Thursday, 13 August 2015

MERAHNYA RAYA


Tadaa
Ni pulak tema sebelah aku
Merah uolss..
Selepas tga hari beraya di sebelah suami,
Makanya pulang lah kami ke bandar

Tgk anak aku..kemain lagi tgk apek tuakng ambik gmbr tu
Aku paling suka tgk gmbr free style..I LIKE..!!

Ok la..tu je nak story
*padahal takde story pun..
just tunjuk gmbr je..ahaks..!!
bye..!!

RAYA SEBELAH SUAMI


Hai selamat hari raya
Kmai semua ucapkan 
Menikmati hidangan 
Yang kami sediakan...

Yuhuu..masih belum terlambat nak update pasal raya tahun ni kan..?
Tahun ni aku beraya sebelah laki ku
Tahun ni raya kat Kampung Matu
Tema family suami thn ni adalah Oren..
Hurm..kami anak beranak tak beli baju baru ponn..
Sob sob..save bajet..
Guna je la apa yg ada kan..
Actually laki aku suruh je aku dan anak aku beli baju baru
Tapi aku mana la nak sedap hati kan
Kalo laki aku je baju lama, kami baju baru
*sik kempang hati..sik tauk kelak2..=)

Takde byk sgt story nak distorykan..just layan je la gambar beraya sebelah mertuaku.
*abaikan gambar bersepah.. =)


Wednesday, 12 August 2015

PTPTN HOI PTPTN

Assalamualaikum w.b.t.
Masih belom terlambat nak wish Selamat Hari Raya Aidilfitri kennnn..
Lama nawwww tabukak tatulis blog ni
Al maklum la semakin hari semakin bz..(padahal MALAS)

Hari ni iols nak story pasal PTPTN
Aku pun salah seorang peminjam PTPTN
Orang kata untung la dpt PTPTN nii
Nak untung apa, kalu free ye la untung
Ni bila dah kerja, kita kena bayar dik hoii
Tapi aku pelik budak zaman sekarang
Dapat je duit PT mula lah nak shopping bagai
Beli handset ler beli brg yg tak sepatutnya di beli
*nak kata sendiri budak baik lettewww..kan layha kan

Noooo..bukan maksud aku mcm tu
Tapi aku ni memang jenis susah nak bukak mulut
Nak cakap "Mak duit dah habis" "Mak mtk duit belanja"
Ni memang bukan peel aku
Ntah la memang dr dulu dulu lagi
Sebab tu bila keluar duit PT, aku simpan leklokkk
Beli laptop utk buat assignment
Dulu laptop mahal, sekarang banyak yg murah
Telefon aku dulu pun hasil belas ehsan dr abg aku
Terima kasih abg walaupun kita mcm anjing dgn kucing
Yang paling best, duit PT aku g buat belajar kereta
Tyme tu kan pratikal
So pratikal ni duduk la rumah kan
Makan pun makan kt umah
Belanja tak byk sgt
Jd ambik la kesempatan utk belajar memandu

Ok nak dipendekkan cerita
Alhamdulillah PTPTN aku dah nak habis bayar hoiiii
Tinggal dalam RM500 lebih je lagi
Bila kol PTPTN mereka kata jadual pemotongan gaji dah tamat
So, kena inisiatif sendiri
Ko nak g bayar kat kaunter ke, bayar on9 ke..terpulang
Buat masa ni belom bayar lagiiii RM500 lbh tuu
Tgh kering ni haaa...hahah gaji lama sgt ni Pak Jib *tetiba ken
Tapi In Sha Allah igt start tahun depan la bayar ansur2
RM100 sebulan ke..janji bayar..tak gitu mak jemah..
Ok lah nanti nak update story pasal RAYA 2015..
Buhbye..

Friday, 19 June 2015

ZAARA IS TURNING TWO..!!

Hye again..
Dah lama dah story ni tp baru sekarang nak hup date..
Orang pun tak hingin nak baca
Masalahnya skrg ada ke org baca blog aku yg hambar dan sendu ini
Sedih..!!

