tak kunyah..
Kenyang wey..next tyme nak order satu je roti nan utk mkn 2 org..
Ayam tandori dia pun sedap la..kena la ngan tekak aku
Cuma milo ais dia..failed ok!failed..!
Lepasni aku tak kan order milo ais lagi..
Ko tgk lah ko tgk lah..(perlu??)
Ok lah..sejuk sgt ni..gigil2 dahh..!!grrr..!
kLAH..DAAA!!

Thursday, 20 February 2014

zumba dan zumbi



Halluuuuu..
Nak tau takkk smlm aku berzumbaaa..
Gedik tak gedik..?
Balik dr training tu aku rehat la sekejap..
Sementara kasi peluh hilang tu aku lipa2 baju..
Lepas lipat baju buat sandwich utk mkn..
Sebab lapar kot lepas bersukan ptg td tu..
Cheh..ayat nak skema jer..
Lepastu aku mandiii..
Lepas mandi golek2...
Takde buat pape..
tetiba..tinggggggg!!!!
Makanya..bukak YOUTUBE
Search - zumba..
Kluarla pelbagai jenis zumbaa..
Jangan zombie sudah..
Mula lah aku terkinja2..
Ada lagu tu..go go go go aley aley2..
Punyalah dia punya step aku tak leh nak follow..
Termengah2 mak encikkk..
Makanya aku ambil keputusan nk try yg simple dulu..
Teruslah bukak satu video tu..
Mak cik mak cik..badan slim glerrrr...org puteh tapi..!
Dia punya step senang..i lykeeee..
Lepas aku setelkan 30 minit dia punya step.
Hati masaih terkinja kinja nak berzumba..
Terus type - aerobic lagu bara bara bara bere bere..
Chooii..syok siott..
Exspecially bila ada step minah indon tu buat..
mengah2 jugak lah..tp senang..
Part yg tak reti sgt tu..aku kinja2 jer..
Hahahahaha...choiii..
Peloh2 mak encik tauu..
Malam ni nak zumba lagi..nak start awal..
Mcm smlm lewat sgt..
10.55pm baru aku start
Dasyat tak dasyat..hikhikhik..~
Oklah..babaiii..
xoxo..
Published~

Tuesday, 18 February 2014

WISH LIST

Hallu..wah, tgk tajuk entry mak encikk..
Poyo sgt tau..hua3..
Haruslah ada wish list..
Kalau tak tercapai wish list tu aku nangis
Hempas diri kat lantai
Guling2..sampai laki aku malu..
Erk, perangai mengalahkan anak..
Takdelah..aku bukan jenis camtu..
Ade2, takde2 lah..
Mungkin bulan ni byk lagi yg lbh pntingkan..
So, kita tanamkan niat di hti dulu..
In sha allah ada rezeki kita tunaikan..
Ok, mari tgk wish list aku..
Wish-wish list list kot..kihkihkih..


1.Iphone 5S Gold..(kalau tak dpt gold yg lain pon boleh)
Huaaaa..leleh2 air liur aku tgk benda alah ni..
Sebab aku suka kaler gold ni sebab nampak mewah..
Wah, syco gilaaa la ko layha..
Mewah2 jgk,poket ni kempis dah..
Bukak wallet aku mcm tgk novel..*boleh nangis*
Hahahaha..Ok, next...


2.BEG..(kalo boleh Charles & Keith)..-demand nak mampus
Biarlah..aku nak berangan nii..
Kot2 jadi kenyataan..
Tapi aku rasa beg yg aku pakai ni baru beli thn lepas..
Dah terkopek2..Aku mkn beg ke tyme lapar erk..
Sayangggg..tu pun Charles & Keith..
Aku jenis malas beli beg..
Kalau boleh beli beg yg boleh pakai 2 3 tahun..
Terigt beg NOSE aku dulu..
2 thn jugak aku pakai..
Lepastu VOIR..erm..boleh thn lama jugakk..
HM, cuma yg ni je kopek2..alahan ibu mengandung ke?
Sebab aku beli beg tu tyme aku ngandung..
Ngidam katanya..baby nak..!
Choiii..sian baby dipersalahkan..
Takpe, bulan ni tak lepas lagi..so, try next2 bulan..
*nangis tepi tingkap tgk bulan mcm beg CK..



