Tuesday, 17 March 2015

AL-FATIHAH ALONG..

AL-FATIHAH..

Yaa..ini adalah berita yg sgt menyayat hati aku..
Minggu lepas tepat jam 12.04pm aku terima whatsapp dr kazen aku (Abg Usi)
Abg Usi hntr kat group whatsapp (family) kami
Dia msg "zibah eksiden..aku otw ke selangau."
Lepastu berpusu2 kazen mazen yg lain bertanya apa?kenapa?mengapa? di mana?
Aku hanya jd pemerhati..aku tahu abg usi tgh drive..jd semua persoalan ssh nak jawab
Kemudian, mak saudara aku call aku..
Dia kata benda yg sama jugak..
Aku tanya mcm mana keadaan yg lain..
Mak cik aku suara mcm sedih bagitahu "along belum sedar"
OK, then letak phone..baca lagi whatsapp dari kaum family yg lain..
Ada yg minta no.phone lah..ini lah itu lah..
Sampai pada satu tahap..kazen aku yg seorang lagi (kak yot)
Kak Yot bagitahu dia sempat call kak jibah..then icon menangis..
Hati aku dah tak sedap..
Aku kol mak aku tanya keadaan macam mana..
Time tu mak aku pun masih tak tahu lagi
Just mak aku gtau Mak Long aku call minta doa supaya semua selamat
Tapi suara mak aku dah lain macam..
Kemudian end the phone call..
Sambung balik baca whatsapp kat family group..
Tepat jam 12.37pm..abg usi hantar msg..
"Maklumat zibah..maman dah x sdr"
Aku masih tak nak percaya dgn msg yg dia hantar..
Aku rasa macam tak percaya..
2 3 minit kemudian aku terima call dr mak cik aku yg jaga anak aku tu..
Ya..memang betul..along dah takde..
Ya Allah..time tu aku tak boleh tahan..
Menangis...sambil terbayang2 muka aling..
Then, aku call mak aku
Mak aku dah menangis2..
"Along dah x de..along dah x de"
Masya Allah ujian apakah Allah bagi kali ini..
Hati aku sedih sgt2
Along pun sgt rapat dgn aku waktu dia kecik dulu
Anak buah kesygn katakan..a.k.a cucu kesygn..
Kepala aku pening dan berpusing rasanya..
Kemudian mak cik aku call ajak balik Sarikei..
Petang tu kami pun bali ke sana...
Alhamdulillah perjalanan kami dilindungi oleh NYA..
Apapun yg pergi tetap pergi
Kita yang hidup ni haruslah meneruskan kehidupan kita
Aku redha dgn pemergian Along
Semoga Along tenang di sana..
Amin Ya Rabbil Alamin.. ;'(