Ok takpe, takde org baca, aku baca sendiri
Tak pun utk tatapan anak aku nanti
Baru dia tahu apa ibu dia buat masa muda

Tanggal 2 Mei 2015 baru kitaorg celebrate birthday zaara aritu
Ikutkan  dia punya birthday 25 April..
Disebabkan nenek tangguh ke hujung bulan nak datang Kuching
Makanya birthday my princess pun ditangguhkan

Tema kali ini adalah FROZEN..
Anak aku fanatik giler kot dgn kartun ni
So, aku ikutkan aja lah kehendak anak..

Beberapa minggu sebelum birthday dia..
Aku survey lah dalam FB
Siapa yg ada buat kek murah, sedap dan cantik
Nak yg sedap tapi nak yang murah
Hairan..
Biasa yg sedap ni mahal..
Arghh..kesah ke aku
Aku terus kan misi pencarian ku tadi..
Finally aku jumpa satu adik ni..
Dia buat kek cantik dan harga berpatututan
Tyme tu tak rasa lagi kek dia
Tapi bila dah rasa..
Pergh memang sedap..
Untuk birthday zaara tu aku pilih
Chocolate cream cookies cake..
Cake coklat dan di dalam nya ada kacang2 kot
Dan ditambah2 lagi cream yg rasa ais krim
The price is very2 reasonable..

Birthday party kali ni tak meriah langsung
Sebab?
Sebab celebrate kt Kuching
Kalo celebrate kat Sibu aku rasa lagi happening
Yelah..family banyak kat Sibu dan Sarikei
Ni Kuching..
Memang sendiri2 je la
Tapi mak aku masak jugak.
Mak masak bubur pedas, udang masak merah, daging masak hitam
Arghhh dah tak igt sbb dah berkurun2 nye crite..

Tanpa melengahkan masa baik layan gambar
Dari layan aku merapu..:p










p/s : Cantikkan kek Izaara Imani..

Kepada warga Kuching yang nak tempah birthday cake ke cake utk hntrn tunang ka..utk anniversary ke..Bolehlah terjah FB beliau :

Syarifah Aneesa Daud

Ok, tu je nak crita pasal birthday Izaara Imani kali ni...:)
Jap g aku update pulak pasal kawan aku kahwin..
Bye bye bye..!!

SINGGAH SEBENTAR

Salam..
Rindu pulak rasa nak menulis
Tapi disebabkan MALAS terlalu bz..
So aku tasempat langsung nak update pape kat blog ni
Blog ni dah bersawang2 dah kot..

Dah nak dekat 6 bulan aku kat tempat baru
Perkembangan aku sekarang adalah badan aku semakin kembang..
Bestkan....!!!


Oklah..semoga puasa ni badan aku kurang berkembang lah ye..
Klah..nanti rajin2 aku update lagi lah ye..:p

oh ya lupa..

SELAMAT BERPUASA SEMUA ORG..!!


Tuesday, 17 March 2015

AL-FATIHAH ALONG..

AL-FATIHAH..

Yaa..ini adalah berita yg sgt menyayat hati aku..
Minggu lepas tepat jam 12.04pm aku terima whatsapp dr kazen aku (Abg Usi)
Abg Usi hntr kat group whatsapp (family) kami
Dia msg "zibah eksiden..aku otw ke selangau."
Lepastu berpusu2 kazen mazen yg lain bertanya apa?kenapa?mengapa? di mana?
Aku hanya jd pemerhati..aku tahu abg usi tgh drive..jd semua persoalan ssh nak jawab
Kemudian, mak saudara aku call aku..
Dia kata benda yg sama jugak..
Aku tanya mcm mana keadaan yg lain..
Mak cik aku suara mcm sedih bagitahu "along belum sedar"
OK, then letak phone..baca lagi whatsapp dari kaum family yg lain..
Ada yg minta no.phone lah..ini lah itu lah..
Sampai pada satu tahap..kazen aku yg seorang lagi (kak yot)
Kak Yot bagitahu dia sempat call kak jibah..then icon menangis..
Hati aku dah tak sedap..
Aku kol mak aku tanya keadaan macam mana..
Time tu mak aku pun masih tak tahu lagi
Just mak aku gtau Mak Long aku call minta doa supaya semua selamat
Tapi suara mak aku dah lain macam..
Kemudian end the phone call..
Sambung balik baca whatsapp kat family group..
Tepat jam 12.37pm..abg usi hantar msg..
"Maklumat zibah..maman dah x sdr"
Aku masih tak nak percaya dgn msg yg dia hantar..
Aku rasa macam tak percaya..
2 3 minit kemudian aku terima call dr mak cik aku yg jaga anak aku tu..
Ya..memang betul..along dah takde..
Ya Allah..time tu aku tak boleh tahan..
Menangis...sambil terbayang2 muka aling..
Then, aku call mak aku
Mak aku dah menangis2..
"Along dah x de..along dah x de"
Masya Allah ujian apakah Allah bagi kali ini..
Hati aku sedih sgt2
Along pun sgt rapat dgn aku waktu dia kecik dulu
Anak buah kesygn katakan..a.k.a cucu kesygn..
Kepala aku pening dan berpusing rasanya..
Kemudian mak cik aku call ajak balik Sarikei..
Petang tu kami pun bali ke sana...
Alhamdulillah perjalanan kami dilindungi oleh NYA..
Apapun yg pergi tetap pergi
Kita yang hidup ni haruslah meneruskan kehidupan kita
Aku redha dgn pemergian Along
Semoga Along tenang di sana..
Amin Ya Rabbil Alamin.. ;'(

