Monday, 2 June 2014

RESIPI SAMBAL UDANG SEDAP MELETOP & SAMBAL BELACAN ALA KAK LEHA

Halluuu..
Still dlm mood PUTRAJAYA
Aku tdo sana satu malam..=)
So, ari Ahad semalam adalah hari utk berbaring2 tebongkang2
Pastu tetiba iklan ni..
"Cukup2 rasa meggie cukup rasa"
Pastu gambo dia pulak sambal udang+petai
Perut pulak kruk3..
Terus menyatakan hasrat hati..
"Ajaaa..aku mau masak ni"
Hahahaha..terliur rupanya tgk sambal udang
Bergegas la mak encik g bawah utk beli2 bhn masakkan
Takpe..ari ni iols lanje bhn mentah k.
Dalam kepala aku nak berulam bendi ngn sambal belacan
Sambal udang..pastu ayam goreng..yummeh..
Adoi..makanan lagi di dlm kepala..
Dah la iols tgh puasa ni..
Nak tgk hasilnya..???
Tadaaa...

Meh aku share resipi sambal udang meh..
Rasanya sedap giler hokayyy
Matiklah puji makan sendiri..

SAMBAL UDANG SEDAP KEBABOM
2 biji cili padi
1 ketul bawang besar
1 senduk cili kisar
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Udang jgn lupa pulak..!
Garam
Ajinomoto
Gula

CARA-CARA MEMASAKNYA
1.Mula2 tumbuk cili padi +bwg merah+bwg putih dgn lesung..aku takde blender..dah setel letak tepi dulu k..
2. Gorengkan udang tu sekejap..bg ilang rs hanyir dia..dahtu letak tepi skjap
3.Panaskan minyak..bila minyak dah panas baling cili kisar sesenduk (ikutlah kalau kau kuat pedas baling la 10 senduk)
4. After that masukkan cili padi+bawang merah dan bawang putih yang telah ditumbuk tadi..tumis smpai naik bau tau...
5.Campakkan bawang besar..make sure hiris2 ya..jgn ko letak seketul..kot la ada yg tak reti kannn..
6.Tumis sampai garing..then masukkan udang..gaul smpai sebati..
7.Masukkan garam+gula+ajinomot secukup2 rasa...kau rasa la sendiri ye..kalau kau suka masin, bykkan garam..suka manis, bykkan gula..paheee???
8.Pastu masukkan dalam piring kemudian hidanggg..!!

Next...

SAMBAL BELACAN ALA KAK LEHA
Segenggam ikan bilis (ikut la kau nak byk ke sikit)
Bawang merah seulas
Cili padi 2 bijik
Belacan
Garam
Gula
Ajinomoto

CARA-CARA
1.Mula2 kasi tumbuk itu bawang merah sama cili..sampai lumat
2.Pastu masukkan ikan bilis pulak dalam lesung tu..tumbuk jugak sampai lumat..
3.Then, bila dah cukup lumat kau masukkan belacan..tgk la brapa byk ko nak..aku tak suka byk sgt..
4.Tumbuk tumbuk tumbuk smpai sebati..masukkan garam, aji dan gula..yg ni ikot lidah korang..kalau ngam berenti la taruk smua tu k..
5.Pastu pindahkan ke dlm mangkuk..gaul2..perah limau sikit..dapnyerr..!!

SELAMAT MENCUBA..!!

0 juta org yg syg saya: