Friday, 30 May 2014

KEK BATIK JAWA SIMPLE ala ala NUGGET MILO

Salam Jumaat peeps
Hamboii..kemain tajuk entry aku kan
Macam dah pakar sgt buat2 kek ni..
Bukan apa, semalam hati aku membuak2 sgt nk mkn kek batik ni
Aku wasap la kawan aku si Mak Buyong tuuu..
Boleh2 dia ckp aku pregnant..hahaha..
Pregnant la sgt..baru je lepas bendera Jepun
Lepastu laki aku kt sanaaa..alahai
Ni bukan apa ni..ni nafsu mkn yg membuak2..
So senang cerita, iols buat sendiri
Lepas waktu kerja semalam menggelupur aku g The Store
Beli milo, roti marie dan butter..wah pakar sgt bunyik nya
Simple je kek aku ni..meh aku share resipi ckit..
Kalau share resipi pakai gambar rasa leh tgkap tak?
Dasar pemalas nak menaipkan..hahaha..


BAHAN-BAHAN
(Bahan-bahannya adalah seperti di atas)
1.Roti marie (apa2 jenama pon boleh janji takde "CADBURY")
2.Sepaket kecik MILO
3.Satu tin susu pekat F&N (apa2 jenama pon boleh tapi jgn tuang satu tin..tuang 1/4 jew)
4.Butter 250gm (apa2 jenama pon boleh)

CARA-CARA MEMBUAT :

Masukkan susu pekat 1/4 tin (nak letak satu tin pon boleh..ikut lah hati masing2), butter & milo dalam periuk. Letakkan atas dapur dengan size api yg sedang2..Make sure kau gaul je tau..Jangan mcm aku..sambil buat sambil gedik nak ambik gambar..Tu yg brketul sikit tu..alahai..

Haa..ni hasil gaulan aku tadi..tgk tu berketul2 dah milo..dah tu rasa mcm nak tumbuk pakai lesung pun ada..panik ni takut tak menjadik kan..gaul jeeee sampai ada buih2 menggelegak pastu keluar gajah..ehhh..termasuk iklan carrie junior  (abaikan yg ni)..Jangan lupa masukkan roti marrie yer gaul rata2 sampai kaler sedondon gittew

Masukkan dalam loyang..make sure ko tekapkan dan padat2kan isi kandungannya erk..aku tekap guna sudu je pun..kalau ko nak guna perata simen tu pon boleh *digalakkan*..Kemudian, rasa cam puas hati dan bangga..masukkan dalam peti ais ya..Tggu sampai 4 jam..tapi aku tasaba..3 jam dah aku g belah kek tu..Sambil mkn sambil mulut bebel.. *kenapa manis sgt..alahaii..pastu ketul2..try n error..tapi SEDAP..matiklah puji hasil kerja sendiri...
Tadaa..ni nak bawak g opis..bagi sorg2 rasa..walaupun adalah jumpa yang keras2 kt dalam kek ni..korang kunyah je lah ye....hahahaha..Ana cakap rasa nugget milo..auwww..!!

Thursday, 29 May 2014

INDOOR GAME : SUKAN JABATAN

Salam peeps..
Baru nak update pasal sukan indoor
Dah basi dah..hahaha..
Actually dah dua mggu berlalu
Baru ada rasa nak upate..
Ke aku mls nak transfer gmbr ke pc erk..apa2 lah
Tanggal 17/5/2014 yg lepas..opis kami ade wat sukan indoor
Aku pulak terlibat secara tak langsung
Hahahaha...aku msuk badminton..
Dahlah tu aku baru je trening skali sblm bertanding
Auwwww...LCW sgt kan iols..
So, pada hari sukan tu mcm biasa
Setiap rumah mesti buat persembahan
Mcm sukan out door yg lepas kena wat "Perang Menangis"
Tapi kali ni ada joget2 gittewwww
Aku tgk kumpulan kami dah gempak giler dah persembahan
Pastu siap ada gate way gittewwww
Group kiteorg buat boriaaa..
So nice laaa..kalau dibandingkan dgn rumah2 yang lain
Yang tak leh bla rumah biru
Mungkin mereka mls nk pk psl persembahan kot..so ala kadar jer ponn
Rumah merah pulak menari lagu hindu
Erm...tp tu pun mcm ape tah minah sorg tu lucu
Asyik2 tgk kwn tepi..hahaha
Yang kuning aku sgt terperanjat gila babs
Sebab over okk..
Tapi utk mgkin kerana TERPAKSA WAT MCMTU
Tapi mereka ok pulakk..sportingg..
At last, kuning yang menang..
So, hijau redha je laaaaa...
Sampaikan rumah biru ckp, "eh, kalah ke?"
So kalo ckp cmtu mmng dieorg igt hijau akan menang
Dah bukan rezekiiii..*membebel pulaks..
Nak dijadikan cerita pasal badminton tadi
Aku sbnrnya simpanan ajerrrr..
Tapi kakak dar Ampang tu injuredd..makanyaaaa..
Kapel la aku ngn Kak Siti Khadijah
Comeyyy org nyaaa
First game kiteorg menang..lawan rumah kuning
Suka sgt tauu..banggaaa..kembang2 hidung..
Skali game kedua..lawan biru..hm, kalah..!!!
Tapi tak sgka la aku kira boleh main kann
Dah la tak tahu rules..terpaksa kwn2 tepi bgthu sapa yg bawak..
So, nak dipendekkan cerita..
Rumah hijau semua sukan dpt nombor empat kecuali dart
DART umah hijau juara okayy..juara..
Kak Urmila pulaks tuu dpt the best player..
Auww..kelas ko kakkkkk..
Keseluruhan kptsn pulak rumah hijau dpt tempat ketiga..
Mcm pelik la sbb smua game no.4..
Mungkin persembahan yang menambahkan markah kot..
Haishhh..
Ni lah hadiah yang aku dpt..
Walaupun dpt tempat ke-4 tp hadiah dia iols sukaa
Mcm tahu2 je aku suka bawak bekal g kerja kannnn..
Hikhok..=)