Thursday, 22 January 2015

Air bah..bah air..!!


Hye smuaorg..eh rajin lg minah ni update kan..
Pagi ni ada Majlis Penutupan SEKSA..haha
Sementara majlis blm start baik aku update2 kann..

Haaa..kt bawah ni gmbr tyme aku g ambik ank aku kt umh mak cik aku area kpg semariang batu.. :)



Wednesday, 21 January 2015

FOOD DELIVERY AREA KUCHING

Hyeee..(eh terlebih rajin)

Nak tahu tak..since aku pindah sini aku suka bukak page makan2
Exspecially sape2 yg jual makanan yg boleh hantar ke opis
Aku kan dasar pemalas..nak drive pun malas kan
Lagipun makanan kak kafe TAK SEDAP..BORING..MUAK..!
Ceh ayat tatahan..!!

So, nak dipendekkan cerita, kt opis ni ada la geng2 aku yg nak join
Mereka terus terjebak dan terjebak
Semua jadi kaki malas mcm aku dah
Yelah musim hujan sekarang ni wey
Nak kuar waktu lunch pun malas rasanya..

Untuk first order ritu..aku dgn Kak Dayang order chaikue
Ni makanan org chinese..aku beberapa minggu dah mengidam..
Ceh..mcm org mengandung pulak kan
Padahal..memang NAFSU MACAM NAGA..!!


Haaa..atas ni lah gambar chaikue yang kami order tu
Intinya udang kering, sengkuang dan carrot..dicicah bersama sos yg sedap..!!
10 pcs RM5 sahaja..siap delivery ke opis kau
Ni untuk kami minum ptg Jumaat lepas..eh ke Khamis
Tak hengat..
Yang penting sodappp i told u..!!

Dan pada hari ini, kami telah mengoder nasi hujan panas
Hanya RM5 sahaja sekali delivery
Aku kumpulkan konco2 dulu
Order ramai-ramai..syok sikit dia nak hntrkan..

Ok..tu la rupa nasik hujan panas beliau
Lauknya kari kacang+hati, acar timun dan ayam goreng ala KFC
Actually ada dua choice..
Ko nak ayam KFC ke nak daging masak hitam
Aku tersalah pilih..
Hm, baik pilih daging tadi..huwaaa..
Takpe..next order..

Esok pulakkkkk kami dah siap order dah tau
Kelas tak iols..
Tak lama gemuk lah aku
Tapi kalau malam tak makan..OK kan
Tapi aku makan jugak malam wey..hahaha
Eh membebel pulak..
Menu untuk esok adalah...


Tadaaaaaaa...


Nasi pandan bersama sambal petai..
Yang ni pon boleh pilih..
Kalau kau tak suka petai dia akan baji sambal biasa2 jer
Sambal goreng gituuuu..
Aku pilih yang biasa jer..tak reti den makan petai..
Ok esok dah takyah nak pening2 makan apa kan..
Ok lah..dah nak balik ni..
Esok in sha allah kalau rajin aku update lagi k..hik hok..!!


Iklan..