3.KASUT SUKAN
Huaa..ni pon penting jugak..
Aku kan alit sekrg..*libasrambut..
Hahahaha.takdelah..gurau je.tu pun nak nyampah
Taklah..memang aku perlukan sgt
Sebab aku dlm proses nak kurus
Tapi takde kasut sukan..
Kasut jalan nike ada..
Tak sesuai sgt..
Hm, antara sebab aku tak mulakan penjongingan aku la ni..
Kasut takde..:((((..
Trening kai high heels mcm kt ats tu je la..
*majuk hentak2 kaki..uhuk3..

4.SELUAR SUKAN..
Dah nak kasut sukan tu mestilah nak seluar nya jugak
Kang melampau mintak jaket sukan skali kang..haaa..
Aku tak byk seluar sport la wey..
Seluar katak byk  nih..
Takpe..pendamkan dulu hajat ni..
Tgk bulan depan mcm mana bajet..
Hikhik..
Eh, ada satu lagi wish...jap erkkk..
(Silo scroll mouse anda)










Dah ready nak tgk?










Sabar..









Sikit lagi...scroll lagi..









Lagi...









Dan lagi...









Tadaaaa...

AYAH DAN ZAARA...*hug n kiss*

p/s : actually byk lagi..
Kan tulis byk kang tak masak aku
Aku nak masak bekal esok..
Nak buat nasik goreng daging..
Grrr..Oklah..
Daaaa...
Bye2..
Salam..

Monday, 17 February 2014

Anak Ibu

Salam..selamat mlm semua..
Arini aku mcm rajin sikit sbb ada wifi umah..
Aku godek2 lappy aku tadi..
Makanya aku terjumpa la gmbr anak kesygn hamba..
Rasa mcm nak story pasal dia pulak malam ni
Mak aku ckp dia dh pjg akal sgt skrg..
Mcm semalam, dia baling2 puting..
Dia sengaja baling puting ke kerusi
Supaya dia boleh pergi ke kerusi tu
Nanti dia bediri pegang kerusi tu
Tapi mak aku cepat je tagkp akal bijak anak aku
Mak aku tahan badan dia..
Hahahaha..
Pastu mak cakap muka zaara mrh and garang sgt tgk mak aku
Sebab mak aku nak halang tindakan dia..
Lagi satu perangai dia..suka hempas diri sendiri
Tak paham aku..is it me??Hahaha..mak aku ckp absolutely u..
Tapi triple lg dr aku waktu kecik..
Ok, ke mana tumpah nya kuah kalau tak ke nasi kan..
Then mak aku story jugak perangai dia dlm kereta
Sabtu lepas mak aku g market..tggu dlm kereta dgn zaara..
Ayah aku kluar g carik brg
Zaara duduk dgn mak aku kt tpt driver..
Zaara pusing2 stering..
Talama lepastu kaki Zaara hinggap kt butang tpt bukak cermin
Hahahaha..dia bukak cermin kereta pakai kaki kau..
Aku tak tahu la..nak marah ke nak bangga??
Bertuah sgt anak aku niii..Hehehehe..omeyyy..~
Apa lagi erkk..
Semlm mak aku story pasal dia main acah2 ngn jiran aku kt sana
Aunty tu nk bg dia angpau.
Dia acah2..nak ambik tak, nak ambik tak..
Tgn dia mengada2..omey anak ami..
Ok lah..jummmm ikuti gmbr zaara dr lahir smpai skrg..
Againnn..??

eh..ni first nyte zaara kt dunia..ce tgk kaki..

ni umur 2 bulan..


3 months


4 months


5 months


6 months..

eh sesat gmbr 1 bulan...




 Rindu anak amiii...mwahhh
Nanyte syg..!