SELESAI LATIH TUBI MICROSOFT POWER POINT

Salam peeps..
Aku baru setel latih tubi MPP
Hahaha..ok sikit lah dari excel semalam
MPP aku ada jgk bertanya kwn2
Tapi disebab kan mereka lambat balas, aku try sndiri
Ada yang jadik and ada yang tak menjadik..
So far so good..
Tak banyak nak dibebelkan
Sambil wechat ngan dak Farah
Talama lagi dia nak beranak so mcm2 la tanya psl brg2 baby
Dia tahu aku ni hantu kedai murah
So, dia tnya la mana lubuk2 yg murah
Aku apa lagi..seronok kalau story bab2 baby ni
Mak2 sgt dah sekrang kannnn
Aku ckp kat dia tapayah beli besen mandi
Nanti aku bagi je kat kauu
Hahaha..sebab yg Zaara punya tu tak guna2 langsung
Anak aku ntah2 dah pandai  mandi berdiri je nanti
Lagipun besen mandi dia kat sana berlambak
Boleh buat wholesale..*ok ini tipu..
Tapi tak pe..bagi je lah kat dia..
Nanti berat nak angkut pindah2
Pastu dia tanya pasal pam susu..
Aku dulu guna pureen je ponn
Bunyi ala2 mesin rumput
Argh takisah janji murah..
Lagipun aku tak pakai lamaa..
Sebab tga bulan je zaara susu badan pastu aku balik krja KL
Boleh la Pureen tu, dia guna bateri..takdalah azab sgt nk picit2(manual)
Lebih2 lagi kalau tangki besar..eh..termencarut
Aku ni cerita pasal MPP ke brg baby..
Hahahaha.. ok lah
Apapun wish me luck yaaa
Aku nak rest otak jap..
Stop belajar...=)

LATIHAN MPP

Wednesday, 28 May 2014

LATIH TUBI MICROSOFT EXCEL

Fuh..(lap peluh)
Ni baru setel latih tubi Microsoft Excel
Almaklum laa..minggu depan exam utk ICT
Mesti korang ckp..eleh excel pun nak buat revision..
Eh hello..ahkak lembap tau excel..
Kalau main right click ke, CTRL+P keee..boleh la..
Masalahnya exam ni tak leh right click sgt ponn
Kena buat step by step hokayyyy..jgn ngegada sgt nak right click
Setelah berbincang2 dlm group DSK..dpt jugak lah iol menyiapkan paper Excel
Cumaaa...takde skema jwpn..
Mcm mana nak tahu jwpn betol ke idak..
Tgk gambar2 di bawah
Yang atas tu kertas soalan
Nampak tak  kesungguhan aku buat latihan nii
Siap tulis2 note kt tepi..
Bukan apa sng nak tahu mana carik benda alah tuu
Susah lah skrg..asyik lupa..otak dah berkarat sgt ni..
Pastu nanti aku sikit2 wechat kt group DSK..
Hahaha..tnya mcm mana soalan ni mcm mana soalan tu
Sib baiklah si KAKAJA sedia membantu..
Aja, aku nak duduk sebelah kau bah tyme exam nantii
Tapi minah ni dpt exam kat UM pulakss..
Kalau kat UPM leh sesama gerak ke UPM..
Sesama duduk sebelah menyebelah..gitteww..*ada niat tu..hahaha..
Gambar nombor dua tu hasil nya ok..
Tak tau betul ke slh..janji cantik..
Yang turut membantu adalah Alyza Jane (dia takdok blog)
Minah ni baru convert Islam tahun lps..
Dia India + Iban..i guess,,ke apetah..tatahu
Yg penting beliau telah membantu aku
And tak lupa jugak to Kak Bunga yg sudi menjawab telepon aku 80 kali
Yelah..sikit2 1331..sikit2 1331..
Akk cam mane ni mcm mane ni..
Tu lah ofis ni tak syokk
Kalau ofis lama g jenguk bilik sebelah je..leh belajar sama2..
Skrg bilik jauh nun di utara..aku di selatan..
Sabo je lah..
Wow..terbebel..
Seterusnya nak buat latihan Microsoft Power Point..
Pastu aku update blog lagi k?
Gittewww..hahaha..=)




P/S : Eh aku igt aku dah siap..Ada lagi soalan nombor 17 rupanya..kalau kwn akut ak wechat mmng smpai tu je lah aku wat latihan..asal lembap ni leha..haihh

TUDUNG SEKOLAH

Hye peeps..
Pagi ni mcm tergerak hati nak update satu benda..
Bukan apa pagi tadi aku g send gmbr aku kat group wasap (BESTIE)
Gambar aku pakai tudung mcm Mak Kiah jual karipap..
Ala..tudung yang mcm Nasha Aziz tu haaaa..
Fefeling Nasha Aziz sgt..padahal..Napas Sesak..HAHAHA..

