Friday, 16 May 2014

TIPS NAK CEPATPKAN PERPINDAHAN

Hye peeps..
Skrg tgh lunch hour tp aku duduk opis je
Takuasa nak jenjalan..takde geng..takde duit jugak..
So, aku rasa aku rajin nak update blog sekrg..
Meh aku nak share tips aku sndiri buat utk perceptkan perpindahan aku
Aku bg je tips ni tp aku sndiri tak pindah2 lagi ni
Acaner?
Tak pe lah...mari kita membaca tips yg iols berikan k??

SURAT PERMOHONAN PINDAH (ISI HRMIS)
Mula2 skali bila ko ada niat nak mtk tukar blik lpg tu..ko kena lah buat surat permohonan pindah..
Macam aku..aku buat surat permohonan pindah since aku lapor diri lagi
Gelojoh tak gelojoh?
Hari ni lapor diri, esok dah mohon pindah balik Swk..*am i too much?
Serius, ini kisah benar..
Abg aku lah pengarang surat aku tu..hahaa..*dasar
Ko ckp la dalam surat tu yg ko nak mtk tukar balik Swk..tak kisah asal Swk..
Bertahun jugak lah aku tggu..tak pindah2..sampai aku kawen dan sampai rasa tak nak balik sana dah..
Tapi lepas je kawen, laki aku dpt kerja sana..menggelupur aku nak balik sana tau
Mana sukaaa sensorg cnii..lebih2 lagi lepas ada anak ni kan.. *HOME ALONE*
Selain itu jgn lupa isi dalam HRMIS
Ko attached je semua dokumen yg kukuh utk bagi ko cpt pindah
*pandai ajar tp sendiri tak pindah2

CALL JPA
Since tu aku call JPA..kalau boleh hari2..kasi dia rimas
Tapi aku tak lah hari2..
Aku akan call JPA tanya perkembangan perpindahan aku tu
Seingat aku pada tahun 2012..aku dpt surat mengatakan skrg aku tangga yg ke 14
Oh, my..ada 14 org lagi atas aku so kena tggu..
Erm....tyme tu aku OK lagi sbb suami di sisi
Start thn lps aku menggelupur..hujung2 tahun tu
Aku call lagi JPA..tnya skrg aku nombor ke berapa..
Hm, aku dah naik tauu..no.4
Eh, rasa skolah2 pulak..ada nombor2 gittew
Last two days aku kol..iol number 3..oh yeah..!
Ada dua lagi nak pintasss..

CALL SEMUA JABATAN DI NEGERI YG KAU NAK BALIK SGT TU
Motif call smua jbtn tu kenapa cik kak?
Ok..mcm aku..aku nak pindah balik ke Kuching, Sarawak kan..
So, aku dgn tak malu call bahagian admin setiap jabatan..
Jangan lupa tau - cakap nak bercakap dgn UNIT PERJAWATAN
Bila dh disambungkan dgn pegawai berkenaa nanti, ko tnya lah
"Encik, ada tak yg nak tukar balik sini??Ada tak yang nak pencen??"
Ingat!!2 soalan tu penting...!!
The point is :
1.Nak balik ke negeri asal
2.Nak pencen..
 Macam aku, aku buat list tau..
Jap g ku upload gmbr

SEBARKAN DI FACEBOOK
Maksud sebarkan di FB ni..ko update la status ko
Kot2 ada kwn kpd kwn ke..jiran kpd mak cik nenek ko ke..
Yg nak bertukar dgn kauu
Haa..gituuuu
Takpun masuk group..
Aku masuk group SETIAUSAHA PEJABAT
So, kat situ aku post lah..sapa yg sudi berpindah ke sini dan sini
Ko puji lah bos kau tu..ko jgn ckp psl keburukkan dia
Nanti takde org nak ganti masuk tpt ko tu..hahaha
Tapi mcm aku, aku tak kisah bos aku mcm mana nanti
Asal aku balik Swk
Tapi, In Sha Allah..akan usahakan dan bertugas dgn cekap..

TANYA RAKAN2
Haa..ni pun penting jugakkkkk....
Tanya kwn2 ko ada tak kwn nak masuk tpt kooo..
Mcm situasi aku niiii
Kwn aku yg Si Syakila tu gtau ada SU nak pencen kat tpt dia..
Ko tauuuu..sepantas kilat aku bertindakk
Lepastu terus dpt surat minta pengganti
Terus kemudian aku bertnya kwn2
Ada tak kwn2 nak masuk Shah Alam
Alhamdulillah ada..kwn kak bunga
Dia dr JKR, KL..nak sgt balik Shah Alam..
So, kmi pun cuba berurusan dgn org JPA
Semoga urusan kami dipermudahkan..

BUAT SURAT KEBENARAN SUAMI MENGIZINKAN ISTERI BERPINDAH
Haaa..ni aku baru tahu mggu lps
Pihak JPS suruh laki aku buat surat kebenaraN
Konon laki aku bagi la aku pindah balik Swk..
Bak kata kwn aku, mana ada laki tak nak isteri kembali ke pangkuan suami
Mcm2 lah..nak tak nak aku mintak la laki aku buat..
Skali abg aku edit ayat..mmng fuhh.
Pedas..laki aku tggl sign je lagi..
Bab ni dah setel dah..

TAWAKAL
Last skali tawakal..
Apabila smua usaha kau dah buat
Berdoa pun jgn lupa..
Mintak petunjuk dari Allah
Sembahyang bagai..
Berdoa ni start dr step yg pertama k?
Jgn bila dah habis smua step baru nak berdoa..
Semoga Allah permudahkan urusan kita
In Sha Allah..
Ameen..~

3 juta org yg syg saya:

Eikin's said...

Salam sis :) Eikin dtg singgah blog cantik sis :D Datang menjemput sis utk join GA , http://eikingg.blogspot.com/2014/04/giveaway-eikingg_30.html . Mudah je :D Support ea sis

Mami Izaara Imani said...

Wslm..akak dah dollow blog ekin..follow me back..act, dah tgk giveaway tu td tp opis tak leh nak bukk insta..kena block..aiyakk..!

10q

bunga_rose said...

good tips!