Kalau nak order chaikuey ni boleh lah whatsapp  ke nombor  
018 664 3465 
Yang ni serius sedap..*recommended angat*

Yang nasik-nasik tadi boleh laa hantar msg ke nombor  
010 546 1990 @014 955 0415
Aku try gak carik kat whatsapp..tp non hado..so msg pun dilayan

Aku tak tahu pun nama mereka ni..main terjah je nak order..

OK BYE!

MIMIJUMI OH MIMIJUMI

Halluuu..

Tetiba rasa rajin nak update blog ptg2 hujan mcm ni..
Hantu apetah merasuk..
Hantu hujan dan banjir kot..kih3

Pagi semalam tyme kemas brg2 zaara ke dlm beg
Aku tertgk putinng botol susu anak aku..
Kesiannya lahai..kejam sungguh mak mu ini nak..
Puting nya dah tak elok..
Berliku berlekuk bagai..
Aku suruh laki aku tgk..
Kesian..huhuhu..

Bila dihantui perasaan kesian, makanya..
Mengoogle la ibu mu ini puting mu itu nak
Botol susu budak ni bukan calang-calang oi..
Satu botol (8oz) dah RM87
Tapi, semahal-mahal manapun nak..mak mu tetap redah jer..
Yelah..untuk keperluan anak aku jugak
Untuk dia menyusu..

Aku dah try botol susu lain..
Belum pape lagi dah ckp tak nak..
Tyme tu aku baru letakkan susu dia dlm botol
Belum letak air panas..
Dia perati je aku dr jauh..
"Tak nak tak nak"
Bila sua kat mulut dia tolak2..
Aku kesian la tgk dia tak nak menyusu..

Dan hari ini..order aku dah sampai pon
Aku order dua bijik puting botol susu sekaligus
Botol pulak aku rasa alang-alang nak oder
Sebab botol dia tu boleh guna 3 tahun..
Zaara belum amsuk 2 tahun lagi
So, kta shopping puting dia dulu ye nak..
Hihihih..

Gini lah rupanya puting botol susu anak aku..!!

 Yang ni aku order dgn azasbabymate (ce search dlm FB)
Harga yang dijual lebih murah dari page lain yang aku jumpa..
Harga puting botol tu RM43 plus RM6 postage ke SS
Kalau yg kt SM lagi murah..just RM46 ONLY maa..!!
Aku order dua..so dpt lah RM89..eh bukan memang harga dia ke kalau ditambah..heehee..
Kalau nak jwpn dgn segera boleh jugak whatsapp akak ni..
Nah ni nombor tipon dia 0194085964..
Sila..silaa...
Botol ni sesuai utk baby yang sgt2 cerewet..!!
Mcm anak den..kikiki..

Mami tetap syg kamu izaara imani..~


Friday, 9 January 2015

WELCOME TO KUCHING MODJO

Halluuuu..

Hari Rabu lepas awal2 pagi lagi aku dah dpt msg dr seseorang tau..
Msg tu berbunyi seperti ini :

"Hi, I'm Alice, forwarding agent from Kuching,
your car estimate time 3.30 pm can collect today at pending port.
Please call my operation before to port
011*******  tq"

Wah..modjo is coming modjo is coming..!!
Aku seronok dgr kedtgn Modjo..
So, pada hari tersebut aku minta balik awl..
Untuk menguruskan kedtgn Modjo ku sayang..

Tepat jam 3.30pm aku dgn laki aku tiba kat Pending Port
Dalam keadaan hujan yang agak lebat jugak lah..
Agent suruh kami tunggu kat depan rumah guard..
Tunggu punya tunggu..
Datanglah Modjo dghn wajah suram..
Aku tak pasti kenapa nampak suram..

Mula-mula aku sign borang terima Modjo..
Tgk2 silap borang..bukan ats nama Modjo..
Grr..terpaksa tggu lg mereka ambik borang milik Modjo..

Tak sampai 10 minit borang pun sampai..
Dah sign bagai terus aku bawak Modjo balik..
Baru nak bukak radio..
Sekali tgk..

RADIO IS HILANG..

diulangi RADIO IS HILANG..choiiiiiiii

Aku drive dlm keadaan mrh..

Sampai rumah pulak baru perasan..

SMART TAG PUN HILANG..!!!

Memang gila babun laaa haiii..
Sakit hati guaaa weyyyyyyy..