Haa..cengitu..yang depan dia berlipat besar tu
Nape erk dia pakai lawa..aku pakai mcm ape ntah
Macam nak lempanf diri sendiri pun ader..
Pastu tetiba kwn aku ckp..gunalah plastik lutsinar tuuu
Ala plastik lutsinar yang kita selalu pakai untuk luruskan tudung tyme skolah dedulu..
Siapa sempat zaman ni???
Zaman guna plastik lutsinar untuk luluskan tudung..
Tudung cam terletak cantik jerrr..
Hahahah.tp sebenarnya tak..sbb bujur sgt
Aku jenis suka pakai tudung yang ada tajam2 sikit kat atas tu
Tapi jgn tajam sgt..kang mcm ahli sihir pulak..
Eh, ahli sihir pakai tudung cengitu kaa?? *garu2 kepala..abaikan..
Berbalik pada kertas lutsinar keras tadi tu
Slalu beli kertas tu kat kedai stationery pastu gunting ikut kesesuaian kannn
Kadang2 share ngan kawan..konon ko la cantik sgt tyme tu lehaa..*padahal
Mane aku nak ambik gambor plastik lutsinar ni ya supaya korang leh imejin..

Haaa..yg mcm ni..pastu potong kecik sikit (sumber : encik google)

Aku terpk..masih ade ke budak guna kertas yg mcm ni untuk betulkan tudung mereka..
Mungkin mereka dah maju..guna spray pon bolehh...
Aku pun tak guna spray..asal betul je..kalo tak betul g gosok tudung kaler lain lg satu
Kalo malas aku biar je camtu..hahaha..dasar pemalas...

Haa..yang kat atas ni lah bebudak pakai sekarang kot..
Untuk betulkan tudung
After iron..spray jerrrrrrr..gittewww..
Tapi smua masih mengamalkan tudung kuasa angin kenn
Betul tak betul tak..
Ok lahhhhh..nk study jap lagi..hikhok..
Bye..bye..!!

Monday, 26 May 2014

PEPERIKSAAN "SPM" BAKAL TIBA..!!



Hye peeps..
Giler ngantok mata aku wey
Aku tgh study utk exam ICT mggu depan..
Uhuk2..
Bila dah ngantok ni baik aku menulis..
Sbb tadi aku try soalan microsoft word, pastu aku stuck soalan No.9..
Hmmmm..lama sgt stuck terus aku meroyan..
Aku wechat group DSK tanya cam mana buat
Satu apa aku tak paham
Apesal erk lembap sgt pagi nii..
Alahaiiiii..mcm nak lempang diri sendiri
Ok, mggu depan iols exam k UPM..
Uwaaa..aku tak tau jln masuk ke Makmal Alkhawarsmi laa..
Kalau UPM aku tahu mana letak dia..
Tapi kalau Fakulti Sains Komputer & Teknologi tuuuu..aku failed..!!
UPM aku tahu location dia sbb dulu sllu naik bas..mmng lalu..nampak je kepala2 UPM..
Sapa g exam kat UPM jugakkkk..??help me...!!
Kalau exam ni Isnin, Sabtu Ahad leh la tido umh kwn aku kt Putrajaya n g survey2
Ni exam Selasa..alahai mcm mana nak survey..
Nak g weekend ni la rasanya..Isnin takyah kerja..direct trs kt sana..hahaha
Jimat minyak dan tol.. *mata kelip2..!!
Guna WAZE kang..sesat..WASTE my time nanti haa..
Tak pasal2 tpn aku campak luar..haishh..!!
Ok la nak sambung buat revision..
Wish me luck..!!

Friday, 23 May 2014

OH MIQALICIOUS..!!

