Friday, 18 July 2014

TRAGEDI #MH17

AL-FATIHAH untuk keluarga mangsa yang terlibat

Belum terungkai lagi misteri MH370, MH17 sudah menyusul
Ya Allah..dugaan yang besar bagi pihak MAS
Aku baru dpt berita tyme bangun sahur pagi tadi
Bangun2 tu biasalah..belek handset dulu
Aku tgk si mami kila wechat..
"Ada lagi kisah belon"
Aku tak tahu apa yg dia maksudkan..so aku abaikan
Kemudian aku bukak la FB aku..
Tersentak kejap..tgk gmbr2 mayat bergelimpangan..
Orang dok post2 pasal MH17 ditembak
MasyaAllah....sedih kot..
Walaupun tiada ahli keluarga aku kt dlm
Sebagai seorg manusia hati mana yang tasayu tgk tragedi sebegitu
Scroll lagi FB..terjumpa la junior aku dok post gambar satu family tu sambil ucap takziah
Okay..lagi kasihan..anak beranak terkorban..ibu, bapa dan 4 anak..
Aku trus stalk fb mangsa..tak sure samada mereka duduk sana or mereka bercuti2
Tapi last status mangsa tragedi MH17 tu berbunyi mcm ni 
"17 July 2014, starting our new hijrah.Alhamdulillah.." - attached gambar luggage2..
Luggage tu mungkin utk bawak balik Malaysia..
Oh..sedihnya ya allah..!
Ok sedih2 ni baik berdoa..semoga keajaiban berlaku di bulan yang mulia ni
Kot2 tu bukan flight MAS keeee...hu3
Semoga operasi yang dijalankan kerajaan Malaysia berjalan dengan lancar dan dipermudahkan olehNYa..
Amin..~

Thursday, 17 July 2014

SUPPLIER GILA

Salam..
Since aku bisnes online ni pelbagai perangai n jenis supplier aku jumpa
Ada yang bo***..ada yg bagus..ada yg kuangajaq..
Sabar je lah demi mencari sesuap nasi

Laa ni aku nk cyter pasal supplier yg BO***
Mcm ni ceritanya..
Dua minggu lepas aku ada buat order utk customer aku
Just booking ok..customer belum buat payment pun kt aku
Tetiba semalam dia e-mail TRACKING NUMBER kat aku
What..?Acanaer tuuuuuuu...
Dua kali dah jadi kot
Mujur yang satu tu kawan aku
Dia memang nak beli cuma belum bank in
Yang satu lagi ni aku takenal..
Aku dok msg dia kat FB tya brg dah sampai pun dia tareply..

Boleh pulak sis upplier cakap tolak from my account
Dalam account aku tu ada RM49
Tu duit refund..
Duit refund tu mcm customer order dua baju n dah bank in duit
Tapi..tetiba salah satu baju tu rosak ke koyak ke..
So dia refund balik kt acc aku..
Aku takleh nak cash out..tu utk proceed order seterusnya
Terpaksalah aku korbankan duit aku dulu utk byr customer aku tu..
Nak di pendekkan cerita..dia suruh aku guna refund tu wey

Duit aku kottt..
So, tadi lekas2 aku g order bag guna refund tu sebelum dia tolak..
Not my mistake ok..ur staff la..tapernah nak check first before proceed
Boleh lingkup kedai kau nanti minahh
Nasib ko dpt customer mcm aku
Kalau yang jenis dapat barang senyap2 mcm mana..
Dah la dpt brg, tabayar pulak tu
Aku tak nak mcm tu
Kang Allah tutup pintu rezeki aku
Baik aku terus terang dan bagitahu perkara sebenar..

Erm, nak buat apa ye dgn supplier mcm ni..?
Nak lempang ke nak gelak ke nak nangis?

Monday, 14 July 2014

SHOPPING SAMBIL MENDERMA

Salam..
Hallu semua...
Puasa2 camni la negara Islam (Palestine) di serang malaun
Kuang ajaqqq nauu laa..

Kesian kot tgk budak2 yg meninggal *ni aku tgk dlm FB - org dok pos2 kan
Mereka yg tak tahu apa2 jd mangsa
Kesian Ya ALLAH...tasanggup aku nak tgk..

Kalau lah boleh kita g sana tlg sekali perang kan..
Gitteww..semngat kamikaze kata nye
Tapi agak mustahil laaa nak g sana tyme2 perang camni..
Mesti laki aku tak bagi..parents aku tak bagi
Wah..kemain kan

So, aku mengmbil langkah untuk menderma setakat yang mampu sahaja..
Kita takleh tlg byk..kita tlg sikit2 kan
Bukan nak menunjuk2 tp nak membantu dan mempromosikan kedai online aku..gitteww
Aku dah isytihar kat kedai online aku since Khamis lepas..
Setiap RM2 drpd pembelian korang akan didermakan ke tabung aman Palestine
Atas nama korang (pembeli)..sambil membeli sambil buat amal kebajikan..
Alhamdulillah
Ramai customer aku yg setuju..
Aku bagi lah bukti kat depa yg aku dah dermakan ats nama mereka
Bukti tu takat bagi private msg sudah
Takde nyew aku nak gtau satu dunia ken..
Eh..ni bkn slh satu cr bgthu ke..ehehehe..

Takpe2..yg penting DOA adalah senjata utama kita untuk mereka di sana..




Thursday, 3 July 2014

LONE RANGER KE JALAN TAR

Salam..gila lama tak update blog
Bukan apa..malas..
Kata puasa..so, talarat..puihh..!!
Sabtu lepas aku g Jalan Tar..
Motif?
Mestilah nak shopping okay.
Awal2 pagi aku dah gerak..dlm kul 10.00 mcm tu laa..
Park kereta jat KTM..then naik tren..
Senang..lagipun aku bkn tahu jlan kat KL ni
Kalau nak tren aku expert lagi..
Giler ramai pulak org..
Ye lah keesokkan hari nya nak puasa..

Pada hari tersebut..aku sempat la sambar baju raya kiteorg..
*Sorry takde gambar..entry tanpa gambar sbb mls nak snap..

BARANG-BARANG SAMBARAN DAN HARGANYA
1.Baju kurung aku + mak = RM60 x 2 = RM120
2.Baju bapak (Polo) = RM60.00 (after less 70%) *bpk aku suka jenama POLO so haruslah memahami kesukaan ayahnda..
3.Tudung mak = RM18.00
4.Tudung Zaara = RM3.80 x 2 =RM7.60
5.Tudung Aku = RM2.80 + RM5.80 = RM8.60
6.Peplum aku = RM40.00

*TOTAL LOST = RM260 (aku dah bundarkan)

eh ye ke RM260..? nape aku mcm habis RM300??

Apa lagi erk..aku beli..actually belum habis shopping lagi..
Biskut lagi..baju utk mak lagi, baju utk mak lagi dan baju utk mak lagi
Eh, byk jugak..takpee..apa slhnya berhabis utk org tua kan..
Penat dieorg dari kecik jaga kita..tasalah..
Kalau utk sendiri RECYCLE pun tak apa...kah3..
Baju raya suami lagi..sian dia..nnti tgk kat JACKEL.hikhok..~

Oklah..nnti update lg..XOXO