Aku trus kol agen..
Eh...agen tu mrh aku pulak sebab pakai radio boleh cabut
Then, terus pertikaikan kenapa jbtn tak byr lagi..
Dasr kelly Ng..
Sampai ari ni takde berita lagi pasal kehilangan tu..sialan..!
Astagafirullahalazim..~
Hari ni Jumaat..so bykkn bersabar..hikhok..!!

CACIK MODJO..

Wednesday, 7 January 2015

SURAT TUNJUK SEBAB



Assalamualaikum peeps..!!

Mesti pelik kan..kenapa aku mcm rajin sgt menulis kt blog lately..
Hihihi..memandangkan aku belum ada bos kan..baiklah aku isi masa lapangku dgn benda berfaedah..*gittuuu
Ce tgk surat kat atas tu..ok tak ayat ahkakkkk???

Nak tau..semalam iols dapat surat tunjuk sebab dari opis lama..
First time in my working life u know..
I dpt surat cinta tu sbb iols tak dtg kursus ritu..
Argh..whatever la..
Aku tgh bz nak kemas2 barang..mana sempat nak hadir semua tu..
Sape suruh letak nama aku..
Padahal pada mulanya kursus tu takde sambutan..
Then bila takde sambutan, mereka main campak nama je..
Aku pun setuju pada mulanya sbb tak tahu lg akan dipindahkan..
Kalau tahu memang aku isi tidak hadir ritu..
Grrrrr..

Apapun layan..
 Zasss...

Tuesday, 6 January 2015

YEA..DAPAT PINDAH..!!

Hye..

Ceh dah sebulan dok opis baru kan..
Baru nak hupdate pasal perpindahan aku..
Sadis sgt..
Tapi takpe..aku nak jugak tulis untuk buat kenangan..~

Sinopsis nya mcm ni :

1. Hanya terima panggilan telefon dr JPA beritahu pasal pindah..

2. JPA main tarikt ali..kejap kata dah meeting kejap kata lom meeting..
3. Last2 dpt pggilan tya sama ada mtk pos surat pindah ke ambik sendiri..op coz la aku nak ambik sendirik kan..

Tanggal 2/12/2014 aku menapak ke Putrajaya utk mengambil surat pindah tersebut..
Dengan perasaan gembira, bersyukur..alhamdulillah
Akhirmya aku kembali ke pangkuan family..

Tapi dlm gembira tu adalah jugak sedihnya
Sedih nak tgglkan kengkawan kan..

Dahlah sehari sebelum aku berambus dr situ, kakak-kakak kesygnku buat Farewell Lunch..
Last minute punya plan tp terbaik wa cakap lu..

Siapa lagi tidak lain tidak bukan..
The best planner is goes to Kak Bunga Rosmaida..
Dibantu oleh Kak Shima, Kak Zura, Ana, Wani, Kak Amy dan yang lain2..

Siap tipu mak incik lg tau..
Kata urus anak sekolah la..
Rupa-rupanya dok cari hadiah mak encik..
Papepun maceh sgt..I is terharu OKEY..
Taip entry ni sambil senyum2 dan mata berkolam2 *drama swasta sgtkan*

Mals cerita pjg sgt..nanti nanish..

Sila layan mata dgn gmbr kenangan bersama kakak-kakaku nun jauh di sana..


ni waktu celebrate birthday kami semua kat Chilli's

ni waktu Farewell Lunch aku ngan Kak Yong

Ni waktu ana merealisasikan impianku nak makan epal kerambel

Menu yang kami order di Chilli's

Me, Kak Bunga and Kak Yong


Ni menu masa Farewell Lunch tuu..nice



Last day

Hadiah dari Kakak-Kakak Ku


Hadiah dari adik-adikku.. dak patin dan dak jane..maceh korang..!
Sekian..!!


Btw,

Ni la kakak yg ganti aku tu..Kak Pida Ghazi
Ni gambar sebelum aku fly balik Swk..
Mujurla ko ada lagi kat Putrajaya kak oiii..
Buku cek Datuk ada dalam tgn aku
Terkemas sekali kot..gilosss..

Oklah Kak Fida Ghazi..semoga maju jaya di tempat saya ya..

Babai..~

nota kaki :

Maaf gambar besepah..malas nak susun..maklumlah bz..ceh poyo ken..!