Salam Jumaat..
Rasa lama tak menulis.
Bukan apa...MALAS..!
Selalu org bagi alasan BZ kan..
Hari nak borak pasal susu..
Bukan susu gantung ya..tapi susu formula..
Aku dr pagi dok survey website yang jual susu Karihome
Aku mtk bantuan encik google..
Siap search "Susu Kambing Karihome MURAH"
Dasarkan aku nii..Hahaha
Servey punya servey sampai aku jumpa satu produk ni
Agak menarik juga cara pembungkusannya
Harga nya pun reasonable..
Ada perisa coklat pulak tu.
So, aku nak try..
Sebab lately mak aku cakap Zaara tak nak menyusu sgt
Bosan barangkali..
Ok lah nak..meh mami ajar minum susu murah
Eh, dasar mak kedekut..
Ala..still susu kambing jugak kan
Susu kambing kan sunnah nabi.. *ye la tu lehaa...~
Nama susunya pun agak menarik Miqalicious..
Oh Miqail..nsem nya..*tetiba..
Miqalicious ni ada dua flavour
Satu asli and satu coklat..
Punyalah aku google mana satu stokis yang jual harga berbaloi2..
Finally, i ols jumpa tau..
Abg ni mula jual satu RM52 (700gm)
Pastu aku pujuk laa..sy beli dua bang..RM100 erk?? including postage..??
Fuh, sib baik abg tu nak..
Terus aku bank in siap2..
Harap Isnin ni smpai lah ke tgn emak aku..In Sha Allah
Tasaba tggu feedback dari anak aku..
Aritu dia mcm suka minum MILO
Siap jerit2 nak lagi..tarik2 tgn aku..kalau tak bagi mengamuk
Ko ni kan mcm mak ko..tadapat mkn something tu terus meroyan
Alahai nak..tapi lately perangai tu aku cuba bendung..
Alhamdulillah dapat dibendung..hahaha..
And the best part is..abang aku yang berumur 33 tahun tu pun nak jugak
Dia memang..!!Suka curi susu Zaara..
Dia bukan bancuh la..dia ratah mcmtu jer..
Asal ada kesempatan nak bancuh susu Zaara je dgn pantas dia ngap masuk mulut
So, before order tadi aku tnya la nak jugak tak..
Dia jwb nak..mula tu dia suruh pos ke Kuching.
Memang tak laaa..sbb lepastu aku cakap aku pos terus ke Sibu
Kalau dia nak bantah jugak aku sound baik punya terus..hahaha
Anak aku ke kau yang nak menyusu..??
Haihh..tu la..suruh kahwin tak nak..
Matiklah kalau dia baca..
Oklah..nnti aku update lgi..
Tggu feedback dr emak aku k..babai..!!





Monday, 19 May 2014

THE SUMBS & I-CITY SHAH ALAM

Hye..
Eh, rajin pulak mak encik update ari ni kan
Takde lah..aku bosan ni
Takde kerja..*hari2 aku takde kerja sbnrnya
Weekend lps aku kluar ngn osmate aku
Dieorg pakat nak belanja akat dieorg ni haa
Student belanja aku ok..
Patutnya yg dh kerja la belanja yg masih study
Tapi takpe..mereka berdu kot..
So, iols tak tolak rezeki..
Mereka ajak ahkakkk g mkn2..
Kiteorg kluar umah dlm kul 6.00 pm smlm
Bincang punya bincang lalu mereka mengambil kata putus utk mkn di The Sumbs
Aku pernah dgr tapi tak tau kt mana..
Ok, marilah kita menuju ke sana..
Price dia oklah..boleh dikatakan harga mampu milik..
Cuma portion dia aku kurang puas..
Hehehe,,gedikkan..
Padahal aku order chicken chop je pun..
Yg lain tak tau portion dia mcm mana..
Sila jamu mata anda dgn melihat gmbr2 di bawah.. *ayat skema abihh


Harga dia ok lah kan
Takdelah cekik2 darah
Sesuai dgn rasa dia yg kurang..
Next tyme nak try yg lain pulak k
Tabaik bagi sangkaan buruk kat kedai tu kalo ko just cuba tga menu jer..
Hahaha...
Kedai ni memang mengamalkan amalan murni.
Iaitu JIMAT AIR..sbb mereka guna kotak mcm kat bawah ni je haa..
Pastu air pun dlm cawan plastik tu..senang..lepas makan/minum ko baling je dlm tong sampah..


 Ok, lets go to our menu pulakss..
 Si Memey order Chicken Milanese & Churros
Churros tu kiteorg mkn share2..bolehlah sbb tgh lpr..huhu
Pastu Memey cakap Chicken Milanese muak sbb penuh dgn bread crumb..
Aku kurang sikit dgn menu dia tu..nmpk mcm tak meyelerakan..ahaha
Yang aku punya nampak menyelerakan cuma kecik la..
Mungkin sbb dah kena panggang dia jd kecut
Hamboii..makanan kecik pun meroyan..hahaha
Dahtu kan dia letak fries ajewww..
Slalu chicken chop ni ada 2 kwn menemaninya
Ni sorg je..sorg lagi merajuk kot..
*kan chicken chop sllu ditemani coselaw/fries/kentang putar/baked bean ke..
Tamak pulak rasa aku nk type smua..hahaha
Si Arieysya pulak lagi lah lucu..
Dia order Calzone Seafood..
Tyme tu makanan dia dulu smpai
Smua tasaba nak tgk mcm mna la rupanyaa kannn
Skali bukakkk..hahaha..meletup ketawa kami bertiga
Karipap rupanya Calzone ni kann
Nanti nk singgah kedai makcik2 tepi jln tu laa..
Pastu belagak2 la sikit..
Mak cik, nak calzone sardin RM2, Calzone ubi RM3..
Aku rasa mak cik tu bagi penampo buaya..
Ko sebut je karipap leha..sudahhh
Yang tabest restoran ni..menu dia takde gmbr
So,customer tak leh nak mejin bgaimana rupa makanan dia..Ha3


Lepas mkn, iols g karok kat I-city
Mula plan nak 2 jam..yelah sbb Si Arieysay ckp RM12..
Wahhh murah sgt..Kak ton suka..hahah
Skali pergi RM25 sejam..sbb weekend..if weekday RM20..aiyokk
Patut dia RM12 sbb dia pergi siang hari..siang hari mmng murah lerrr..
Takpe kiteorg kokay sejam free setgh jam..ok letteww.lepas gian.
Pastu ambik gmbr reramai dlm I-City..
Jumpa Micheal Jackson pulak tuu
Kat depan red carpet..kihkih
Aku igt patong rupanya orang..choiii



last skali haruslah gambar tuan tanah kedaong..=)

Oklah..itu saja..kbye!!

IS IT SKIM CEPAT KAYA?

Hye peeps..
Cetgk coversation antara aku dan nurrani
Ntah sape lah tu
Aku pun tak tau makhluk mana
Katanya dia dpt number aku dr blog suka sama suka
Blog tu utk sapa2 yg nak cari calon yg nak tukar tpt bertugas suka sama suka..
Meh la layan sikit perbualan aku ni haa..
Kemudian korang boleh lah buat kesimpulan ya..





*Utk pengetahuan semua dia ni pun kerja kerajaan. Jawatan PTPO.
Aku pelik. Yang dia nak halang aku balik Sarawak tu dah kenapa..??
Siap suruh aku pencen awal pulak tu.. Hey, kau nak pencen..pencen la sorg..
Aku tak puas lagi kerja ni haa..kalau kau boleh bantu aku, kau bantu diri kau dulu ye..
Pastu siap sound aku lagi.."Awk akan tercari2 nt bile awk perlu"
Hmm..tkpelah dik..makasih... =)

PROTON ZAARA..??

Hye peepss...
Selamat kembali bekerja smua kwn2
Hari ni lemau sikit..
Ok, aku nak story pasal satu contest ni..
Actually bukan aku yg join..
Abang aku yg join..
Tup tup ptg smlm dia wechat aku..
"Kurang ajar Proton"
Eh pasal mamat ni tetiba..
Pastu gambar Proton Zaara menyusul..
Mamat ni dah kenapa
Aku cuba refresh ingatan aku
Nak igtkn balik kenapa dia cakap Proton kurg ajar..
Haaa...baru aku igt..
Tahun lepas dia ada join contest..
Contest ni anjuran Proton yang bertajuk : 
"PERADUAN NAMA SIAPA HEBAT"
Peraduan ini bertujuan utk mencari nama bagi kereta compact
Dgr2 nak dilancarkan pd thn ni wey..
Nak dipendekkan cerita abg aku letak la nama anak iols..
Proton Izaara | Proton Zaara (mengikut maklumat yg dia bagitahu smlm lah)
So, bila dia ckp cmtu..
Wahhhh..abg aku menang lah niiii..sbb dah kluar gmbr Proton Zaara


Tapi,
Kenapa tiada panggilan yang mengatakan dia MENANG..
Oh my god..plzlahhhh...
Ke ni propa je..proton pun boleh jadi Kiah Propa ker..
Dah la hadiah dia grand2 kauuu..
Antara hadiah yang ditawarkan kepada pemenang adalah seperti berikut :

1st prize : 1 x Proton Compact Car Premium AT
2nd prize : 1 x 3D2N stay at Rebak Island Resort Langkawi + RM3,000 cash
3rd prize : 1 x Macbook Air
4th prize : 2 x iPad Mini
5th prize : 2 x Samsung Galaxy S4
6th prize : 2 x HTC One
7th price : 150 x RM250 cash
8th price : 100 x Proton Mini Fridge

Haa..ko tgk tu..mana tak abg aku menggelupur
Dah la nama yg dia masukkan tu sama dgn nama dlm gmbr di atas
Harap sgt dia menang..nanti aku dpt tempias jugak.
Mana boleh tak dpt tempias..Nak kena maki hamun??
Nama anak aku kot.. *chewahhh..sambil flip hair
Kalau dpt tempat kelima pun takpe
Aku ngan abang aku siap bincang dah..
Dia pakat suruh aku ambik nanti kalo penyampaian hadiah tu kat KL
Hahahaha..tgk, tggi tak angan2 kami adik beradik
In Sha Allah..rezeki tak ke mana..

*p/s : Aku call PROTON tadi tau tanya result dah kluar ke belom..choooiiii sgt..dasar kan..kihkihkih..

Friday, 16 May 2014

SEGMEN BLOGGER AKTIF

Salam..
Anda masih aktif berblogging?
Jom sertai segmen mudah ni
Tak pasal-pasal dapat traffic free, follower free
Yang Paling penting blogger's friendship <3 br="" insyallah.="">
Click gmbr di atas..*pliz *kelip2 mata

TIPS NAK CEPATPKAN PERPINDAHAN

Hye peeps..
Skrg tgh lunch hour tp aku duduk opis je
Takuasa nak jenjalan..takde geng..takde duit jugak..
So, aku rasa aku rajin nak update blog sekrg..
Meh aku nak share tips aku sndiri buat utk perceptkan perpindahan aku
Aku bg je tips ni tp aku sndiri tak pindah2 lagi ni
Acaner?
Tak pe lah...mari kita membaca tips yg iols berikan k??

SURAT PERMOHONAN PINDAH (ISI HRMIS)
Mula2 skali bila ko ada niat nak mtk tukar blik lpg tu..ko kena lah buat surat permohonan pindah..
Macam aku..aku buat surat permohonan pindah since aku lapor diri lagi
Gelojoh tak gelojoh?
Hari ni lapor diri, esok dah mohon pindah balik Swk..*am i too much?
Serius, ini kisah benar..
Abg aku lah pengarang surat aku tu..hahaa..*dasar
Ko ckp la dalam surat tu yg ko nak mtk tukar balik Swk..tak kisah asal Swk..
Bertahun jugak lah aku tggu..tak pindah2..sampai aku kawen dan sampai rasa tak nak balik sana dah..
Tapi lepas je kawen, laki aku dpt kerja sana..menggelupur aku nak balik sana tau
Mana sukaaa sensorg cnii..lebih2 lagi lepas ada anak ni kan.. *HOME ALONE*
Selain itu jgn lupa isi dalam HRMIS
Ko attached je semua dokumen yg kukuh utk bagi ko cpt pindah
*pandai ajar tp sendiri tak pindah2

CALL JPA
Since tu aku call JPA..kalau boleh hari2..kasi dia rimas
Tapi aku tak lah hari2..
Aku akan call JPA tanya perkembangan perpindahan aku tu
Seingat aku pada tahun 2012..aku dpt surat mengatakan skrg aku tangga yg ke 14
Oh, my..ada 14 org lagi atas aku so kena tggu..
Erm....tyme tu aku OK lagi sbb suami di sisi
Start thn lps aku menggelupur..hujung2 tahun tu
Aku call lagi JPA..tnya skrg aku nombor ke berapa..
Hm, aku dah naik tauu..no.4
Eh, rasa skolah2 pulak..ada nombor2 gittew
Last two days aku kol..iol number 3..oh yeah..!
Ada dua lagi nak pintasss..

CALL SEMUA JABATAN DI NEGERI YG KAU NAK BALIK SGT TU
Motif call smua jbtn tu kenapa cik kak?
Ok..mcm aku..aku nak pindah balik ke Kuching, Sarawak kan..
So, aku dgn tak malu call bahagian admin setiap jabatan..
Jangan lupa tau - cakap nak bercakap dgn UNIT PERJAWATAN
Bila dh disambungkan dgn pegawai berkenaa nanti, ko tnya lah
"Encik, ada tak yg nak tukar balik sini??Ada tak yang nak pencen??"
Ingat!!2 soalan tu penting...!!
The point is :
1.Nak balik ke negeri asal
2.Nak pencen..
 Macam aku, aku buat list tau..
Jap g ku upload gmbr

SEBARKAN DI FACEBOOK
Maksud sebarkan di FB ni..ko update la status ko
Kot2 ada kwn kpd kwn ke..jiran kpd mak cik nenek ko ke..
Yg nak bertukar dgn kauu
Haa..gituuuu
Takpun masuk group..
Aku masuk group SETIAUSAHA PEJABAT
So, kat situ aku post lah..sapa yg sudi berpindah ke sini dan sini
Ko puji lah bos kau tu..ko jgn ckp psl keburukkan dia
Nanti takde org nak ganti masuk tpt ko tu..hahaha
Tapi mcm aku, aku tak kisah bos aku mcm mana nanti
Asal aku balik Swk
Tapi, In Sha Allah..akan usahakan dan bertugas dgn cekap..

TANYA RAKAN2
Haa..ni pun penting jugakkkkk....
Tanya kwn2 ko ada tak kwn nak masuk tpt kooo..
Mcm situasi aku niiii
Kwn aku yg Si Syakila tu gtau ada SU nak pencen kat tpt dia..
Ko tauuuu..sepantas kilat aku bertindakk
Lepastu terus dpt surat minta pengganti
Terus kemudian aku bertnya kwn2
Ada tak kwn2 nak masuk Shah Alam
Alhamdulillah ada..kwn kak bunga
Dia dr JKR, KL..nak sgt balik Shah Alam..
So, kmi pun cuba berurusan dgn org JPA
Semoga urusan kami dipermudahkan..

BUAT SURAT KEBENARAN SUAMI MENGIZINKAN ISTERI BERPINDAH
Haaa..ni aku baru tahu mggu lps
Pihak JPS suruh laki aku buat surat kebenaraN
Konon laki aku bagi la aku pindah balik Swk..
Bak kata kwn aku, mana ada laki tak nak isteri kembali ke pangkuan suami
Mcm2 lah..nak tak nak aku mintak la laki aku buat..
Skali abg aku edit ayat..mmng fuhh.
Pedas..laki aku tggl sign je lagi..
Bab ni dah setel dah..

TAWAKAL
Last skali tawakal..
Apabila smua usaha kau dah buat
Berdoa pun jgn lupa..
Mintak petunjuk dari Allah
Sembahyang bagai..
Berdoa ni start dr step yg pertama k?
Jgn bila dah habis smua step baru nak berdoa..
Semoga Allah permudahkan urusan kita
In Sha Allah..
Ameen..~

PERKAHWINAN JARAK JAUH

Hye peeps.
Hm.Aku rasa aku nak menulis.
Sebab aku takde kerja.
Aku nak menulis tentang Perkahwinan Jarak Jauh.
Ramai yg kata PJJ ni susah nak survive. 
Ya..memang susah.
Aku- Shah Alam
Suami - Kuching, Sarawak
Anak - Sibu, Sarawak..
Tiga negeri iol tau..kelas...!!
Tapi, alhamdulillah, buat masa ni aku idup lagi.
Cuma ada ketika tu aku down la jugak.
Exspecially tyme kereta aku rosak.
MasyaAllah..tahu tak tyme tu aku rasa apa.
Nak menangis.Nak meraung. Semua ada.
Senang cerita. Aku lebih BERDIKARI.Faham..
Berdikari2 jugak..air mata tetap gugur wey..
Ingat sng ke hadap??
*mcm ko sorg je laki jauh kan leha kan.. *poyos*
Lagi satu kalau tgk kt mall family jln2..
Bini pgg laki, laki pgg bini..laki pgg ank..ank angkat mak..ehh..
Sebak pulak..huhu..nk jgk..nk jgk beronok2 dgn family tyme weekend..
Actually tu bukan perasaan CEMBURU..tu perasaan sukr digmbrkan
Takkan la aku nk cemburu melihat kebahagiaan org lain..
Ntah perasaan apa tu..ahh..duduk dulu tpt aku baru  tahu.. *libas meja
Ok..skrg aku nak share apa yang tak seronoknya idup jauh2 camgini..
Aku rindu anak aku..uhuk3...

Yang Pertama
Wang banyak habis kerana terpaksa tinggal dalam dua rumah yang berbeza, duit sewa rumah, bayaran utiliti, makan minum berasingan...Bila tinggal berasingan periuk nasi dari satu dah jadi dua. Semuanya menambahkan beban kos yang perlu ditanggung.

Laki aku sllu ckp mcmtu..tak nak anak bini kurang dr org lain
 

Yang Kedua
Slalu rasa bersalah kerana susah senang tidak dikongsi bersama keluarga. Bila suami dan anak dalam kesusahan, dalam keadaan kena melintasi Laut China Selatan bukan senang untuk membantu. Memang tak la kan.Kecuali aku kaya. Beli tiket on the spot. Kalau ada sayap senang sikit cerita aku kan.Kalau anak aku demam ke mesti aku risau..potensi nak balik tu tipis sebab kadang duit cukup2 sampai hujung bulan.. :(


Yang Ketiga
Kesepian juga jika tak dikawal dengan baik boleh menggoyangkan kerukunan rumah tangga.Jujur cerita la kat sini.Aku pernah la cek wasap laki aku. Kwn seopis dia..aku tak tau lah dah kenapa ngan dia tu..Dia hntr gmbr pompuan sexy..pastu dia ckp.."Ko add minah ni..janda bergetah uol"..Motif??? Panas nyer hati akuu..Bini mana tak pns wey..Kalau kwn2 sekeliling jadi batu api..*usap2 dada..Kadang ada jugak msg berbunyik "Jum aku bawak kau ke tpt yang boleh tenangkan jiwa"..Tak cukup tenang ke bee? Macam aku nak bagi penampar buaya jer.Kalau laki tak layan ok lah kan tp aku tak suka la ajakan2 mcmtu..hurm..kwn2 aku takde pulak ajak aku benda ngarut..kalau tak lama dh aku buat kot..Huh.! *emosi terlebih..

Ni iolll edit k.. :p
Yang Keempat
Tekanan emosi tak usap cakaplah, memang sangat-sangat terasa. Bayangkan kalau dulu terbangun  tidur terlihat ada seseorang di sisi, tapi kini hanya melihat katil besar dan bantal-bantal sepi tanpa penghuni. Tiba-tiba ketika itu terasa katil begitu besar untuk ditiduri aku seorang! Ditemani cicak2, semut2 yang sedang mentertawakan aku..LAYHA! LOSER!! LOSER..!! Dulu tyme laki aku ada pun aku tido sorg kdg ats katil..sian laki aku tido bwh..sbb nak bagi keselesaan kpd ibu mengandung..oh, baru aku tahu..zaara ambik cara aku tido..kalau tido tu nak satu katil aku punya..hik4..

Sunyi tanpa anak dan suami..sob2
Buat masa ni..4 tu je yang aku rasa
Tapi In Sha Allah..aku kuat..
Aku seorg yg sgt kuat
Harap minggu depan dpt surat pindah
Ameen..

Thursday, 15 May 2014

SITI BADRIAH-BARA BARA BERE BERE



BARA BERE - SITI BADRIAH

Minyak wangi habis
Bedak sudah habis
Lipstikpun sudah habis

Aku harap kamu mengerti diriku
Apa yang aku mau

Sabun sudah abis
Odol sudah abis
Pulsa juga abis

Yang kutunggu-tunggu panah asmaramu
Belum kau kirim juga
Jangan pelit-pelit sayang

Kalau kamu memang sayang
Bara Bere... Bara bara Bere
Kalau Cinta Kudu Bara Bere
Bata Bete..Bata Bata Bete

Punya Pacar Nggak Bara Bere

Bara Bere... Bara bara Bere
Kalau Sayang Kudu Bara Bere
Rasa Rese Rasa Rasa Rese

*ko dah kenapa leha?
Pos lagu dangdut bagai..
Hahaha.bukan apa nok..ni lagu ank I suka
Zaara kalau dgr lagu ni mmng tak beganjak
Elok bebenau ye..
Ada lagu kegemaran
Bukak je lagu ni otomatik stop
Pastu goyang badan ke kiri ke kanan
Ke depan ke belakang
Oh comel nya anak aku..
Hurm..cam mana nak upload video cni erk?
Youtube pun tak leh bukak..alahaiii...
Ok lah..layann..!!

SPAGETTHI CARBONARA MUDAH & SEDAP

Hye uoll..
Rasa lama tak update..
Bz nok..aku bz menaip kerja aku yg byk ni haa..
Tak la byk sgt..kikiki..
Cuma kena ulang dgr type ulg dgr type..oh man..
Dahlah BI berbelit2 punya lidah
Hey, kau melayu kot..
Cakap english dia mcm mat salleh sgt..
Lidah smpai mcm ikat tocang dah nak sebut satu perkataan tu
Alahai..sabo je lahhh..
Ok..habis bebel..
Tgk gmbr kt atas..terliur tak..
Haaa..smlm akk rajin tauu
Bukan apa dah membeli dan blah dr giant smlm
So, terfikir la nak buat bekalan utk pagi ni
Kata nak berjimat..
Haruslah bawak bekal hari2 ke opis..
Semalam aku masak kuah spagetthi carbonara
Yeahhhh...kuah tu aku masak smua pastu simpan dlm peti
Nanti nak mkn lagi tinggalkan pnskan kuah dan rebus spagetthi je lagi kennn..
Senang idup aku..
Ni makanan utk lunch nnti
Tasaba nyer ponnnnn...
Cepatlah tgh hari
Perut dah bergendang gendut nihhh...
Hm, takpe bagi membuatkan masa tak berasa...
Meh aku share resipi kak ton..
Ni resipi ikut tekak aku dan bahan yg ada dlm rumah aku ye..
Cpt ambik pen dan kertas
Dulu sllu cmni kan
Kalo ada rancgn masak2 kt tb
Pastu part view resipi..laju2 je nk tulis
Ek eleh mcm ko buat kann
Non hadooooo
Dulu lain skrg lain
Skrg hujung jari pon boleh..
Mr.Google kan ada..hik4
Ok2..terbebel lagi..
Meh aku share..

Bahan-bahan
Daging cincang (sukahati korang nk byk mana)
Bawang putih (4 ulas atau sukahati korang nak berapa byk)
Sos carbonara (tin biru tu ntah brapa gram)
Daun barsil (cheh, belagak giler bunyinya)
Serbuk cili (ikut tekak korang la nak pedas ke idok)
Spagetthi (ni penting tau)

Cara-cara
1.Panaskan minyak terlebih dahulu
2.Tumiskan bawang putih sampai naik bau
3.Lepas naik je bau bawang tu, masukkan daging cincang tadi dan sos carbonara
4.Tumis sampai kau rasa daging tu masak ye
5.Jangan lupa rebus spagetthi
6.Then, bila kuah dan spagetthi dah masak boleh lah satukan mereka dlm pinggan ye
7.Tabur la daun barsil dan cili flakes tadi..
8.Ok, ready to eat.

*sikitkan bahan aku..sbb takcukup bahan..kalau masuk mushroom lagi sedap..

Oklah..marilah try resipi iol yg mudah ni... :)

Monday, 12 May 2014

CONVERT JPG to PDF

Hallu..mat pagi smuanya
Pagi ni bz ckit..
Nak uruskan pasal pindah
Ye lah..JPA mintak mcm2..
So, aku bagi lah pelbagai mcm kan..
Aku dh dptkan surat kbnrn suami..
Sabtu lepas laki aku sign pastu dia scan dia send balik
Nak wat kat umah, tak leh pulak
IE hampeh mcm *&^&
Nak tak nak terpaksa la hamba buat kat opis..
Jadi aku bukak lah website HRMIS
Tgk apa yg ptt..
Bila part download dokumen tak leh pulak
Aikkkk???Kenapaa??
Dia tak nak format JPG kauuu
Mengada kan ko HRMIS
Nak jugak format PDF..
Makanya terkial2 la tuan hamba mencari website yg boleh membantu tuan hamba
Alhamdulillah, nasib ada...ceclick link kt bawah..Boleh membantu sgt.. =)

http://www.convert-jpg-to-pdf.net/

1

2

3

4

Saturday, 10 May 2014

SEPETANG DI D'COVE PASIR PANDAK FAMILY PARK

hALLuu..selamat ari Sabtu semuaorg
Hari ni aku tak g mana2
Malas dan no money no talk maaa..
Aku godek2 FB abg aku terjumpa gmbr kami ke pantai minggu lepas
So, dtg la idea mak encik nak menaip..
Kiteorg g pantai pada cuti hari pekerja lepas
Punyalah seronok anak aku
Mentang dah bleh nak bejalan tp sebenarnya belum boleh
Tapi semangat ny kuat tauu
Tak nak didukung langsung
Dukung je dia nak terjun dr dukungan
Dukung je dia meronta2 nk berjalan sendiri
Alahai nak..mcm la pandai jln
Tp takpa..apaknya rajin melayan
Makanya terbongkok2 la si ayah mengiring si anak bejln..
Tomey..langkah kaki x betul lagi..belit sana sini je rupa kaki dia berjln..
Ptg tu ramai sgguh manusia
Nak parking pun ssh
Dah la abg aku ni bngsa cermat
Kejap2 ok tak park cni
Kejp2 nnti tak kena langgar ke
Dah tu je tpt yg sesuai..acaner...
Sementara tggu atok dtg,kiteorg mkn2 la di pantai tu
Meh layan gmbr..aku x de nk story sgt..hehehe




















Muka meronta tak nk didukung